Săptămâna aceasta îi cinstim pe Sfinții Nicolae și Filofteia. Unde va sluji ÎPS Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului a comunicat programul slujirii ÎPS Teodosie de săptămâna aceasta. Tot îi această perioadă îi vom cinsti pe Sfinții Filofteia și Nicolae.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae în Arhiepiscopia Tomisului

Vineri, 6 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. Acesta este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi prăznuit de către creştini.

A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305 d.Hr.) fiind, încă din tinereţe, un adevărat „ucenic a lui Hristos”, iubind virtuțile slujirii aproapelui.

A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira Lichiei. A fost prigonit şi întemniţat în timpul persecuţiilor anticreştine ordonate de către împăraţii romani.

Tradiţia păstrează amintirea unor fapte minunate făcute de către Sfântul Nicolae: a salvat de la moarte trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un slujbaş imperial și a ajutat în chip minunat trei fete sărace, care erau pe punctul de a-și vinde trupurile pentru a-și câștiga pâinea. Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei.

La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi al  milosteniei sfântului.

Numele Sfântului Nicolae se traduce prin sintagma „victoria poporului”.

Miercuri, 4 decembrie, la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năvodari (Str.  Nucilor).

Din data de 12 mai 2009, biserica adăposteşte o sticluţă cu mir, izvorât din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, şi un omofor ce a fost așezat pe cinstitele odoare, aflate în oraşul italian Bari.


Tot miercuri, de la ora 19.00, la biserica „Buna Vestire”, din Constanța, vor fi aduse din Grecia părticele din moaștele Sf. Nectarie.

Joi, 5 decembrie, începând cu ora 7.45, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mare a bisericii „Sf. Pantelimon”, din Constanța, aflată lângă azilul de bătrâni de pe strada Unirii.

De la ora 17.00, ÎPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu (Str. Răzoare, nr.  68).

Vineri dimineață, preoții bisericii vor oficia Sf. Liturghie, iar după slujbă va fi sfințită o icoană a sfântului Nicolae.

De asemenea, corul de copii al parohiei (format din 20 de copii, cu vârste între 2 și 15 ani), coordonat de către preotul Bogdan Tudor Gavrilă, va interpreta câteva colinde.

La sfârșitul slujbei, vor fi dăruite 250 de pachete cu alimente.

La invitația ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, vineri, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc.

Duminică, 8 decembrie, începând cu ora 8.30, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea „Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, din localitatea 23 August, județul Constanța.

Sfânta Filofteia, iubitoarea de Dumnezeu

Sâmbătă, 7 decembrie, Biserica Ortodoxă Română o cinstește pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș. Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în cetatea Târnovo, din Bulgaria. Din copilărie obișnuia să meargă la biserică și să le dăruiască celor săraci hainele ei și o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Obiceiul acesta și ura mamei vitrege au atras ocări și bătăi din partea tatălui. Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.

Conform unei tradiții bisericești, imediat după moarte trupul său nu a putut fi mutat din loc. Episcopul a rostit nume de cetăți, mănăstiri și biserici; doar când a pronunțat numele bisericii domnești din Argeș trupul a putut fi ridicat, înțelegându-se prin aceasta că voința sfintei era să ajungă acolo. Sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.

Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.

Vineri, 6 decembrie, începând cu ora 19.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sfânta Muceniță Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, podul Dorally Mall).

Sâmbătă, 7 decembrie, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Mihail și Gavriil” din comuna Topraisar, care va primi și cel de-al doilea hram, Sf. Mc. Filofteia. Credincioșii vor putea cinsti veșmântul Sfintei Filofteia, dăruit de către ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în data de 23 decembrie 2018.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum s-a luptat Arhiepiscopia Tomisului pentru a salva un important lăcaș de cult din Constanța. Avem motivarea!

14 Jun 2021 1164

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Despre sărbătoare, obiceiuri și tradiții

10 Jun 2021 688

Academia Tomitană lansează colecția „Martirii creștini de Niculițel în cele mai vechi martirologii”. Cine face parte din Academia Tomitană

02 Jun 2021 813

Județul Constanța Preotul, grav rănit în explozia de la Tichilești, a decedat. Unde va fi înmormântat

28 May 2021 1122

Simpozionul Mitropoliei Tomisului. ÎPS Teodosie, argumente aduse pentru reactivarea acesteia

27 May 2021 1140

Vasile Bănescu, reacție după evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului „Problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă“

26 May 2021 1008

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre tezele de doctorat plagiate

25 May 2021 844

Universitatea „Ovidius” din Constanţa Ce a decis Consiliul de Administrație în cazul tezelor de doctorat vizate, coordonate de prof. univ. dr. ÎPS Teodosie

25 May 2021 779

Arhiepiscopia Tomisului Simpozion internațional la Palatul Arhiepiscopal din Constanța. Când va avea loc

25 May 2021 631

Universitatea „Ovidius” din Constanţa, precizări despre autenticitatea unor teze de doctorat, coordonate de prof. univ. dr. ÎPS Teodosie

24 May 2021 848

Lovitură grea în instanță! Arhiepiscopia Tomisului trebuie să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la un important lăcaș de cult

24 May 2021 2281

LIVE ÎPS Teodosie oficiază slujba la Biserica „Sf. Constantin și Elena”. Ce spune de răspunsul Sfântului Sinod

21 May 2021 2849

Constanța. IPS Varsanufie conduce procesiunea cu ocazia sărbătorii Sfinților Constantin și Elena (galerie foto+video)

20 May 2021 1212

Info sud-est.ro Teodosie, criticat dur de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii

20 May 2021 1297

Editorial Femeia poartă păcatul existenței?

17 May 2021 2745