Romsilva, oficial despre prăbușirea Cascadei Bigăr

  • Precizări ale Romsilva în urma surpării unui perete al cascadei Bigăr.
 
Redăm mai jos comunicatul oficial:

„Un perete al cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18.15, din cauze naturale.

Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate.

Menționăm că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, o cascadă de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani, iar în zona cascadei Bigăr există urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute în trecut.

Cascada Bigăr, una dintre cele mai populare destinații turistice din zona Banatului, se afla în Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în Rezervația Naturală ”Izvorul Bigăr”, o zonă în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber.
Acesta este motivul pentru care administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de intervenție împiedicând procesele naturale.

Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr.

Singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascada.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific ale unui ghid de turism, care a lansat în spațiul public informația cum că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr pentru păstrăvăria Valea Miniș, realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbușirea peretelui cascadei Bigăr. Cantitatea de apă care să favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie să fie una moderată pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuală micșorare a debitului de apă ar fi dus la surparea peretelui cascadei.

Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate au fost informate imediat de către administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița despre producerea acestui eveniment.

Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, cu sprijinul Consiliului Științific, va identifica măsurile ce trebuie luate în continuare.”
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria Constanța a anulat acțiunea deschisă de Asociația Composesorală Borșa! Taxa de timbru pentru proces era de circa 475.000 de euro (MINUTA)

28 Mar 2024 321

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva RA, prin Direcția Silvică Tulcea, a încheiat contracte de peste 400.000 de lei cu două firme locale (DOCUMENTE)

21 Mar 2024 360

Servicii de exploatări forestiere pentru producția anului 2024 – Direcția Silvică Tulcea Patru firme au semnat cu Regia Națională a Pădurilor - Romsilva RA (DOCUMENT)

12 Mar 2024 608

HG prin care peste 520 de hectare au fost trecute în administrarea Romsilva, atacată la Curtea de Apel Constanța

25 Feb 2024 605

Regia Națională A Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Constanța anunță publicul interesat asupra deciziei APM pentru amenajamentul ocolului silvic Hârșova

23 Feb 2024 1374

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 787

Licitații publice Romsilva a atribuit un contract de servicii de împădurire în cadrul Direcției Silvice Tulcea (Document)

20 Feb 2024 460

Amenzi privind regimul silvic de aproape 22 de milioane de lei, aplicate în anul 2023

24 Jan 2024 608

Romsilva și Poșta Română au încheiat un Protocol pentru compensarea sumelor aferente lemnului de foc

23 Jan 2024 571

Dosar la Constanța Asociația Composesorală Borșa renunță la cererea de acordare a ajutorului public judiciar

21 Jan 2024 774

Marius Dan Sîiulescu este noul director general al Romsilva

16 Jan 2024 858

ROMSILVAConsiliul de Administrație al Romsilva a desemnat noul director general

16 Jan 2024 315

Despăgubiri de peste 47 de milioane de euro Asociația Composesorală Borșa a făcut la Constanța cerere de ajutor public judiciar, în procesul cu Romsilva

11 Jan 2024 713

Haită de lupi, surprinsă în Munții Apuseni (VIDEO)

07 Jan 2024 908

Romsilva a înfiinţat zeci de trasee educative la nivelul direcţiilor silvice judeţene. Vizată și Tulcea

07 Jan 2024 581