Actualitate

​Salarii majorate pentru artişti şi administraţia publică locală; venituri mai mari pentru pensionari

Guvernul a aprobat, vineri, o serie de măsuri fiscal-bugetare prevăzute în Programul de Guvernare 2017-2020, prin care majorează salariile pentru unele categorii de personal din sectorul bugetar, bursele sociale pentru studenţi, pensiile din sistemul public şi indemnizaţia socială pentru pensionari.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Executiv, majorările salariale se aplică începând cu 1 februarie.

"Personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale beneficiază de majorarea cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază/indemnizaţiilor, precum şi a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Măsura nu se aplică personalului care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, consilieri locali şi judeţeni", se arată în comunicat.

Totodată, personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază, precum şi a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

OUG mai stabileşte că, începând cu 1 iulie, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1.000 lei.

De asemenea, începând cu 1 martie, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creşte la 520 lei.

Totodată, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate potrivit Legii 448/2006, se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale. Până acum, finanţarea se asigura în proporţie de maxim 90% de la bugetul de stat.

O altă măsură prevăzută în actul normativ aprobat vineri de Guvern stabileşte că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Totodată, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor se stabileşte la 201 lei/ lună pe perioada derulării activităţilor didactice/student de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii.
De asemenea, potrivit OUG, numărul maxim de posturi al unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale se revizuieşte de către prefect, anual, numai în cazul în care numărul maxim de posturi, rezultat ca urmare a creşterii numărului de locuitori, este mai mare decât cel stabilit în anul anterior.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea salarizării se modifică din nou pentru unii bugetari

16 Oct 2019 1364

Ce spune ministrul Muncii, Marius Budăi, despre banii de pensii și salarii

13 Oct 2019 512

Este nevoie de un guvern urgent care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii!

11 Oct 2019 452

Viorica Dăncilă „Să facem tot ce este posibil să creăm condiţiile ca românii să se întoarcă în țară”

01 Sep 2019 658

Angajaţii Ministerului Apărării Naţionale vor primi salariile mai devreme

11 Aug 2019 14997

Dăncilă „Guvernul nu va tăia veniturile românilor.”

01 Aug 2019 581

Mai mulți bani pentru profesori. Legea care prevede acordarea unui spor de solicitare neuropshică, publicată în Monitorul Oficial

20 Jul 2019 1762

Bugetari de lux – inspectorii antifraudă, transferaţi cu salarii uriaşe

17 Jul 2019 1426

Amnistie fiscală anunțată de ministrul Finanțelor. Cine este vizat de această măsură

14 May 2019 489

Unde se află documentele angajaţilor de la fostele societăţi CNM Romline SA şi CNM Petromin SA Constanţa

22 Apr 2019 1011

Inspectorii de la Garda de Mediu Constanţa au dat în judecată comisariatul general. Iată motivul!

20 Apr 2019 896

Decret semnat de preşedinte Salarii mai mari pentru angajații din sistemul medical şi învăţământ

16 Apr 2019 1144

Cât de mult au crescut salariile militarilor în ultimul an. Ce a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș

15 Mar 2019 1886

Editorial Vine, vine primăvara electorală! Alegerile europarlamentare, un test pentru prezidenţiale

23 Feb 2019 1001

Sindicaliştii din poliţie şi penitenciare, precum şi rezerviştii militari, continuă protestele

08 Feb 2019 678