România şi Polonia instituie ziua de 3 martie ca ''Ziua Solidarităţii româno-polone''

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută instituirea zilei de 3 martie ca "Ziua Solidarităţii româno-polone".

MAE arată într-un comunicat de presă transmis vineri că instituirea "Zilei Solidarităţii româno-polone" este o iniţiativă comună a miniştrilor Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi Zbigniew Rau, care reflectă prietenia profundă şi relaţiile bilaterale ample de Parteneriat Strategic dintre cele două state.

"Instituirea acestei zile a fost posibilă prin intrarea în vigoare, astăzi, 14 aprilie, a Legii pentru instituirea zilei de 3 martie ca "Ziua Solidarităţii româno-polone" şi adoptarea simultană a unei rezoluţii în acest sens în Parlamentul polon", precizează MAE.

Sursa citată menţionează că instituirea "Zilei Solidarităţii româno-polone" asigură cadrul pentru marcarea anuală a acestui moment prin organizarea, la nivel naţional şi local, de acţiuni din sfera diplomaţiei publice, culturii şi educaţiei, în vederea promovării şi conştientizării legăturilor speciale dintre cele două state.

MAE mai arată că data de 3 martie are un simbolism aparte în planul relaţiei bilaterale, prin evocarea semnării, la Bucureşti, la 3 martie 1921, a "Convenţiei de alianţă defensivă între Regatul României şi Republica Polonă", de către cei doi miniştri de Externe de la vremea respectivă, Take Ionescu şi Eustachy Sapieha, aceştia având deplinele puteri şi susţinerea fermă a şefilor lor de stat, Regele Ferdinand I şi Mareşalul Jozef Pilsudski, document prin care cele două părţi se obligau să îşi acorde asistenţă armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit.

"Convenţia a marcat un moment de referinţă simbolic ce a contribuit semnificativ la întărirea prieteniei tradiţionale şi a legăturilor strânse dintre România şi Polonia, precum şi la consolidarea stabilităţii regionale", transmite MAE.

De asemenea, se precizează că relaţia dintre cele două state se dezvoltă, în prezent, pe coordonate de predictibilitate şi consecvenţă, precum şi pe preocupări şi interese de securitate comune, iar instituirea "Zilei Solidarităţii româno-polone" reiterează şi intensifică colaborarea româno-polonă în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, reînnoit în martie 2015, şi al Planului de Acţiune pentru intervalul 2022-2026, baza pe care se dezvoltă o amplă paletă de contacte politico-diplomatice la toate nivelurile.

MAE evidenţiază că, în actualul context geopolitic regional deosebit de tensionat, Polonia este un partener strategic cheie şi un aliat de încredere al României. Legăturile strânse pe linie de securitate şi apărare sunt dublate de o relaţie economică, inclusiv comercială, robustă, precum şi pe o cooperare sectorială extinsă, în domenii precum infrastructură şi conectivitate, energie, industrie, agricultură, muncă, protecţie şi incluziune socială, mediu, dezvoltare regională, cultură, educaţie, sport etc., scrie Agerpres.ro. 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAERepublica Polonă – Posibilă creștere a timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, Slovacia și Lituania

29 Feb 2024 237

MAE Atenționare de călătorie în Polonia din cauza protestelor fermierilor

28 Feb 2024 419

MAERepublica Elenă – perturbări majore ale transportului public în contextul grevelor

28 Feb 2024 252

Tragedie! Doi cetățeni români au murit în incendiul devastator din Valencia. Informația, confirmată de MAE

28 Feb 2024 449

MAE Atenţionare de călătorie pentru Republica Elenă. Ce trebuie să știe cei care merg acolo

27 Feb 2024 526

Oficial de la MAE Din primele informații, nu sunt cetățeni români printre persoanele afectate de incendiul de la Valencia

23 Feb 2024 579

Atenţionare de călătorie în Portugalia - cod roșu pentru valuri înalte și vânt!

22 Feb 2024 507

Atenţionare de călătorie în Belgia! Greva personalului companiei Brussels Airlines

22 Feb 2024 512

MAERepublica Federală Germania - greva personalului de la sol al companiei Lufthansa

20 Feb 2024 309

MAE Atenționare de călătorie pentru Germania - greva personalului de la sol al companiei Lufthansa

19 Feb 2024 448

Ministrul Luminița Odobescu „România susține adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”

18 Feb 2024 790

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu „România a ajutat și va continua să ajute civilii din Gaza”

18 Feb 2024 771

Ministrului de Externe, Luminița Odobescu, prezentă la prima zi a Conferinței de Securitate de la München. Una dintre temele abordate, securitatea la Marea Neagră (GALERIE FOTO)

17 Feb 2024 391

MAERepublica Franceză – Posibile perturbări ale circulației feroviare ca urmare a grevei naționale a controlorilor feroviari

15 Feb 2024 280

Călătoriți în Germania? MAE a emis o atenționare de călătorie

06 Feb 2024 521