Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), la București

Chiefs of European Navies. Foto: facebook/Comandamentul FloteiReuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), organizată de Forțele Navale Române, a avut loc, în București, în zilele de 11 și 12 mai.

În contextul actualelor provocări de securitate din spațiul maritim european, CHENS contribuie la consolidarea unei viziuni unitare în rândul reprezentanților forțelor navale europene privind cooperarea în domeniu și facilitează discutarea unor concepte definitorii, de actualitate, ale mecanismului de comandă și control, precum și dezvoltarea dialogului militar la nivel înalt și a cooperării militare europene în domeniul naval.
           
Potrivit MApN, țara noastră deține președinția acestui forum european de anul trecut, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, va preda astăzi conducerea structurii omologului său irlandez, commodore Michael Malone.
           
Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, prezent la deschiderea oficială a activității, a salutat prezența, în România, a celor 25 de șefi ai forțelor navale din țările europene membre ale UE sau ale NATO și a reprezentanților conducerilor Comandamentului Maritim Aliat al NATO și ai Flotei a VI-a a SUA dislocată în Europa, care au statut de observator.
           
În alocuțiunea sa, ministrul a făcut referire la războiul din Ucraina și la situația tensionată din Marea Neagră, precizând că „trăim cu toții vremuri extrem de grele aici, în regiunea Mării Negre, în urma agresiunii militare a Federației Ruse asupra unui stat suveran și independent, Ucraina”.

„Prezența dumneavoastră la București este cu atât mai relevantă în contextul în care se poartă lupte în Marea Neagră, forțele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Șerpilor. România monitorizează cu mare atenție această situație, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, și rămâne procupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulația internațională”, a mai spus Vasile Dîncu.

De asemenea, ministrul apărării naționale a reiterat faptul că operaționalizarea Grupului de luptă al NATO în România este tot mai aproape și că, împreună cu cele din Bulgaria, Slovacia și Ungaria, va duce la consolidarea acestui flanc al Alianței.

În context, ministrul a apreciat rolul marinelor militare în acest context geopolitic complicat și a spus că este convins că „participarea la misiunile și operațiile navale ale NATO și Uniunii Europene au contribuit la obținerea interoperabilității atât de necesare în acest moment”.

În final, Vasile Dîncu a opinat că războiul dintre Rusia și Ucraina scoate în evidență o serie nouă de provocări la adresa securității globale, cu implicații pe termen scurt, mediu și lung, și că în fața acestora „trebuie să rămânem uniți, să cooperăm strâns, așa cum am făcut mai ales de la declanșarea acestui război inuman, să continuăm să ne antrenăm împreună, să executăm misiuni în zonele de responsabilitate și interes și, esențial, să evoluăm împreună”.

Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comandanții Marinelor Militare din Europa și miercuri 11 mai, în prima zi a evenimentului, la sediul MApN.

„Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa este un forum informal și independent, format din șefii marinelor militare din statele europene membre ale UE sau NATO și care au forțe navale. Scopul CHENS este de a promova, în mod continuu, cooperarea dintre marinele militare ale statelor membre, de a analiza probleme de interes comun și de a îmbunătăți cunoașterea situației din domeniul maritim în țările membre.

Prima ediție a reuniunii au avut loc în luna iunie 1990, la inițiativa șefului Marinei Regale Britanice. La reuniune au participat câțiva șefi ai forțelor navale din nordul Europei, iar șeful Forțelor Navale ale SUA dislocate în Europa a avut statut de invitat. La scurt timp, în luna noiembrie a aceluiași an, la inițiativa șefului Marinei Militare Italiene, a avut loc o reuniune informală a unor lideri ai forțelor navale din state sud-europene“ - au mai precizat reprezentanții MApN.


În anul 1994, la Portsmouth, Marea Britanie, a avut loc prima întâlnire comună a celor două grupuri de lideri militari din domeniul naval din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia și Spania, fiind decisă unirea acestor grupuri, întâlnirea anuală a participanților și adoptarea acronimului CHENS (Chiefs of European Navies).

După extinderile succesive ale NATO și UE, începând cu data de 31 ianuarie 2019, forumul CHENS este alcătuit din șefii forțelor navale din Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia.

Conducerea CHENS este asigurată de un comitet director, alcătuit din trei șefi de forțe navale, conform unui ciclu rotational anual, între grupul țărilor din nordul Europei și cel din sudul Europei. Pentru prima dată, Forțele Navale Române au deținut președinția acestui forum, pe care au preluat-o de la Malta, în luna mai 2021, și au predat-o Irlandei, la finalul reuniunii de la București.
           
Reuniunile anuale ale CHENS sunt organizate în baza unei tematici stabilite de către forțele navale ale statului care deține președinția forumului, în acord cu celelalte două state care alcătuiesc comitetul director. Tema generală propusă de Forțele Navale Române este „Command and Control Challenges of a Maritime Enterprise / Provocările mecanismului de comandă și control în desfășurarea acțiunilor maritime”.

În marja reuniunilor anuale ale liderilor militari din domeniul naval este organizat și un seminar pentru tinerii ofițeri de marină (European Seminar for Young Officers, ESYO), care tratează subiecte de interes din cadrul temei reuniunii CHENS.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cinci luni de la moartea militarului român Gabi-Victor Roman, decedat în timpul misiunii din Kosovo

14 Aug 2022 1135

Ziua Imnului Național, sărbătorită în toate garnizoanele din țară

29 Jul 2022 502

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

28 Jul 2022 613

Expoziție de tehnică militară automobilistică intitulată Ziua Motomecanizatelor la Muzeul Militar Național

28 Jul 2022 384

Tineri sportivi ai CSA Steaua, felicitați de ministrul apărării naționale

27 Jul 2022 398

Nou-născut, transportat de la Iași cu o aeronavă medicală la Pisa

27 Jul 2022 526

Șeful Statului Major al Apărării și comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, în vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța

26 Jul 2022 505

Armata Română în doliu! A murit colonelul în retragere Constantin Zaveti

25 Jul 2022 663

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană în vizită la sediul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii”, din Târgu Mureș

25 Jul 2022 514

MApN Două aeronave C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor trimise în Slovenia în misiune de stingere a incendiilor

24 Jul 2022 635

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 500

Pacient în stare gravă, transportat cu o aeronavă militară la un spital din Germania

21 Jul 2022 720

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va participa la ceremonia militară și religioasă prilejuită de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

19 Jul 2022 464

Ministrul apărării naționale, la reuniunea aniversară „Femeile, pacea și securitatea”. Când va avea loc evenimentul

15 Jul 2022 508

Legea privind achiziția a 32 de avioane multirol, promulgată

14 Jul 2022 447