Actualitate

Riscuri pentru agricultori! Producțiile sunt în pericol din cauza vremii

Suntem la mijlocul verii, iar agricultorii speră într-o minune în perioada următoare. Fermierii își pun mâinile în cap din cauza producției slabe a grâului până la aceasta dată. Potrivit conducerii Direcției Agricole Constanța, prin directorul instituției, Iulia Bruchental, producțiile în toată țara sunt sub așteptări, însă în județ situația nu este atât de gravă, urmând să se tragă linie după luna august.
 
„Așa au zis și în iulie, că o să fie secetă, și a fost ce a fost. Orzul a mers bine, însă porumbul și grâul ridică semne de întrebare. Grâul nu a putut fi recoltat la timp. La final de sezon, o să avem date clare. Până atunci, meteorologii ne-au spus, în mare, că vremea o să fie secetoasă, ca de obicei. Totuși, Constanța nu stă așa de rău precum alte județe din țară“, a punctat Iulia Bruchental.
 
Meteorologii prognozau luna iulie ca fiind una secetoasă, însă furtunile și ploile puternice au dat peste cap calculele fermierilor. Totuși,  agricultorii care au cultivat orz, până la această dată, se declară mulțumiți. Grâul, pe de altă parte, nu a putut fi recoltat la timp, existând un risc mare pentru producători. Luna august este anunțată de către meteorologi destul de secetoasă, ceea ce nu favorizează o producție generoasă. Însă echipele de specialiști de la Direcția Agricolă au punctat că este devreme încă să tragă linie.
 
Schema ajutorului de minimis pentru anul 2018 este similară anului 2017, s-a implementat de către Direcția pentru Agricultură Județeană Constanța si se adresează  următoarelor categorii de beneficiari: producătorii agricoli persoane fizice, care dețin atestat de producător însoțit de carnetul de comercializare, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producătorii agricoli persoane juridice.  Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 de euro pentru fiecare beneficiar, în decursul unui an, cu condiția îndeplinirii tuturor condițiilor prevăzute în hotărâre. De aceste ajutoare beneficiază cultivatorii de tomate, producția de roșii fiind afectată, de asemenea, la nivel național de vremea instabilă. Implementarea programului de susținere a tomatelor, în spații protejate, a fost demarată în anul 2017 și se va derula pe o perioadă de opt ani.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fermierii constănţeni se plâng că seceta afectează culturile Statul oferă un milion de euro, sumă nerambursabilă, şi apă gratis pentru irigat

08 Nov 2018 538

Imagini de la eveniment Direcţia Agricolă Constanţa, la raport. Judeţul Constanţa, pe locul I la producţia de orz (galerie foto)

04 Sep 2018 961

DNA Şeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar, reţinut pentru luare de mită

29 Oct 2014 1458

Primarul comunei Ostrov, Niculae Dragomir, împlineşte astăzi 57de ani.

09 Apr 2014 3606

Litoral Tv Dorel lovește din nou la Constanța!

29 Oct 2013 1131

Pompierii intervin în faţa Direcţiei Agricole

29 Oct 2013 957

Parpală, repus pe funcţie la Direcţia Agricolă

12 Oct 2010 908

Dobrogea consuma peste 2,8 miliarde de metri cubi de apa pe an

17 Dec 2009 545