Actualitate

Rompetrol Rafinare, pilon principal în asigurarea securităţii energetice a României (galerie foto)


În acest an se împlinesc 11 ani de când compania naționala de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas a preluat  grupul Rompetrol, care, din 2014, și-a schimbat denumirea în KMG Internațional.

Ieri, reprezentanţii companiei Rompetrol Rafinare au vorbit despre succesele înregistrate de-a lungul anilor, dar şi despre planurile pentru următoarea perioadă. La eveniment au participat Yedil Utekov - directorul general al Rompetrol Rafinare, Alexandru Nicolcioiu - consilier al directorului general, Laurenţiu Coltănel - director general Rafinăria Vega, Cristian Paul Bolohan, Raluca Lainer şi Vasile Gabriel Manole - director economic.
 
Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al Rompetrol Rafinare, fost director general al platformei de la Petromidia, a relatat momentul în care au început primele construcţii ale rafinăriei. „Proiectul iniţial, care s-a elaborat când a început construcţia de la Midia, cuprindea un întreg complex: rafinărie şi petrochimie, un complex industrial, o singură persoană juridică, cu sinergii între ele, cu instalaţii specifice, dar care făceau parte dintr-un singur flux tehnologic ce pornea de la ţiţei şi se termina la polimeri. În România, în perioada anului 1988, noi fiind consideraţi la vremea respectivă cea mai tânără petrochimie din ţară“, a explicat Alexandru Nicolcioiu.
 
După preluarea de către KazMunayGas, compania naţională de petrol din Kazahstan a început o serie de investiţii majore în platforma de la Petromidia. Astfel, în anii 2009 - 2011, s-a majorat cu peste 70% capacitatea instalaţiei de polietilenă de înaltă densitate (HDPE), valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 18 milioane de dolari. Programul de modernizare a permis o majorare a capacităţii instalaţiei: de la 60.000 la 100.000 de tone pe an, o reducere cu peste 10% a costului de procesare, o diversificare a gamei de produse oferite, precum şi o creştere a securităţii în exploatare. Mai mult, odată cu majorarea capacităţii de producţie, compania şi-a crescut şi gama de produse oferite cu două noi sortimente destinate producţiei de ţeavă de transport gaze/folie foarte subţire şi recipiente cu volum mare. În total, în perioada 2005 - 2017, în divizia de petrochimie a platformei Petromidia s-au investit peste 100 de milioane de dolari.
 

Partener social şi strategic


La rândul său, Vasile Gabriel Manole, directorul economic al Rompetrol Rafinare, a vorbit celor prezenţi despre activitatea şi succesele companiei. „Rompetrol Rafinare realizează 45% din capacitatea de rafinare operaţională la nivelul României. Acest procent demonstrează că Rompetrol Rafinare este un pilon principal în asigurarea securităţii energetice a României. Prin activitatea pe care o desfăşoară, compania este un contribuabil principal la bugetul de stat consolidat la ţării, plătind circa 1,3 miliarde de dolari. Mai mult, Rompetrol Rafinare este un investitor important al României şi aici vorbim de investiţii de peste 1,4 miliarde de dolari. În primul rând, vorbim de investiţiile care ţin de modernizarea şi creşterea capacităţii de rafinare - circa 400 de milioane de dolari. Înainte de toate, compania Rompetrol Rafinare este şi un partener social şi strategic, fiind ancorată în comunitatea socială şi în mediul social şi economic din România. Planurile de dezvoltare ale Rompetrol Rafinare continuă. Pentru anul acesta, ne dorim să depăşim rezultatele înregistrate în anul 2017. Suntem pe un trend de dezvoltare accentuat“, a declarat Vasile Gabriel Manole, directorul economic al companiei.
 

Rompetrol, principala marcă a KMG International

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. Cu 6.000 de angajaţi, KMG International este un jucător important în zona Mării Negre şi Marea Mediterană, având activităţi în 11 pieţe principale. Marca Rompetrol este reprezentativă pentru operaţiunile de rafinare şi petrochimie, activităţile de distribuţie din România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, precum şi pentru serviciile la sondă din domeniul upstream.
 
Compania deţine şi operează Petromidia, cea mai mare rafinărie locală şi una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre, cu o capacitate de prelucrare de peste 5 milioane de tone anual. Această poziţie strategică, pe coasta Mării Negre, permite o expediere rapidă a produselor petroliere.
 
Vega, a doua rafinărie a Grupului, are o istorie de peste 110 ani, evoluând de la o unitate clasică de rafinare a petrolului într-un producător şi furnizor de produse speciale, obţinute din produse semifinite livrate de Petromidia. În acest fel, ambele rafinării lucrează în regim integrat pentru a obţine produse cu o mare valoare adăugată. Prin KMG Trading AG, compania de trading localizată în Elveţia, Grupul efectuează operaţiuni comerciale majore cu petrol şi produse petroliere în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane.
 
Astfel, Rompetrol este o sursă inepuizabilă de energie, care porneşte de la extracţia şi producţia ţiţeiului, continuându-se cu rafinarea şi transformarea acestuia în produse de cea mai bună calitate, distribuite în staţiile noastre premium, concepute modern şi gândite până la cel mai mic detaliu.  Rompetrol înseamnă energia unei echipe de profesionişti ce îşi urmează valorile şi ambiţia pentru a face acest brand din ce în ce mai bun, ducându-l tot mai departe. Este calitate la cele mai înalte standarde, realizată cu tehnologie de vârf şi se regăseşte în gama de carburant de calitate, are peste 1.100 de staţii de distribuţie a carburanţilor în 4 ţări şi sistem unic de plată la pompă.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rompetrol Rafinare Rezultatele operaționale și financiare, atinse în trimestrul trei și în primele nouă luni ale acestui an

14 Nov 2018 346

Revizie programată a rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Ce măsuri vor fi luate (galerie foto)

29 Oct 2018 465

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 2653

Tabăra de inelare de la Grindul Chituc a Asociației Milvus, susţinută de Rompetrol

14 Sep 2018 517

Imagini de la eveniment. Concert oferit de Rompetrol Rafinare angajaților și partenerilor. Ce artiști vor urca pe scenă (galerie foto+video)

06 Sep 2018 3317

Rompetrol Rafinare a înregistrat o creștere cu 27% a materiilor prime procesate în primul semestru

14 Aug 2018 426

Rezultate financiare și operaționale în creștere pentru KMG International în primul trimestru din 2018

02 Jul 2018 534

Rompetrol Rafinare a înregistrat în primul trimestru din 2018 o creștere cu circa 27% a materiilor prime procesate în cele două rafinării – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești

15 May 2018 846

Rompetrol Rafinare, investiţii de 56,9 milioane de dolari în rafinăriile Petromidia şi Vega

27 Apr 2018 1252

Angajaţii Rompetrol Rafinare au plantat o mie de platani. Ei vor un mediu mai curat (galerie foto)

31 Mar 2018 1715

Festivitate în marea familie a Rompetrol Rafinare Directorul general Yedil Utekov - „Nauryz este o sărbătoare a renaşterii naturii, a primăverii, a oamenilor“ (galerie foto+video)

22 Mar 2018 2566

Rompetrol Rafinare, recorduri istorice de producție în 2017

15 Feb 2018 907

Ce decizii au fost luate în prima convocare a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Rompetrol Rafinare

17 Jan 2018 723

Rompetrol Rafinare și-a triplat profitul net consolidat în primele 9 luni ale anului 2017

15 Nov 2017 1472

Rompetrol Rafinare, premiată de CCINA Constanţa pentru cifra de afaceri, profitul brut și valoarea exporturilor din 2016

03 Nov 2017 1378