Șase primării din Constanța, vizate de acțiuni flash-audit! Iată ce nereguli au găsit cei de la Curtea de Conturi

Imagine din Vama Veche, foto: ZIUA de Constanța

„Auditul eficienței și eficacității activității de acordare a autorizațiilor de funcționare și de utilizare temporară a locurilor publice în scopul desfășurării de activități economice pe litoralul Mării Negre în condițiile unor acte de comerț la standarde ridicate”


Curtea de Conturi a României a realizat, în perioada 04.04.2022 - 27.05.2022, șase acțiuni de flash-audit la unități administrativ-teritoriale din zona litoralului, respectiv UATM Constanța, UATM Mangalia, UATO Eforie, UATO Năvodari, UATC Costinești și UATC Limanu.

Auditul a avut drept punct de plecare acțiunea de documentare realizată în anul 2021 asupra legalității și regularității desfășurării activităților autorizabile pe litoral, care a scos în evidență faptul că, în mare măsură, activitățile comerciale desfășurate pe raza unităților administrativ-teritoriale din zona litoralului sunt efectuate/realizate de către operatori economici/comercianți neautorizați, acest aspect având implicații directe în privința sănătății și siguranței consumatorilor, precum și în privința modului de stabilire și încasare a veniturilor bugetelor locale cuvenite din taxele de autorizare.

Obiectivul general al misiunii de audit a vizat identificarea cazurilor de operatori economici care desfășoară activitate comercială în localitățile riverane litoralului Mării Negre, în afara cadrului legal. Astfel, în anul 2021, o parte importantă din activitatea comercială desfășurată pe Litoralul Mării Negre a fost realizată în afara cadrului legal, cu ocuparea domeniului public în mod abuziv. De asemenea, au fost identificate neconformități în ceea ce privește desfășurarea de activități comerciale fără deținerea de autorizații/acorduri emise de autoritățile de reglementare, dar și legate de modul de efectuare a controalelor pentru reducerea sau eliminarea riscurilor de desfășurare a activităților în afara cadrului legal de către operatorii economici.

O altă constatare a auditorilor publici se referă la diminuarea veniturilor bugetelor locale cu valoarea veniturilor nestabilite (provenite din taxele necolectate de către unitățile administrativ-teritoriale), respectiv cu suma de 13.422.438 lei, estimată la nivelul minim al taxelor de autorizare sau cu suma de 22.760.349 lei, estimată la nivelul mediu al taxelor de autorizare.

De altfel, având în vedere că acordarea autorizațiilor de funcționare sau vizarea acestora în anul 2021 s-a făcut pentru mai puțin de jumătate din totalul celor care ar fi trebuit să solicite autorizarea, respectiv faptul că nu au fost încheiate contracte cu operatorii economici privați (spre ex. pentru serviciile de salubrizare), la bugetul local nu s-au încasat venituri substanțiale care ar fi putut ridica potențialul economic al zonei, în același timp o parte a cheltuielilor fiind suportată chiar de unitățile administrativ teritoriale.

Pentru a răspunde obiectivului general și obiectivelor specifice ale acțiunilor de flash-audit, echipa de audit a demarat o campanie de conștientizare la nivelul operatorilor economici, prin elaborarea unor chestionare care au avut ca tematică exercitarea activităților de comercializare în zone publice pe litoralul românesc în condițiile autorizării acestora de către unitățile administrativ-teritoriale. Analiza chestionarelor a scos în evidență necesitatea modificării cadrului de reglementare specific, întărirea stării de legalitate în domeniul desfășurării activității de către operatorii economici și, nu în ultimul rând, necesitatea creșterii rolului pro-activ al personalului unității administrativ-teritoriale.

Raportul complet de audit poate fi consultat în secțiunea „Documente”

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de Avere Constanța Florentina Gheorghe, auditor la Curtea de Conturi a României deține două apartamente (DOCUMENTE)

19 Sep 2023 604

Declarații de avere Luminița Crudu, auditor la Curtea de Conturi a României, deține case și terenuri la Constanța (DOCUMENTE)

17 Sep 2023 617

UPDATE Secretomanie în instituțiile subordonate CJC Contractul a expirat iar Curtea de Conturi îl consideră nelegal. Delfinii ”refugiați” din Ucraina vor părăsi Delfinariul din Constanța?! (VIDEO)

04 Sep 2023 1733

Averea și interesele Rodica Ceară, auditor public extern la Curtea de Conturi a României, Camera de Conturi Constanța (DOCUMENTE)

19 Jun 2023 1014

Dumitru Carapit, auditor la Camera de Conturi a județului Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

16 Jun 2023 1507

Ce avere are Reta Brânzeanu, auditor la Curtea de Conturi Constanța (DOCUMENTE)

15 Jun 2023 961

Averea şi interesele lui Cătălin Antoniu Botezan, auditor la Curtea de Conturi a României (DOCUMENTE)

12 Jun 2023 1208

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Ioan Bobe, director la Curtea de Conturi a României, Camera de Conturi Constanța (DOCUMENTE)

09 Jun 2023 1940

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Nicu Beca, auditor la Curtea de Conturi a României (DOCUMENTE)

07 Jun 2023 1429

Declarații de avere Averea și interesele Mirelei Anagoste, auditor la Curtea de Conturi! (DOCUMENTE)

05 Jun 2023 1125

Rechizitoriu DNA Constanța a trimis în judecată un fost auditor la Curtea de Conturi a României, pentru șantaj! (DOCUMENT)

05 May 2023 1557

Sunt verificate documente din perioada 2013 – 2022, la solicitarea Curții de Conturi Misiunea de audit public își extinde verificările la Spitalul de ortopedie SOTRM din Eforie Sud (DOCUMENT)

13 Apr 2023 1224

Curtea de Conturi a României Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19

09 Apr 2023 946

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România și Curtea de Conturi organizează reuniunea de lucru zonală (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2023 2509

Pus în libertate! Ce obligații va avea Niculae Bădălău, fostul ministru al Economiei

13 Mar 2023 823