Ruina din bulevardul Ferdinand Arhitecţii dobrogeni vor reabilita Vila Elena în urma unui concurs de proiecte

La începutul acestui an, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea anunţa că are planuri mari cu Vila Elena după ce, la jumătatea lui 2012, a achiziţionat clădirea pentru a o transforma în noul său sediu. Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea, declara, în acest sens, că arhitecţii intenţionează ca această vilă, ridicată în 1922, să devină funcţională până la finele acestui an. Lucru care însă nu s-a întâmplat. Vila Elena, situată în bulevardul Ferdinand, este şi acum într-o avansată stare de degradare, constănţenii din zonă considerând-o un real focar de infecţie.
Un prim pas pentru reabilitarea clădirii a fost însă făcut. Astfel, conform spuselor arhitectului Alexandru Bălan, OAR Dobrogea a lansat, în luna august, un concurs de proiecte privind remodelarea, reabilitarea şi reconversia clădirii. Concursul va fi jurizat la sfârşitul acestei luni, din juriu urmând să facă parte reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din filialele Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa, un reprezentant al OAR la nivel naţional, precum şi un reprezentant al Camerei Arhitecţilor - Colegiul Varna (Bulgaria). După jurizare, susţine Alexandru Bălan, toate proiectele vor fi expuse, în luna decembrie, la Maritimo. Preşedintele OAR - Filiala Teritorială Dobrogea a declarat că pentru Vila Elena şi-au depus proiectele 14 arhitecţi.

„Nu vrem cămătărie”

Arhitecţii s-au răzgândit însă în ceea ce priveşte modalitatea de finanţare. Dacă la începutul acestui an Bălan spunea că „OAR nu exclude posibilitatea de a face un împrumut, având deja câteva oferte de la bănci”, preşedintele OAR Dobrogea a explicat, ieri, că un împrumut bancar nu ar fi, totuşi, cea mai bună soluţie. „Nu aş vrea să apelăm la bănci, la dobânzile care sunt. Nu vrem cămătărie”, a subliniat Alexandru Bălan.
Arhitectul constănţean a declarat şi că, dacă lucrurile vor merge bine, în 2014 se va proceda la faza de proiectare a noului sediu. „Dacă este posibil, vom încerca o asociere cu un investitor pentru Vila Elena”, a adăugat Bălan.
Amintim că OAR - Filiala Teritorială Dobrogea îşi doreşte ca noul său sediu să cuprindă săli de expoziţie şi, de asemenea, să găzduiască mese rotunde şi dezbateri. În prezent, OAR Dobrogea funcţionează pe bulevardul Tomis, în zona Capitol, în clădirea Proiecte SA, fostul Institut de Proiectări.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un hotel din zona Delfinariu, de vânzare pentru 1,5 milioane de euro. Unitatea de cazare din Constanța, clasificată la trei stele

14 Apr 2024 2718

Tenis de masă Andrea Teglas, argint la dublu mixt în Portugalia, la WTT Youth Contender Vila Real 2023

04 Mar 2023 1384

Tenis de masă Sportive de pe litoral, meciuri frumoase și medalii în Portugalia, la WTT Youth Star Contender Vila Nova de Gaia (GALERIE FOTO)

30 Nov 2022 1328

Vila Florența, din Constanța, aparținând Vectra Imobiliare SRL, va fi scoasă din nou la licitație (DOCUMENTE)

18 Feb 2022 2253

Tenis de masă Constănţeanca Bianca Mei-Roşu, vicecampioană mondială la categoria Under-15

07 Dec 2021 2392

Campionatul Mondial de juniori la tenis de masă Echipa de fete a României a învins echipa Hong-Kong-ului, în semifinale. Sportive din Constanța

06 Dec 2021 2062

UPDATE. Tenis de masă Constanţa a pus umărul la o nouă medalie a României. Bronz mondial, argintul fiind scăpat printre degete! (GALERIE FOTO)

06 Dec 2021 2366

Proprietarii a două blocuri din Constanța se luptă în instanță pentru a-și anula autorizațiile de construire

26 May 2021 6063

Un prim pas în reabilitarea Vilei Elena din municipiul Constanţa. Act emis pentru Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea (galerie foto)

12 Jun 2019 2980

O nouă vilă turistică în Eforie Nord. Iată unde va fi situată şi cine o construieşte!

28 Feb 2017 3189

RA-APPS scoate la vânzare imobile de peste trei milioane de euro pe litoral (document)

16 Feb 2017 4887

Averea Movileştilor (V) Din 1941 până în prezent, Primăria Eforie şi-a păstrat sediul temporar în spaţiul donat de Elena Movilă pentru un azil de bătrâni (documente)

05 Jul 2016 11043

După incendiul de acum cinci ani Elena Iuruc vrea să extindă vila turistică de lângă Liceul Energetic

26 Mar 2016 4475

Reședința în care a locuit familia Ceaușescu, deschisă publicului

07 Mar 2016 4177

Mircea Băsescu a recunoscut că a făcut parte din fundaţia care a închiriat Vila Săbărel din Eforie Sud. La fel ca şi Mironescu şi Banias

22 Oct 2015 3373