Reţinerea actului de identitate. În ce cazuri este posibilă legal












































Cazurile în care poate fi reţinut actul de identitate sunt prevăzute în Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români sunt următoarele:

• dacă actul conţine modificări, adăugări sau menţiuni (altele decât cele prevăzute de lege).
În acest caz, cartea de identitate poate fi reţinută de către poliţistul care a constatat acest lucru;

• dacă o persoană este reţinută, arestată preventiv sau execută pedeapsa închisorii.
În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia aresturilor ori a penitenciarelor (până la punerea în libertate a titularului);

• dacă o persoană este internată în instituţii de reeducare şi de protecţie socială.
În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia acestor instituţii pe durata internării titularului.

În orice alte cazuri în afară de cele trei descrise mai sus, actul de identitate NU poate fi reţinut.
 
IMPORTANT DE ŞTIUT:

Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 97/2005, darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri - de către persoanele neautorizate - este interzisă.

Reţinerea (în alte cazuri decât cele prezentate mai sus), dar şi darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie se sancţionează cu amendă cuprinsă între 75 şi 150 de lei.

Alte cazuri în afară de cele prevăzute de lege sunt interzise şi atrag după sine sancţionarea cu amendă. Spre exemplu, există cazuri când se solicită actul de identitate pe post de garanție pentru prestarea unui serviciu, pentru încredințarea unui bun sau pentru plata unor datorii. Însă puţină lume ştie că astfel de situaţii sunt în afara legii!


Sursă foto: Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Adina Văleanu, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Constanța (DOCUMENTE)

30 Dec 2022 4293

Carmina - Rodica Țăpuș, șef serviciu Relații Publice și Achiziții la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

21 Dec 2022 1540

Constantin Ion, director executiv la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

15 Dec 2022 2329

Consiliul Județean Constanța schimbă destinația imobilului fostei școli 19 din cartierul Medeea. Ce instituție se mută cu "arme și bagaje" (documente)

19 Jan 2021 3795

Datele statistice din ultimul deceniu Care a fost anul cu cele mai multe naşteri, decese, căsătorii şi divorţuri în judeţul Constanţa

28 Jan 2020 4483

DGEP Constanța Important de știut despre reținerea buletinului și despre actele de stare civilă emise de autoritățile străine

17 Aug 2019 1930

Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanța angajează inspector. Când este programat concursul

14 Sep 2018 2008

Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanţa scoate la concurs un post vacant

03 Sep 2018 2976

Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanţa recrutează. Când va avea loc concursul

15 Aug 2018 2938

Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanța scoate la concurs un post vacant. Ce condiții trebuie îndeplinite

23 Jul 2018 2273