Actualitate

România va cumpăra de la Guvernul SUA un sistem de lansare rachete antinavă (document)

  • România va cumpăra de la Guvernul SUA un sistem de lansare rachete antinavă
  • Înzestrarea se va face până în anul 2024
  • În 2018, intra în vigoare HG nr. 630/2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”
  • Datorită înțelegerii cu Guvernul SUA trebuie abrogată HG 630 din 2018
Ministerul Apărării Naționale a publicat în transparență decizională o Hotărâre a Guvernului pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 630⁄2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”.
Prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 630/2018 s-au aprobat circumstanțele și procedura specifică aferente programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, în vederea atribuirii unui contract multianual de furnizare în perioada 2018-2022 a unui sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă, sistem integrat în România, precum și a suportului logistic inițial.
Procedura specifică aprobată prin HG 630/2018 a fost derulată în perioada 1 octombrie 2010 – 23 iulie 2019, la prima etapă a acesteia participând patru operatori economici care au fost selectați să participe cu ofertă în etapa a doua a procedurii specifice.
În etapa a doua a procedurii a depus ofertă un singur operator economic care nu a răspuns solicitărilor de clarificări și nu a dorit să mai continue negocierile, situație care a condus la anularea procedurii specifice.
La nivelul MapN, în perioada septembrie 2019 – iunie 2020, a fost fundamentat programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, prin parcurgerea tuturor etapelor prevăzute în sistemul integrat de management al achizițiilor pentru apărare.
Ca urmare a evaluării răspunsurilor primite a cererile de informații adresate producătorilor din țările membre ale NATO și UE, prin analiza multicriterială de eficiență operațională și de cost, prezentată în Studiul de concept, Forțele Navale Române, ca structură beneficiară, au identificat varianta optimă pentru realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață. De asemenea, a fost identificată și necesitatea constituirii unei facilități de mentenanță la nivelul unui operator economic din România în vederea menținerii capabilității de mentenanță pe întreaga durată de viață a sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă. Este de menționat și faptul că neadoptarea unor măsuri care să contribuie la menținerea și dezvoltarea potențialului capacităților de apărare existente la nivelul operatorilor economici din industria de apărare poate genera vulnerabilități privind securitatea națională prin afectarea securității lanțului de aprovizionare cu tehnică și mijloace de luptă necesare forțelor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Astfel, realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare SIML implică înzestarea Forțelor Navale Române cu un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă nou, modern.
În urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM).
Prin achiziția SIML de la Guvernul SUA se asigură realizarea unei capabilități operaționale prin:
  • Accesul la instruirea personalului pentru folosirea în luptă a sistemului pe baza experienței practice a armatei SUA
  • Accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactiti ai țintelor
  • Asigurarea interoperabilității în cadrul NATO
  • Furnizarea inclusiv a echipamentelor criptografice și cu regim special integrate în SIML.
Aceste elemente sunt esențiale în realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare SIML, care se poate realiza numai prin contract de tip acord guvern la guvern, între Guvernul României și Guvernul SUA, în cadrul programului Foreign Military Sales.
Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.
Aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea programului de înzestrare în noile condiții prezentate anterior a fost transmisă către MapN în data de 19 mai 2020, ca urmare a ședinței comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, în care a fost prezentată scrisoarea Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului.
La momentul actual, pentru realizarea obiectivuluui programului de înzestrare, s-a identificat necesitatea abrogării HG nr. 630/2018 și inițiera unui proiect de lege privind realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Apărării pregătește lucrări de peste 2,5 milioane de lei pentru Cazarma 2292 Agigea

08 Oct 2020 1996

U.M. 02003 Constanța angajează economist debutant, patiser-cofetar și zidar

25 Sep 2020 1582

Ministerului Apărării Naționale Donație de echipamente medicale oferită militarilor ucraineni

25 Sep 2020 875

MApN Secretarul de stat Simona Cojocaru, la Forumul ”Disrupted Future, Shared Purpose”

23 Sep 2020 654

Baza Logistică Navală organizează licitație pentru pachete de hrană rece (document)

11 Sep 2020 504

Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, în vizită la Ministerul Apărării Naționale

04 Sep 2020 738

Baza Logistică Navală organizează licitație pentru achiziționarea unei caldarine pentru nava TMM 532 (document)

01 Sep 2020 346

Colonelul (r) Daniel Anghel, noul purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale. A plecat la București de la Constanța

31 Aug 2020 4999

Un nou contract între Guvernele României și SUA, în lucru. Se achiziționează sistem de lansare rachete antinavă

31 Aug 2020 807

MApN a publicat un nou proiect în transparență decizională. Este vizată procedura de achiziție a munițiilor (document)

19 Aug 2020 3068

Două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, din lotul de cinci, au sosit în țară și vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române

14 Aug 2020 451

Centrul de Scafandri din Constanța cumpără electrozi pentru sudura și tăiere subacvatică (document)

13 Aug 2020 541

9 august - ziua în care a murit Mihai Viteazu. Mesajul MApN, pe pagina de Facebook

09 Aug 2020 642

Ministrul Apărării a participat la ceremonia de predare-primire a comenzii Comandamentului NATO

17 Jul 2020 563

Ministerul Apărării, precizări legate de decizia instanței în procesul privind achiziționarea corvetelor pentru Forțele Navale

14 Jul 2020 489