Actualitate

Rompetrol Rafinare, pilon principal în asigurarea securităţii energetice a României (galerie foto)


În acest an se împlinesc 11 ani de când compania naționala de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas a preluat  grupul Rompetrol, care, din 2014, și-a schimbat denumirea în KMG Internațional.

Ieri, reprezentanţii companiei Rompetrol Rafinare au vorbit despre succesele înregistrate de-a lungul anilor, dar şi despre planurile pentru următoarea perioadă. La eveniment au participat Yedil Utekov - directorul general al Rompetrol Rafinare, Alexandru Nicolcioiu - consilier al directorului general, Laurenţiu Coltănel - director general Rafinăria Vega, Cristian Paul Bolohan, Raluca Lainer şi Vasile Gabriel Manole - director economic.
 
Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al Rompetrol Rafinare, fost director general al platformei de la Petromidia, a relatat momentul în care au început primele construcţii ale rafinăriei. „Proiectul iniţial, care s-a elaborat când a început construcţia de la Midia, cuprindea un întreg complex: rafinărie şi petrochimie, un complex industrial, o singură persoană juridică, cu sinergii între ele, cu instalaţii specifice, dar care făceau parte dintr-un singur flux tehnologic ce pornea de la ţiţei şi se termina la polimeri. În România, în perioada anului 1988, noi fiind consideraţi la vremea respectivă cea mai tânără petrochimie din ţară“, a explicat Alexandru Nicolcioiu.
 
După preluarea de către KazMunayGas, compania naţională de petrol din Kazahstan a început o serie de investiţii majore în platforma de la Petromidia. Astfel, în anii 2009 - 2011, s-a majorat cu peste 70% capacitatea instalaţiei de polietilenă de înaltă densitate (HDPE), valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 18 milioane de dolari. Programul de modernizare a permis o majorare a capacităţii instalaţiei: de la 60.000 la 100.000 de tone pe an, o reducere cu peste 10% a costului de procesare, o diversificare a gamei de produse oferite, precum şi o creştere a securităţii în exploatare. Mai mult, odată cu majorarea capacităţii de producţie, compania şi-a crescut şi gama de produse oferite cu două noi sortimente destinate producţiei de ţeavă de transport gaze/folie foarte subţire şi recipiente cu volum mare. În total, în perioada 2005 - 2017, în divizia de petrochimie a platformei Petromidia s-au investit peste 100 de milioane de dolari.
 

Partener social şi strategic


La rândul său, Vasile Gabriel Manole, directorul economic al Rompetrol Rafinare, a vorbit celor prezenţi despre activitatea şi succesele companiei. „Rompetrol Rafinare realizează 45% din capacitatea de rafinare operaţională la nivelul României. Acest procent demonstrează că Rompetrol Rafinare este un pilon principal în asigurarea securităţii energetice a României. Prin activitatea pe care o desfăşoară, compania este un contribuabil principal la bugetul de stat consolidat la ţării, plătind circa 1,3 miliarde de dolari. Mai mult, Rompetrol Rafinare este un investitor important al României şi aici vorbim de investiţii de peste 1,4 miliarde de dolari. În primul rând, vorbim de investiţiile care ţin de modernizarea şi creşterea capacităţii de rafinare - circa 400 de milioane de dolari. Înainte de toate, compania Rompetrol Rafinare este şi un partener social şi strategic, fiind ancorată în comunitatea socială şi în mediul social şi economic din România. Planurile de dezvoltare ale Rompetrol Rafinare continuă. Pentru anul acesta, ne dorim să depăşim rezultatele înregistrate în anul 2017. Suntem pe un trend de dezvoltare accentuat“, a declarat Vasile Gabriel Manole, directorul economic al companiei.
 

Rompetrol, principala marcă a KMG International

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. Cu 6.000 de angajaţi, KMG International este un jucător important în zona Mării Negre şi Marea Mediterană, având activităţi în 11 pieţe principale. Marca Rompetrol este reprezentativă pentru operaţiunile de rafinare şi petrochimie, activităţile de distribuţie din România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, precum şi pentru serviciile la sondă din domeniul upstream.
 
Compania deţine şi operează Petromidia, cea mai mare rafinărie locală şi una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre, cu o capacitate de prelucrare de peste 5 milioane de tone anual. Această poziţie strategică, pe coasta Mării Negre, permite o expediere rapidă a produselor petroliere.
 
Vega, a doua rafinărie a Grupului, are o istorie de peste 110 ani, evoluând de la o unitate clasică de rafinare a petrolului într-un producător şi furnizor de produse speciale, obţinute din produse semifinite livrate de Petromidia. În acest fel, ambele rafinării lucrează în regim integrat pentru a obţine produse cu o mare valoare adăugată. Prin KMG Trading AG, compania de trading localizată în Elveţia, Grupul efectuează operaţiuni comerciale majore cu petrol şi produse petroliere în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane.
 
Astfel, Rompetrol este o sursă inepuizabilă de energie, care porneşte de la extracţia şi producţia ţiţeiului, continuându-se cu rafinarea şi transformarea acestuia în produse de cea mai bună calitate, distribuite în staţiile noastre premium, concepute modern şi gândite până la cel mai mic detaliu.  Rompetrol înseamnă energia unei echipe de profesionişti ce îşi urmează valorile şi ambiţia pentru a face acest brand din ce în ce mai bun, ducându-l tot mai departe. Este calitate la cele mai înalte standarde, realizată cu tehnologie de vârf şi se regăseşte în gama de carburant de calitate, are peste 1.100 de staţii de distribuţie a carburanţilor în 4 ţări şi sistem unic de plată la pompă.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect important pentru mediul înconjurător Rompetrol Rafinare, o nouă etapă în ecologizarea batalelor istorice din rafinăria Vega Ploiești

16 Jul 2019 532

Rezultate operaţionale de excepţie Rompetrol Rafinare, contribuţie importantă la creşterea brandului Rompetrol

21 Jun 2019 1021

Spectacole, veselie şi dulciuri Surprize de neuitat, oferite de Rompetrol Rafinare copiilor din mediul rural

21 Jun 2019 1372

Delegație din Kazahstan la rafinăria Petromidia Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare – „Această vizită este un bun prilej pentru toți factorii implicați “(galerie foto)

04 Jun 2019 716

Petromidia, la 40 de ani Rodica Brăiescu, manager operaţional Sector Trading - „Industria de rafinare este volatilă, sensibilă la factori economici, geopolitici, sociali“

16 May 2019 2133

Rezultate operaționale foarte bune pentru rafinăriile Petromidia și Vega, în primul trimestru din 2019

14 May 2019 465

Soluții de ultimă generație pentru transporturile Rompetrol Rafinare. Ce măsuri vor fi aplicate

06 May 2019 466

Programul de internship „Pregătit pentru carieră“, la o nouă ediţie Studenţii de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, de vorbă cu specialiştii Rompetrol Rafinare (galerie foto)

19 Apr 2019 862

Rompetrol Rafinare, un pionier, pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitală a rafinarei Petromidia Năvodari

09 Apr 2019 861

Rompetrol Rafinare anunță investiții de peste 50 de milioane de dolari în rafinăria Petromidia

08 Apr 2019 888

Mediul înconjurător, o responsabilitate pentru conducerea Rompetrol Rafinare

06 Apr 2019 859

Precizări despre decontaminarea terenului de la Vadu. Cum va acţiona Rompetrol Rafinare

05 Apr 2019 853

Rompetrol Rafinare va ecologiza terenul poluat de la Vadu, judeţul Constanţa. Ce spun autorităţile locale

29 Mar 2019 1398

Meniu tradiţional kazah şi multă voie bună Nauryz, sărbătoarea renaşterii naturii şi a oamenilor, celebrată de marea familie a Rompetrol Rafinare (galerie foto+video)

22 Mar 2019 1003

Sărbătoare în familia Rompetrol Rafinare. Angajații celebrează Nauryz, alături de conducerea companiei (galerie foto+video)

21 Mar 2019 1817