Salariații și foștii salariați, acces online la datele din Revisal

  • Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede posibilitatea ca salariaţii sau foştii salariaţi să aibă acces online la datele proprii din Registrul general de evidenţă a salariaţilor - Revisal.

Actul normativ modifică şi completează articolul 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, în sensul creării cadrului legal pentru ca salariaţi şi foştii salariaţi să poată accesa online registrul de evidenţă a salariaţilor cu privire la datele proprii.

Potrivit actului normativ, "Registrul general de evidenţă a salariaţilor se completează şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării şi cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariaţilor, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului individual de muncă, perioada detaşării şi data încetării contractului individual de muncă".

"Registrul general de evidenţă a salariaţilor este accesibil online pentru salariaţi/foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru", prevede legea.

De asemenea, actul normativ stabileşte că "vechimea în muncă şi/sau în specialitate poate fi dovedită şi cu extrasul, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului".

"Metodologia de întocmire a Registrului general de evidenţă a salariaţilor, înregistrările care se efectuează, condiţiile privind accesul online al salariaţilor sau al foştilor salariaţi la datele din registru, inclusiv condiţiile privind dovada vechimii în muncă şi/sau în specialitate, precum şi orice alte elemente în legătură cu întocmirea acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului", mai stipulează actul normativ.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, se stabilesc procedura de acces online a salariaţilor sau foştilor salariaţi la datele din Registrul general de evidenţă a salariaţilor, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă şi/sau în specialitate, potrivit dispoziţiilor art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal, mai stabileşte legea. 

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Controale ITM Constanța. Au fost depistați angajatori care foloseau muncă nedeclarată

07 Jun 2022 1133

Salariații vor avea acces online la datele proprii din Revisal

20 Apr 2022 902

SLN Personalul navigant se va putea vaccina anti COVID-19, în etapa a II-a

18 Jan 2021 1671

Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au intrat în Revisal

22 Jan 2020 1301

Casa Națională de Pensii, ANOFM și ANPIS, acces direct în REVISAL

13 Dec 2019 2096

Precizări ale FC Viitorul în legătură cu contractul lui Gică Hagi

27 Sep 2018 1367

Act normativ de care trebuie să știe de orice angajat. Oficial. A fost publicată HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor-REVISAL

20 Dec 2017 10023

Angajatorii vor putea transmite orice modificare a salariului de bază brut în registrul general de evidență a salariaților

14 Dec 2017 2113

Toate contractele de muncă vor trebui modificate până la sfârșitul acestui an. Ce spune ministrul Muncii

27 Sep 2017 3744

Seminar interactiv la Camera de Comerț, Industrie, Navigație şi Agricultură Constanţa. Până când te poţi înscrie

10 Aug 2017 1783

Harta salariilor din România Câți constănțeni primesc peste 5.000 de lei și câți sunt plătiți cu minimumul pe economie

18 Apr 2015 2371

Tinerele moarte în incendiul de la restaurantul Bierut din Constanţa nu aveau contract de muncă

06 Apr 2014 2134

Constanţa, pe locul 7 în topul judeţelor cu cei mai bine plătiţi angajaţi din economie

13 Feb 2013 1545