România va cumpăra de la Guvernul SUA un sistem de lansare rachete antinavă (document)

  • România va cumpăra de la Guvernul SUA un sistem de lansare rachete antinavă
  • Înzestrarea se va face până în anul 2024
  • În 2018, intra în vigoare HG nr. 630/2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”
  • Datorită înțelegerii cu Guvernul SUA trebuie abrogată HG 630 din 2018
Ministerul Apărării Naționale a publicat în transparență decizională o Hotărâre a Guvernului pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 630⁄2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”.
Prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 630/2018 s-au aprobat circumstanțele și procedura specifică aferente programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, în vederea atribuirii unui contract multianual de furnizare în perioada 2018-2022 a unui sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă, sistem integrat în România, precum și a suportului logistic inițial.
Procedura specifică aprobată prin HG 630/2018 a fost derulată în perioada 1 octombrie 2010 – 23 iulie 2019, la prima etapă a acesteia participând patru operatori economici care au fost selectați să participe cu ofertă în etapa a doua a procedurii specifice.
În etapa a doua a procedurii a depus ofertă un singur operator economic care nu a răspuns solicitărilor de clarificări și nu a dorit să mai continue negocierile, situație care a condus la anularea procedurii specifice.
La nivelul MapN, în perioada septembrie 2019 – iunie 2020, a fost fundamentat programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, prin parcurgerea tuturor etapelor prevăzute în sistemul integrat de management al achizițiilor pentru apărare.
Ca urmare a evaluării răspunsurilor primite a cererile de informații adresate producătorilor din țările membre ale NATO și UE, prin analiza multicriterială de eficiență operațională și de cost, prezentată în Studiul de concept, Forțele Navale Române, ca structură beneficiară, au identificat varianta optimă pentru realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață. De asemenea, a fost identificată și necesitatea constituirii unei facilități de mentenanță la nivelul unui operator economic din România în vederea menținerii capabilității de mentenanță pe întreaga durată de viață a sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă. Este de menționat și faptul că neadoptarea unor măsuri care să contribuie la menținerea și dezvoltarea potențialului capacităților de apărare existente la nivelul operatorilor economici din industria de apărare poate genera vulnerabilități privind securitatea națională prin afectarea securității lanțului de aprovizionare cu tehnică și mijloace de luptă necesare forțelor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Astfel, realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare SIML implică înzestarea Forțelor Navale Române cu un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă nou, modern.
În urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM).
Prin achiziția SIML de la Guvernul SUA se asigură realizarea unei capabilități operaționale prin:
  • Accesul la instruirea personalului pentru folosirea în luptă a sistemului pe baza experienței practice a armatei SUA
  • Accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactiti ai țintelor
  • Asigurarea interoperabilității în cadrul NATO
  • Furnizarea inclusiv a echipamentelor criptografice și cu regim special integrate în SIML.
Aceste elemente sunt esențiale în realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare SIML, care se poate realiza numai prin contract de tip acord guvern la guvern, între Guvernul României și Guvernul SUA, în cadrul programului Foreign Military Sales.
Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.
Aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea programului de înzestrare în noile condiții prezentate anterior a fost transmisă către MapN în data de 19 mai 2020, ca urmare a ședinței comune a Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, în care a fost prezentată scrisoarea Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului.
La momentul actual, pentru realizarea obiectivuluui programului de înzestrare, s-a identificat necesitatea abrogării HG nr. 630/2018 și inițiera unui proiect de lege privind realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Maraton de vaccinare la Spitalul Militar Constanța începând cu 4 mai

29 Apr 2021 1231

Post vacant la Unitatea Militară 02049 din Constanța

25 Apr 2021 900

Doliu în Armata României Veteranul Gheorghe Bădulescu a murit!

08 Apr 2021 818

Ce a decis Curtea de Apel Constanța în procesul dintre RAS Tuzla și Ministerul Apărării

31 Mar 2021 864

Ministerul Apararii Nationale Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Canadei în România

13 Mar 2021 820

Ministerul Apararii Nationale Întrevedere a ministrului apărării naționale cu omologul său din Republica Turcia

10 Mar 2021 660

Ministerul Apararii Nationale Vizita șefului Biroului Securității Naționale din Republica Polonă

26 Feb 2021 563

Ministerul Apararii Nationale Elementele primului sistem HIMARS au ajuns în România

21 Feb 2021 437

Final de proces în litigiul dintre RAS Tuzla și Ministerul Apărării

10 Feb 2021 1295

Maiorul Iulian Stoica din Batalionul 635 Apărare Antiaeriană ,,Precista” a trecut la cele veșnice!

03 Feb 2021 2649

Tehnorex International Constanța, care construiește baza CERONAV Galați, prelungește creditul bancar din 2018. În joc sunt două milioane de lei

03 Feb 2021 758

Aproape două hectare din terenul cazărmii Capu Midia au fost vândute între civili. Contractele și titlul de proprietate, anulate definitiv

19 Jan 2021 3434

Ordinul ministrului Ciucă privind rechemarea în activitate a soldaților și gradaților profesioniști

15 Jan 2021 23886

Norme privind drepturile participanților la acțiuni militare, și acordarea unor drepturi acestuia, familiei și urmașilor celui decedat

15 Jan 2021 6676

Aproape două hectare din unitatea militară de la Capu Midia – Corbu, vândute între civili. Intervenția judecătorilor

14 Jan 2021 3435