România s-a alăturat unui proiect anti-înarmare al ministrului german de Externe, convenit cu Rusia

Cincisprezece state europene, printre care şi România, s-au alăturat unui proiect al Germaniei, ce vizează încheierea unui nou acord privind controlul armamentului cu Rusia.
 
Statele apreciază că este necesar un dialog suplimentar în vederea prevenirii unei curse a înarmării în Europa, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerii separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, scrie un ziar german, citat de Reuters, informează News.ro.
 
"Securitatea Europei este în pericol", declară ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier pentru Die Welt, într-un interviu publicat în ediţia de ieri.
 
"Oricât de dificile ar fi relaţiile cu Rusia în prezent, avem nevoie de mai mult dialog, nu de mai puţin", subliniază şeful diplomaţiei germane.
 
Steinmeier, un social-democrat care a fost nominalizat să devină preşedintele Germaniei anul viitor, a îndemnat la semnarea unui acord privind armamentul cu Moscova în august, cu scopul de a evita o escaladare a tensiunilor în Europa.
 
Alte 15 ţări - toate membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - s-au alăturat de atunci iniţiativei lui Steinmeier, şi anume Franţa, Italia, Austria, Belgia, Elveţia, Cehia, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, România, Suedia, Slovacia, Bulgaria şi Portugalia.
 
Grupul urmează să emită o declaraţie comună vineri şi se va întâlni din în marja reuniunii OSCE la nivel ministerial prevăzută pe 8 şi 9 decembrie la Hamburg, găzduită de Germania, care deţine în prezent preşedinţia Organizaţiei.
 
Steinmeier a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia şi susţinerea pe care ruşii o acordă separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, apreciind că asemenea acţiuni subminează relaţiile delicate de încredere construite timp de decenii şi ameninţă să lanseze o nouă cursă a înarmării.
 

El îndeamnă şi alte ţări să se alăture acestei iniţiative în domeniul controlului armamentului.
 
"Avem responsabilitatea de a nu lăsa nicio piatră neîntoarsă în efortul nostru de a consolida securitatea şi pacea”, a declaat el pentru ziar.

 
Oficiali americani sunt sceptici în privinţa acestei iniţiative şi citează eşecul Rusiei de a se conforma acordurilor şi tratatelor în vigoare.
 
Steinmeier a fost criticat, de asemenea, de oficiali americani şi NATO în iunie, după ce a avertizat că manevrele militare occidentale din Europa de Est pot fi interpretate drept "un zăngănit de arme şi un strigăt puternic de război", care pot agrava tensiunile cu Rusia.
 
Partidul său Social-Democrat (SPD) are, în general, o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia decât blocul conservator al cancelarului Angela Merkel.
 
Ambele partide sunt îngrijorate de declaraţiile pe care preşedintele-ales american Donald Trump le-a făcut în timpul campaniei prezidenţiale despre relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi în care a sugerat că ar putea reduce protecţia aliaţilor NATO.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

18 aprilie 1975 S-a născut actorul constănţean Elias Ferkin

18 Apr 2021 371

Actorul George Ivașcu, fost ministru al Culturii, este noul Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România

18 Apr 2021 744

Bucurie în lumea copiilor 17 aprilie 1937- A apărut personajul de desene animate Daffy Duck

17 Apr 2021 523

#citeșteDobrogea Primăvara la Constanța... acum 95 de ani! (III) - Casele de toleranță și problema parcărilor

17 Apr 2021 1992

CNCAV, precizări privind administrarea rapelului pentru persoanele vaccinate cu prima doză în străinătate

16 Apr 2021 640

Fostul deputat, Mircea Titus Dobre este președintele UGIR Constanța. Vrea să obțină personalitate juridică în vederea accesării de fonduri europene

15 Apr 2021 690

Fostul jucător de tenis Gabriel Trifu, la 46 de ani. În 1998, a câştigat BCR Open Romania alături de Andrei Pavel

14 Apr 2021 756

Ce firme au semnat cu Spitalul Județean de Urgență Tulcea. Despre ce este vorba

14 Apr 2021 1858

Spitalul Militar din Constanța a cumpărat antivirale pentru uz sistemic și dezinfectanți

14 Apr 2021 1813

Carantină sau nu? Iată în ce situații românii sunt scutiți de a sta 14 zile în carantină, la venirea în țară

14 Apr 2021 1139

#DobrogeaDigitală Preoții refugiați din Basarabia și Bucovina de Nord, încadrați în Episcopia Tomisului, în 1946

14 Apr 2021 1672

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

13 Apr 2021 629

Vaccinarea cu Astra Zeneca va fi la liber. Anunțul va fi făcut în cursul zilei de astăzi

13 Apr 2021 683

Creatoarea de modă Ingrid Vlasov împlinește astăzi 49 de ani

13 Apr 2021 405

13 aprilie - Ziua jocului scrabble

13 Apr 2021 527