Sărbătoare în avans, cum nu s-a mai văzut! Festivalul Etniilor, de Ziua Dobrogei

Anual, pe 14 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Dobrogei. În acest an, întreaga Dobroge va marca 138 de ani de la revenirea la România, după Războiul de Independenţă. Această zi se vrea a fi una a unităţii în diversitate, a comunicării şi a apartenenţei la o comunitate greu încercată de-a lungul timpului, dar care a demonstrat că respectul pentru ceilalţi şi toleranţa sunt cele mai bune „arme“ pentru a cuceri un loc de frunte la masa istoriei.
 
Pentru a permite cât mai multor constănţeni să marcheze aşa cum se cuvine această zi importantă, data celebrării a fost stabilită pentru duminică, 13 noiembrie. Astfel, toţi constănţenii sunt aşteptaţi în Piaţa Ovidiu, la Festivalul Etniilor Dobrogene, cu începere de la ora 12.00, când cele mai vechi comunităţi de la malul mării vor dezvălui lumea fascinantă a simbolurilor, a tradiţiilor, a dansurilor, a gastronomiei, a poveştilor şi a meşteşugurilor, într-un eveniment cultural-artistic ce se anunţă a fi la superlativ.
 
Pentru a asigura o manifestare de asemenea amploare, s-au implicat : Asociaţia Italienilor din România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Comunitatea Aromână din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa“, Primăria Comunei Cumpăna, Uniunea Armenilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski“ şi Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. Acestea pregătesc un spectacol inedit, ai cărui invitaţi speciali sunt Mahala Rai Banda, Aneta Stan şi Ionuţ Galani.
 
Târg gastronomic multietnic
 
Tot duminică, în aceeaşi locaţie - Piaţa Ovidiu -, îşi va deschide porţile Târgul gastronomic multietnic. Toate comunităţile ce convieţuiesc pe aceste plaiuri vor delecta pofticioşii şi curioşii, deopotrivă, cu cele mai bune preparate, după reţete originale. Organizatorii ne asigură că nu vor lipsi nici meşterii populari, „care s-au hotărât să îşi mute atelierele în stradă, mândri de tradiţiile şi meşteşugurile învăţate din moşi-strămoşi şi de produsele născute din mâinile lor îndemânatice“. Aici vă veţi putea desfăta privirea şi cu expoziţii dedicate Zilei Dobrogei, realizate în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Pentru ca întreaga manifestare să se desfăşoare în perfectă siguranţă şi fără evenimente neplăcute, nu vor lipsi de la faţa locului echipe ale Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis“ Constanţa, ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ şi ale Inspectoratului de Poliţie al Municipiului Constanţa.
 
Festivalul Etniilor Dobrogene este un eveniment susţinut de Primăria Constanţa, iar accesul este liber.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 568

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 503

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 2820

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 478

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5381

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2177

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11406

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 949

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12376

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1958

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19616

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3351

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1725

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1385

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1348