S-a decis în ședința de Guvern Se majorează ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

În Ședința Guvernului din data de 10 decembrie 2021 a fost adoptată o Hotărâre ce modifică și completează Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005.



Una din modificările aduse de acest act normativ vizează stabilirea modalității de alocare și aprobare a cheltuielilor în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații.




Aceste cheltuieli se suportă de către Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.



Oficial de la MADR



MADR va deconta până la 50% din cheltuielile cu energia electrică în sectorul îmbunătățirilor funciare

 

În Ședința Guvernului din data de 10 decembrie 2021 a fost adoptată o Hotărâre ce modifică și completează Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005.



Una din modificările aduse de acest act normativ vizează stabilirea modalității de alocare și aprobare a cheltuielilor în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații.




Aceste cheltuieli se suportă de către Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.




Totodată, prin acest act normativ se reglementează procedura privind decontarea cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere.






Actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 10 decembrie 2021




PROIECTE DE LEGI

1. PROIECT DE LEGE privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale

Proiectul de lege aprobat de Guvern instituie soluții de reglementare în materia ocrotirii persoanei fizice majore cu dizabilități psihosociale sau intelectuale. 

Comunicatul Guvernului: https://bit.ly/3s2kc8W



ORDONANȚE DE URGENȚĂ

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind stabilirea cadrului instituţional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Comunicatul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene: https://bit.ly/3dFyFPY







HOTĂRÂRI

HOTĂRÂRE pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2021

Crescătorii de animale vor beneficia de sprijin guvernamental în sumă 114.156.810 euro, respectiv 564.790.817,475 lei, pentru cererile depuse la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură în cursul anului 2021. Fondurile se vor aloca crescătorilor de bivolițe de lapte, taurine din rase de carne, vaci de lapte și viermi de mătase.

Este vorba despre aproximativ 20.000 de beneficiari. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a alocat fondurile în conturile APIA, astfel încât plățile se pot face începând de săptămâna viitoare.

Comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale - https://www.madr.ro/comunicare/7163-au-fost-aprobate-plafoanele-alocate-schemelor-de-sprijin-cuplat-in-sectorul-zootehnic.html




HOTĂRÂRE pentru modificarea art.19 alin.(8) din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor

Actul normativ aprobat de Guvern majorează ajutorul de stat de care beneficiază crescătorii de animale, pentru anul 2021, de la 40 de milioane de lei la 70 de milioane de lei. Suma se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv 759,250 milioane lei.

Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021.

Comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: https://www.madr.ro/comunicare/7179-se-majoreaza-ajutorul-de-stat-in-sectorul-cresterii-animalelor.html




HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005.

Prin Hotărârea aprobată de Guvern, se stabilește modalitatea de alocare și aprobare a cheltuielilor în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații.

Sprijinul de care beneficiază fermierii se finanțează de către Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.

Comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: https://www.madr.ro/comunicare/7180-madr-va-deconta-pana-la-50-din-cheltuielile-cu-energia-electrica-in-sectorul-imbunatatirilor-funciare.html




HOTĂRÂRE privind rectificarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2021

Veniturile bugetului Trezoreriei Statului se diminuează cu peste 72 milioane lei, deoarece s-au diminuat dobânzile de încasat pentru împrumuturile acordate din disponibilitățile contului Trezoreriei Statului, având în vedere execuția la 31 octombrie 2021 precum și încasările de dobânzi efectuate în noiembrie 2021.

Cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului se diminuează cu peste 52 milioane lei, sumă care provine în principal de la dobânzile de plătit la depozitele și disponibilitățile păstrate în conturi la Trezoreria Statului; volumul estimat al depozitelor atrase pentru acoperirea golului temporar de casă al contului curent general al trezoreriei statului este mai mic decât cel avut în vedere la momentul elaborării bugetului trezoreriei statului.

Excedentul se diminuează cu 20,018 milioane lei și devine 100,943 milioane lei.




HOTĂRÂRE privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru unele unități administrativ-teritoriale

Prin actul normativ aprobat de Guvern s-a alocat suma de 476,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, la solicitarea unor unități administrativ-teritoriale. Vor beneficia de finanțare 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele. Fondurile se alocă pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistență socială și de protecție a copiilor, pentru plata unor datorii legate de serviciile de termoficare și plata unor cheltuieli ale proiectelor comunităților locale.

Hotărârea de Guvern a avut în vedere solicitările depuse de unitățile administrativ-teritoriale la Ministerul Dezvoltării pentru anul în curs. Până la sfârșitul anului, Guvernul va continua să aloce fonduri unităților administrativ-teritoriale care au nevoie de sprijin financiar, în baza solicitărilor transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

De asemenea, la nivelul Guvernului sunt în analiză solicitările pentru anul viitor transmise de Primăria Generală a Capitalei și de alte unități administrativ-teritoriale, în scopul acordării subvenției pentru energia termică.

Comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: https://bit.ly/3GtkIRB




MEMORANDUMURI

1.MEMORANDUM cu tema: Aprobarea de către Guvern a ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat ale căror cheltuieli vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024




NOTE

1.NOTĂ referitoare la limitele de cheltuieli propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2022 și a estimărilor pentru perioada 2023-2023

Cele două documente – Memorandumul și Nota – au fost analizate de Guvern, în perspectiva elaborării proiectului de buget pentru anul 2022 și având în vedere prevederile Legii responsabilității fiscal-bugetare și ale Legii finanțelor publice.

Veniturile și cheltuielile bugetare pentru orizontul de prognoză menționat au fost estimate pe baza indicatorilor macroeconomici din prognoza de toamnă comunicată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.



Sursa foto: pexels.com 




 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 655

Ședință de Guvern, joi. Dintre proiecte, unul vizează lucrări de intervenţie la infrastructură din cazarma 2645 Babadag, Tulcea

21 Feb 2024 950

Sedință de Guvern 14 localităţi sau părţi din localităţi din mai multe județe, printre care și Tulcea ar urma să fie atestate ca staţiuni turistice (DOCUMENT)

16 Feb 2024 710

Guvernul a aprobat astăzi indicatorii tehnico - economici aferenţi obiectivului de investiţii ,,Alternativa Techirghiol" din judeţul Constanţa

08 Feb 2024 1060

Ședință de Guvern Ministerul Finanțelor, împuternicit să contracteze o firmă de avocatură pentru a reprezenta România în procesul cu Pfizer

31 Jan 2024 712

A fost ședință de Guvern. Una dintre hotărâri vizează biletele de tratament balnear, pentru anul 2024

25 Jan 2024 859

Decizie aprobată în ședința Guvernului! Ce salarii vor avea directorii din învățământul preuniversitar

18 Jan 2024 950

Marcel Ciolacu „Modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor“ (VIDEO)

18 Jan 2024 626

Şedinţă de Guvern, joi. Se discută despre măsuri ca răspuns la revendicările formulate de transportatori şi fermieri

18 Jan 2024 663

Primarul Mariana Gâju, la eveniment Guvernul României a găzduit “Întâlnirea Grupului de Lucru privind Desfășurarea activității de ecoturism în România” (FOTO)

16 Jan 2024 797

Ședință de Guvern, joi Prefecți și subprefecți. Proiecte pentru numiri și eliberări

10 Jan 2024 855

Ședință a Guvernului României! Mai multe proiecte de legi și de hotărâri de guvern, pe ordinea de zi

03 Jan 2024 949

Vești bune pentru sportivii români calificaţi la Jocurile Olimpice de la Paris!

29 Dec 2023 733

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării preţului poliţelor RCA pentru încă trei luni

29 Dec 2023 816

Ministerul Educației A fost aprobată OUG privind salarizarea personalului din învățământ

28 Dec 2023 947