„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Universitatea Națională de Arhitectură și lucrările de reabilitare și consolidare care au redat-o tuturor iubitorilor de artă și de frumos

  • Palatul Institutului de Arhitectură își poate răspândi în continuare farmecul grație eforturilor și profesionalismului ce au însoțit lucrările la standarde înalte întreprinse de Aedificia Carpați și partenerii săi.
  • În prezent, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ este principala instituţie universitară de stat dedicată formării specialiştilor în domeniul arhitecturii şi urbanismului.
  • Clădirea Palatului Institutului de Arhitectură a fost proiectată de arhitectul Grigore Cerchez într-o arhitectură Neoromânească, mult încurajat în România interbelică.
  • Construcția a fost începută în anul 1912, iar inaugurarea a avut loc în anul 1927.
 
De-a lungul unor nenumărați ani, România a dat și continuă să dea unii dintre cei mai inspirați și originali arhitecți ai Europei și nu numai.
 
Și la ora actuală, specialiștii pregătiți aici continuă să ducă renumele țării pe culmile cele mai înalte ale profesiei.
 
Și cum altfel ar fi putut să stea lucrurile când primii pași ai acestor specialiști au fost făcuți, încă de acum mai bine de o sută de ani, într-o clădire la rândul său bijuterie arhitecturală, ce a servit drept inspirație pentru generații întregi de arhitecți. Este vorba despre instituția ce în prezent se numește Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“, din Capitală.
 

Principala instituție universitară dedicată arhitecturii
 

Monument istoric ridicat în anul 1912, Palatul Institutului de Arhitectură își poate răspândi în continuare farmecul asupra tuturor iubitorilor de  artă și de frumos, grație eforturilor și profesionalismului ce au însoțit lucrările la standarde înalte întreprinse de Aedificia Carpați și partenerii sai pentru reabilitarea edificiului.
 
În prezent, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ este principala instituţie universitară de stat dedicată formării specialiştilor în domeniul arhitecturii şi urbanismului.
 
Conform istoricului universității, disponibil pe site-ul oficial, aceasta este, totodată, şi cea mai veche instituţie de acest fel din România, fiind continuatoarea formelor succesive de învățământ de arhitectură inițiate în 1892 prin Școala de arhitectură înființată de Societatea Arhitecților Români.
 
Învățământul de Arhitectură a fost înființat în România în temeiul decretului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din 1 octombrie 1864, cu denumirea de „Școală de Ponți și Șosele, de Mine și Arhitectură“.
 

„Decorație fastuoasă“

 
Clădirea Palatului Institutului de Arhitectură a fost proiectată de arhitectul Grigore Cerchez într-o arhitectură Neoromânească, mult încurajat, potrivit surselor avizate, în România interbelică.

 
Construcția a fost începută în anul 1912, iar inaugurarea a avut loc în anul 1927. Se arată în document al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice UNRMI din 2015 că „decorația fastuoasă și încărcată de elemente arhitectonice, stil Brâncovenesc este realizată dintr-o piatră de calcar, care a avut multe de suferit din cauza poluării și a factorilor atmosferici de-a lungul timpului“.
 

În aceste condiții, grav afectat de trecerea nemiloasă a timpului,  dar și de factorii agresivi la care a fost expus, Palatul Institutului de Arhitectură a avut nevoie de lucrări de reabilitare și consolidare pentru a putea dăinui.
 
Proiectul a fost dus la bun sfârșit, cu profesionalism și dedicare, de compania Aedificia Carpați și colaboratorii săi pentru aceste lucrări.
 

Modernizarea spațiilor de învățământ

 
Universitatea Națională de Arhitectură „Ion Mincu“ a necesitat ample lucrări de consolidare, restaurare a fațadelor și modernizare a spațiilor de învățământ.
 
În cadrul lucrărilor efectuate, șarpantele din lemn s-au înlocuit cu șarpante metalice. S-a refăcut totodată și învelitoarea din țiglă.
 
În ce privește fațadele, pentru restaurarea și conservarea acestora a fost aplicat un tratament biocid, pentru îndepărtarea ciupercilor, iar suprafețele au fost consolidate cu metode specifice pietrei.
 
În continuare, s-a asigurat integrarea cromatică a întregii suprafețe.
 
Un alt aspect ce trebuie menționat este că elementele ciobite și sparte au fost recondiționate prin operațiuni de taselare cu piatră asemănătoare din punct de vedere al structurii și aspectului.
 
Așa se face că, grație tuturor acestor eforturi depuse pentru reabilitarea și consolidarea imobilului, astăzi, Universitatea Națională de Arhitectură „Ion Mincu“ își așteaptă în continuare învățăceii cu o comoară arhitecturală, mărturie a profesionalismului și dedicării într-o profesie ridicată la rang de artă.
 
Citește și:

„Restaurăm istoria și construim viitorul“:
Povestea Hanului Gabroveni, readus la viață când toți îl credeau pierdut. Peste 300.000 de cărămizi înlocuite individual


Portofoliu Aedificia Carpați, compania ce readuce Cazinoul la viață
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 786

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 916

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 680

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1215

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1636

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1131

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3761

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1550

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1267

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1178

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1262

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 5359