România s-a alăturat unui proiect anti-înarmare al ministrului german de Externe, convenit cu Rusia

Cincisprezece state europene, printre care şi România, s-au alăturat unui proiect al Germaniei, ce vizează încheierea unui nou acord privind controlul armamentului cu Rusia.
 
Statele apreciază că este necesar un dialog suplimentar în vederea prevenirii unei curse a înarmării în Europa, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerii separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, scrie un ziar german, citat de Reuters, informează News.ro.
 
"Securitatea Europei este în pericol", declară ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier pentru Die Welt, într-un interviu publicat în ediţia de ieri.
 
"Oricât de dificile ar fi relaţiile cu Rusia în prezent, avem nevoie de mai mult dialog, nu de mai puţin", subliniază şeful diplomaţiei germane.
 
Steinmeier, un social-democrat care a fost nominalizat să devină preşedintele Germaniei anul viitor, a îndemnat la semnarea unui acord privind armamentul cu Moscova în august, cu scopul de a evita o escaladare a tensiunilor în Europa.
 
Alte 15 ţări - toate membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - s-au alăturat de atunci iniţiativei lui Steinmeier, şi anume Franţa, Italia, Austria, Belgia, Elveţia, Cehia, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, România, Suedia, Slovacia, Bulgaria şi Portugalia.
 
Grupul urmează să emită o declaraţie comună vineri şi se va întâlni din în marja reuniunii OSCE la nivel ministerial prevăzută pe 8 şi 9 decembrie la Hamburg, găzduită de Germania, care deţine în prezent preşedinţia Organizaţiei.
 
Steinmeier a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia şi susţinerea pe care ruşii o acordă separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, apreciind că asemenea acţiuni subminează relaţiile delicate de încredere construite timp de decenii şi ameninţă să lanseze o nouă cursă a înarmării.
 

El îndeamnă şi alte ţări să se alăture acestei iniţiative în domeniul controlului armamentului.
 
"Avem responsabilitatea de a nu lăsa nicio piatră neîntoarsă în efortul nostru de a consolida securitatea şi pacea”, a declaat el pentru ziar.

 
Oficiali americani sunt sceptici în privinţa acestei iniţiative şi citează eşecul Rusiei de a se conforma acordurilor şi tratatelor în vigoare.
 
Steinmeier a fost criticat, de asemenea, de oficiali americani şi NATO în iunie, după ce a avertizat că manevrele militare occidentale din Europa de Est pot fi interpretate drept "un zăngănit de arme şi un strigăt puternic de război", care pot agrava tensiunile cu Rusia.
 
Partidul său Social-Democrat (SPD) are, în general, o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia decât blocul conservator al cancelarului Angela Merkel.
 
Ambele partide sunt îngrijorate de declaraţiile pe care preşedintele-ales american Donald Trump le-a făcut în timpul campaniei prezidenţiale despre relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi în care a sugerat că ar putea reduce protecţia aliaţilor NATO.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Emigrarea evreilor din România prin portul Constanța

28 Mar 2024 427

Ianis Hagi i-a dedicat golul contra Columbiei surorii sale, Kira, de ziua ei de naștere

27 Mar 2024 490

Mesajul premierului Marcel Ciolacu prilejuit de Ziua Unirii Basarabiei cu România prilejuit de Ziua Unirii Basarabiei cu România

27 Mar 2024 241

Ianis Hagi și Florin Tănase, marcatorii României în amicalul contra Columbiei. Tricolorii, de la 0-3 la 2-3! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 891

„Drum lin către stele, în eternitate, George Nicolescu!“ Mesaje de condoleanțe transmise după decesul artistului care a lansat celebrul cântec „Eternitate“

26 Mar 2024 621

Tranzacție importantă PPC a finalizat achiziţia de la Lukoil a Land Power, care opereaza în România un parc eolian în Dorobanţu şi Topolog

26 Mar 2024 565

Trei parlamentari din România, vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez

26 Mar 2024 487

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 1122

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ambasadei Republicii Franceze în România, în vizită la Primăria Constanța (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 479

26 martie 2024, amical România - Columbia. La ce oră începe și ce televiziune îl transmite

26 Mar 2024 938

Steve Trowsdale, șeful Inspectoratului ITF Londra, la Constanța! Discuții despre cursuri privind depresia la navigatori (FOTO)

26 Mar 2024 450

Elevul Cristian Dorian Hiastru, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța, și-a lansat cartea „Dinastia Said” (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 669

Simona Halep a revenit în țară de la Miami „Sunt bucuroasă că, din această carieră, am câștigat un om foarte valoros“

25 Mar 2024 1445

Ce evenimente sunt pregătite de Comunitatea Elenă Elpis Constanța pentru a celebra Ziua Națională a Greciei

25 Mar 2024 572

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

25 Mar 2024 678