Sălile de sport ale școlilor constănțene, pregătite să primească refugiați. Vestea nu este privită cu ochi buni de toți părinții. Ce spune directorul școlii nr. 29 „Mihai Viteazu”? (DOCUMENTE)


 
  • Prin hotărârea nr. 18/09.03.2022, actualizată prin hotărârea nr. 24/21.03.2022, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca sălile de sport și clădirile internat de la 9 unități de învățământ din municipiul Constanța vor fi pune la dispoziția refugiaților care fug din calea conflictului armat din Ucraina, vezi secțiunea „documente”
  • Printre acestea și sala de sport a școlii nr. 29 „Mihai Viteazu” din municipiul Constanța, cu o capacitate de 40 de locuri
  • Vestea nu este privită cu ochi buni de toți părinții
  • Inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, care a explicat pentru ZIUA de Constanța, că este vorba despre o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență, dar și că acest lucru se întâmplă în toate județele din țară
  • Managerul școlii, prof. Carmen Guguș spune la rândul său că situația este sub control și face apel la înțelegere și toleranță
 
Prin hotărârea nr. 18/09.03.2022, actualizată prin hotărârea nr. 24/21.03.2022, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca sălile de sport și clădirile internat de la 9 unități de învățământ din municipiul Constanța vor fi pune la dispoziția refugiaților care fug din calea conflictului armat din Ucraina, vezi secțiunea „documente”.

Printre acestea și sala de sport a școlii nr. 29 „Mihai Viteazu” din municipiul Constanța, cu o capacitate de 40 de locuri.

Vestea nu este privită cu ochi buni de toți părinții.

O mămică ne-a sesizat cu privire la faptul că „ în cursul zilei de 21.03.2022 a aflat întâmplator, că sala de sport a școlii va fi pusă la dispoziția refugiatilor și acuză conducerea școlii de lipsă de transparență în această situație.

Alina Georgiana afirmă în sesizarea adresată redacției că decizia CJSU nu ar fi fost comunicată elevilor și părinților acestei școli de către direcțiune ci s-a aflat despre rechiziționarea sălii de sport de la  clubul de baschet care-și desfășura activitatea în respectiva sală, în momentul în care și-au anunțat sportivii că antrenamentele se vor muta într-o altă locație.

Mămica ridică și problema securității elevilor în timpul orelor de curs, în condițiile în care în sala de sport vor fi aduși refugiați.

„ Cine răspunde pentru sănătatea și siguranța copiilor noștri, având în vedere că abia acum 2 săptămâni li s-a permis să-și dea măștile jos, iar cazurile de Covid încep să fie pe un trend crescendo din nou? Cum au putut autoritățile să ia în considerare ca spații de cazare școlile și internatele acestora? De ce să li se restricționeze accesul la educație copiilor români, având în vedere că vin dupa 2 ani de foc? Sunt părinți care nu vor să-și mai aducă copiii la școală din momentul în care va aparea primul refugiat.

Cum ar putea sălile de sport să reprezinte niște locuri de cazare viabile pentru refugiați, având în vedere că majoritatea acestora este reprezentată de mame cu bebeluși sau copii mici?”, a scris mămică.

Am stat de vorbă cu inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, care a explicat că este vorba despre o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență, dar și că acest lucru se întâmplă în toate județele din țară, Constanța nefând excepție.

„Toate sălile de sport din municipiul Constanța sunt puse la dispoziție și toate unitățile care au cămine. Inspectoratul pentru Situații de Urgență este instituția decidență, ei asigură și cazarmamentul necesar.

Nu trebuie să gândim în astfel de termeni, din contră trebuie să găsim soluții să ajutăm acești oameni.

Nu se pune problema siguranței elevilor cât despre orele de educație fizică și sport, acestea pot fi desfășurate și în aer liber, mai ales că avem temperaturi în creștere.

Sunt de altfel multe unități de învățământ din Constanța care nu au săli de sport și unde activitatea de specialite se desfășoară fără probleme în spații deschise”, a precizat prof. Sorin Mihai.
Am cerut un punct de vedere legat de această situație și directorului școlii nr. 29 „Mihai Viteazu” din municipiul Constanța, prof. Carmen Maria Guguș.
Managerul unității de învățământ a precizat pentru ZIUA de Constanța că decizia de punere la dispoziție a sălii de sport ISU Dobrogea aparține Comitetului pentru Situații de Urgență.

„ Noi doar am fost informați despre decizie, sala de sport nu este proprietatea școlii. În plus, elevii noștri continuă să folosească această sală. Este adevărat că la începutul săptămânii cei de la ISU au adus paturi, lenjerii și pături și elevii au văzut acest lucru și au mers și au povestit părinților. Prin intermediul diriginților, învățătorilor și direct pe grupurile prin care ținem legătura cu Consiliul de părinți am informat în legătură cu decizia CJSU.

Am primit și noi sesizarea de la mămica care s-a adresat și redacției dvs, dar vreau să asigur toți părinții că elevii noștri sunt și vor fi în siguranță. Mai mult sunt părinți care s-au oferit să dea o mână de ajutor în cazul în care vor ajunge refugiați în sala noastră de sport, care vrea să precizez că dispune și de o intrare separată, are dușuri și vestiare. E adevărat că nu avem apă caldă, dar noi am adus la cunoștință despre acest aspect.
În prezent lucrăm la crearea de trasee, dacă va fi nevoie pentru atunci când vor ajunge refugiați.

Este adevărat că am înștiințat Clubul sportiv care are încheiat un contract cu școala noastră de mai mulți ani că suntem nevoiți să suspendăm această înțelegere pe perioada cât sala noastră de sport este pusă la dispoziția ISU. Însă, la fel ca și pe timpul pandemiei, reprezentanții Clubului au înțeles situația, am încheiat un adițional și rămâne să revină când situația o va permite.

Toată situația este sub control, trebuie să fim toleranți și să încercăm să ne imaginăm pentru o secundă că fiecare dintre noi poate ajunge într-o astfel de situație”, a explicat prof. Carmen Maria Guguș.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Când judecă Tribunalul Constanța cazul de la Școala 29 din oraș! Mai mulți tineri fuseseră luați de polițiști din curtea școlii (DOCUMENT)

Opt tineri, luați de polițiști din curtea Școlii 29, duși la secție și amendați

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitația pentru reamenajarea centrului istoric al municipiului - etapa II a fost contestată la CNSC. Acuzații grave la adresa Primăriei Constanța (DOCUMENTE)

10 Aug 2022 883

O nouă companie cu profil construcţii clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale înmatriculată la Constanța

09 Aug 2022 484

După 2 ani de la alegerile locale, USR Constanța are în sfârșit un director la CT BUS

09 Aug 2022 1384

Consiliul Județean Constanța îşi măreşte parcul auto. Plănuiesc să cumpere și autoutilitare

09 Aug 2022 488

Programul Centrelor de evaluare din Constanța pentru pacienții confirmați cu Covid

07 Aug 2022 642

Europarlamentarele din 2009, primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European desfășurate în România

06 Aug 2022 566

O structură din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale își deschide birou la Constanța (DOCUMENTE)

05 Aug 2022 543

Primăria repară acoperișul fostei școli din Medeea. Întreaga clădire se află într-o stare deplorabilă

05 Aug 2022 617

Are o diplomă în jurnalism. Fostul parlamentar Marian Vasiliev și-a făcut o firmă de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune

05 Aug 2022 731

Urmașii a doi grei afaceriști ai Constanței, decedați în timpul pandemiei de Covid 19 au devenit parteneri de business

04 Aug 2022 2153

Piață volantă în Peninsulă. RAEDPP vrea să o amplaseze chiar lângă Edificul Roman cu Mozaic

04 Aug 2022 1095

Primăria vrea să cheltuiască peste 8 milioane de lei pentru întreținerea locurilor de joacă din Constanța

04 Aug 2022 409

Exclusiv. Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Hanul Balcan, clădire monument de referinţă a oraşului, are un nou proprietar!

03 Aug 2022 4918

„Nu voi permite sifonarea banului public la nivelul instituțiilor subordonate CJC“ LIVE. Președintele CJC, Mihai Lupu și vicepreședinții Stelian Gima și Petre Enciu prezintă situația județului, proiecte, invesții. (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 1311

Acționarii societății Bowel Processing SA, decizii importante în legătură cu un credit contractat de la Credit Agricole Bank România

03 Aug 2022 594