România testează avioane care aduc ploaia. Ce spune ministrul agriculturii

Ploaie torențială, sursa: Pixabay
  • Modifică dimensiunea fontului:PlayMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a demarat o nouă etapă a activităţii experimentale de creştere a precipitaţiilor în zonele cu risc de secetă, aceasta urmând să fie efectuată cu ajutorul aviaţiei de pe Aeroporturile din Craiova şi Iaşi, a anunţat, miercuri, instituţia.

Astfel, în perioada 26 aprilie - 15 mai 2022 se va desfăşura etapa 2022 a "Programului pentru creşterea/uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României".

"Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente în România. Avem zone în care cantităţile de precipitaţii sunt insuficiente şi cauzează instalarea secetei, în timp ce în alte regiuni căderile de grindină pun în pericol munca fermierilor. Prin continuarea şi extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem să creştem suprafaţa agricolă protejată. Aceste măsuri, alături de programul de reabilitare şi extindere a sistemului de irigaţii şi cel privind modernizarea sistemului de desecare, sunt menite să ofere fermierilor condiţii cât mai bune pentru a continua să obţină producţii la un nivel ridicat", a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, citat într-un comunicat remis AGERPRES.

Activităţile de creştere a precipitaţiilor se vor derula, în această etapă, pe Aeroportul Internaţional Craiova şi pe Aeroportul Internaţional Iaşi, în funcţie de condiţiile meteo-climatice din aceste regiuni. Acţiunea va începe în regiunea Moldovei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi pe o suprafaţă totală de aproximativ 2 milioane ha, şi va continua în zilele următoare în regiunile Munteniei şi Olteniei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi pe o suprafaţă de aproximativ 1,8 milioane ha.

Această activitate se efectuează utilizând metoda aviaţiei, iar intervenţiile active în atmosferă pentru stimularea precipitaţiilor se vor face utilizând torţe pirotehnice şi cartuşe ejectabile, ambele glaciogene şi higroscopice.

Potrivit sursei citate, aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate şi omologate pentru activităţi de intervenţii active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartuşe ejectabile pe casetă de tip - Loza 30 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2) şi două sisteme acroşate pe aripi de torţe pirotehnice neejectabile având 36 de cartuşe pe fiecare sistem, de tip Loza 150 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2). Cartuşele pot fi utilizate în stimularea precipitaţiilor din norii reci şi calzi, în funcţie de condiţiile meteorologice.

MADR precizează că datele despre evoluţia vremii sunt furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, prin radarele de la Bârnova şi Craiova, ce deservesc cele două areale de interes pentru acest experiment.

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incident aviatic pe Aeroportul Heatrow din Londra! Două avioane de pasageri, implicate

06 Apr 2024 829

O cursă TAROM Bruxelles - Otopeni a fost anulată din motive tehnice, joi seara. Printre pasageri, Mircea Geoană, Luminiţa Odobescu, europarlamentari

05 Apr 2024 393

Cumpărări directe Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu cumpără bilet de avion și transfer aeroport Viena-hotel de la Paris Rostar SRL (DOCUMENT)

30 Mar 2024 641

Prefectul județului Constanța, la comemorarea militarilor decedați în dublul accident aviatic - „A rămas multă durere în sufletele celor apropiați“

02 Mar 2024 622

LIVE VIDEO Militarii decedați în dublul accident aviatic din apropiere de Cogealac, comemorați la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 2017

„Ziua fatidică de 2 martie 2022 are încă ecouri în inima oricărui militar“ - Se împlinesc doi ani de la prăbușirea unui avion și a unui elicopter în județul Constanța

02 Mar 2024 936

Se împlinesc doi ani de la dublul accident aviatic din județul Constanța! Opt militari au murit (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 1993

Primăria Constanța a cumpărat bilete de avion de la agenția de turism administrată de colegul de partid al primarului Chițac (DOCUMENTE)

23 Feb 2024 3132

Un avion militar rusesc cu zeci de prizonieri ucraineni la bord s-a prăbuşit!

24 Jan 2024 899

17 fugari au fost aduși în țară în ultima săptămână! Lista condamnaților

20 Jan 2024 640

„O să vă omor pe toţi, o să vă distrug“ Premieră în justiția din România! Închisoare cu executare după un scandal monstru în avionul Copenhaga – Bucureşti Otopeni! (MOTIVARE)

14 Jan 2024 1013

Un celebru actor a murit împreună cu fiicele sale într-un accident de avion

06 Jan 2024 1608

SUA Un avion al Alaska Airlines a aterizat de urgenţă după ce un hublou s-a desprins în timpul zborului

06 Jan 2024 792

Scandal în avionul Copenhaga – Bucureşti Otopeni Închisoare cu executare pentru un bărbat care a provocat scandal la bordul unei aeronave

05 Jan 2024 791

Numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, ucis într-o lovitură aeriană atribuită Israelului

03 Jan 2024 698