Sărbătoare în Parohia „Sfântul Dumitru” din Constanța. ÎPS Teodosie va oficia slujba de hram

  • Marți, 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Cu acest prilej, de la ora 8.30, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți altarul de vară și va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Dumitru” din Constanța.
Credincioșii care vor fi prezenți la slujbă se vor putea închina mai multor moaște de sfinți, aduse special pentru acest eveniment, încă din data de 24 octombrie 2021. Printre sfinții la ale căror moaște oamenii se pot ruga se numără: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Mucenic Pantelimon, Sfântul Chiril al Alexandriei, Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare, Sfântul Mare Mucenic Mina și Sfânta Muceniță Natalia. Odoarele sfinte vor rămâne in biserică până pe 27 Octombrie.
 
Reamintim că, în anul 2012, în urma unor lucrări de renovare, au fost descoperite în clopotniţa bisericii „Sfântul Dumitru” din Constanța, într-o raclă argintată, zece părticele de sfinte moaşte. În raclă s-a descoperit, de asemenea, şi actul de donaţie emis de Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, către Parohia „Sfântul Dumitru“, din anul 1936.

Biserica „Sfântul Dumitru” din Constanța

În perioada interbelică, oraşul Constanţa era într-o continuă dezvoltare şi se extindea dinspre actualul bulevard Mamaia spre staţiunea Mamaia. Astfel, Gherontie Nicolau, episcopul Constanţei, înfiinţează în anul 1933 Parohia „Sfântul Dumitru“, la marginea oraşului, în cartierul Tăbăcărie. Dar abia după nouă ani a putut fi amenajată o casă de rugăciune într-o locuinţă închiriată.


 
După mai multe încercări ale preoţilor Ioan Iacob şi Ilie Sanda de a ridica o biserică, în 1947 şi 1954, piatra de temelie a actualei biserici a fost pusă în 1957. Acest fapt a fost posibil după numirea preotului Constantin Creţu la cârma parohiei, dar şi a faptului că Primăria Constanţa acordase un teren Parohiei „Sfântul Dumitru“ încă din 30 mai 1947. Deşi dorea să construiască o biserică mai mare, lipsa fondurilor l-a determinat pe preotul Constantin Creţu să renunţe la primul proiect şi să îşi concentreze atenţia către un proiect realist. După ce Episcopia Dunării de Jos i-a aprobat începerea lucrărilor şi a acordat parohiei un ajutor financiar în vederea procurării materialelor de construcţie, părintele Constantin Creţu a pus piatra de temelie pe 17 septembrie 1957.

Biserica a fost sfinţită pe 5 octombrie 1958, de Chesarie Păunescu, episcopul Dunării de Jos - Galaţi. În actul de sfinţire a bisericii, păstrat în Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, sunt consemnaţi preoţii care au participat la slujbă:

Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Sfântului Duh, construitu-sa acest lăcaş de închinare spre slava lui Dumnezeu şi întru cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în oraşul Constanţa, str. Dorobanţi, nr. 64. Lucrările au început pe 2 septembrie 1957 prin strădania organelor parohiale şi cu contribuţia bunilor creştini din parohie, a Protoieriei Constanţa, a Sfatului Popular Regional, Departamentului Cultelor şi a Sfintei Episcopii - Galaţi. Slujba sfinţirii s-a oficiat astăzi 5 octombrie anul mântuirii una mie nouă sute cincizeci şi opt, de către P.S. Episcop Chesarie Păunescu al Eparhiei Dunării de Jos - Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi format din prea cuviosul Ieronim Motoc, vicarul Sfintei Episcopii, preoţii Mihai Blănaru şi Ioan Teohari, consilieri ai Sfintei Episcopii, Gheorghe Cărnaru, inspector bisericesc, Ioan Dragomir, protoiereul Constanţei, Preda Ionescu, secretarul Protoieriei, Constantin Coadă, de la parohia «Sfinţii Împăraţi I» oraş Constanţa, Ilie Sanda de la parohia «Sfinţii Îngeri» oraş Constanţa, Mitrofan Palade, de la parohia «Sfântul Nicolae» oraş Constanţa, Visarion Petculescu de la parohia «Adormirea II» oraş Constanţa şi Constantin Creţu de la parohia «Sfântul Dumitru» oraş Constanţa, în prezenţa autorităţilor locale şi a unui impunător număr de credincioşi (...)“.

 
Între anii 1996 şi 2001, sub coordonarea preotului paroh Gheorghe Roman, au fost efectuate mai multe lucrări importante la biserică. Astfel, biserica a fost mărită prin construirea unui pridvor, pictată, şi i-au fost adăugate două turle deasupra pridvorului. În urma acestor lucrări, biserica a fost sfinţită în anul 2001 de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Astăzi, parohia este condusă de preotul iconom-stavrofor Ilie Petre.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, fiind fiu al prefectului cetăţii. Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educaţie creştină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să fie aduse jertfe zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniţă, Sf. Dimitrie l-a binecuvântat, în numele lui Hristos, pe tânărul creştin Nestor, care urma să se lupte cu vestitul gladiator păgân Lie. În urma luptei, Nestor l-a învins pe Lie, iar împăratul a aflat de binecuvântarea lui Dimitrie şi a poruncit ca Dimitrie să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic. În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

 
Sursă foto: Biserica „Sfântul Dumitru” Constanța

Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.

Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.

Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un exponat deosebit în galeria Muzeului de Artă Tulcea

24 Feb 2024 393

In memoriam Dimitrie Știubei, absolvent de studii de marină la Constanța și pictor al mării

16 Feb 2024 660

Calendar ortodox, miercuri, 13 decembrie 2023. Ce sărbătorim astăzi

13 Dec 2023 778

#Dobrogea145 Cristian Crăciun, președintele Sucursalei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 2224

Știri Constanța IPS Teodosie s-a urcat într-o nacelă pentru a sfinţi crucile de pe turla unei biserici din Agigea (FOTO)

31 Oct 2023 1025

Calendar ortodox 27 octombrie - Pomenirea Sfântului Dimitrie Basarabov

27 Oct 2023 944

1 octombrie, declarată Ziua persoanelor vârstnice de către Patriarhia Română. Va fi menţionată în calendarul creştin-ortodox

26 Oct 2023 780

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir! Fetele nemăritate pot afla numărul peţitorilor

26 Oct 2023 930

Calendar Ortodox 26 octombrie - Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși! Ce sfânt este sărbătorit astăzi

26 Oct 2023 887

Arimex Comexim 2000 oferă un meniu special de Sfântul Dimitrie pentru pacienții din Constanța

25 Oct 2023 1250

ISU Argeș - Prevenirea incendiilor la „Focul lui Sumedru”

25 Oct 2023 601

Începe pelerinajul de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

21 Oct 2023 732

Constanța Benele pentru deșeuri mari s-au mutat! Iată unde vor rămâne până la sfârșitul săptămânii

25 Sep 2023 881

Calendar ortodox 23 august 2023 - Pomenirea Sfântului Mucenic Lup

23 Aug 2023 680

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, joi, 27 octombrie

27 Oct 2022 1063