Școala Altfel, la RAJA Constanța. Elevii au avut ocazia să învețe despre calitatea apei potabile și descoperă procesul de epurare

Sursa foto: RAJA SAÎn această perioadă, sute de elevi constănțeni și-au anunțat vizita la RAJA Constanța, pentru a descoperi circuitul apei din natură la robinetele din casele noastre și înapoi în emisar, în cadrul Programului național Școala Altfel. Compania de apă a pregătit, la rândul ei, o mulțime de surprize educative pentru cei mici, având scop principal prevenirea poluării mediului înconjurător.

Potrivit unui comunicat al SC RAJA SA, marți, 14 martie 2023, elevi ai Liceului “Ioan N Roman”, însoțiți de cadre didactice, au trecut pragul Stației de epurare a apelor uzate care se află în partea de nord a municipiului Constanța. 

„În camera de comandă SCADA, spațiul destinat monitorizării și operării “din butoane”, copiii au primit informații cu privire la derularea obiectivelor la nivelul fluxului tehnologic, apoi au făcut un tur amplu al Stației de epurare, cunoscând, în premieră pentru ei, spațiile în care apele uzate menajere preluate din sistemul de canalizare sunt curățate prin procese mecanice și biochimice, în mod continuu. În același timp, oaspeții au fost sfătuiți să nu arunce resturile din gospodărie în toalete și chiuvete, riscând astfel obturarea conductelor. În acest context, liceenii au conștientizat faptul că și ei pot contribui la protejarea mediului înconjurător, prin propriile acțiuni.

Activitățile instructiv-educative găzduite de RAJA SA au continuat și în ziua de 15 martie 2023, prilej pentru elevii din clasa a II-a de la Școala gimnazială “Gheorghe Țițeica” să cunoască activitatea companiei locale de apă, de data aceasta la sediul său central. După prezentarea unui filmuleț tematic despre rolul RAJA în comunitate, Bari Turchian, Șef al Laboratorului de apă potabilă Palas, a prezentat câteva metode orientative pentru a efectua experimente “de teren”, precum determinarea clorului, PH-ului apei, turbidității sau durității apei. În același timp, reprezentantul RAJA a încurajat copiii să bea cu încredere apa de la robinet, deoarece aceasta este verificată în permanență în laboratoarele de specialitate ale societății, dar și de către Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, i-a îndrumat pe cei mici să nu arunce oriunde deșeurile menajere și să protejeze sursele de apă“ - au mai precizta reprezentanții SC RAJA SA.


Foto: RAJA SALa finalul vizitei, elevii s-au oprit și la Stația de pompare apă potabilă din incinta sediului central al companiei, care deservește partea centrală a municipiului Constanța.

„Prichindeii s-au arătat foarte curioși în privința procesului tehnologic al apei și au adresat o multitudine de întrebări despre modul în care apa ajunge la robinet, despre potabilitatea acesteia, dar și despre etapele transformării apei uzate și redarea ei circuitului natural. Astfel, au plecat spre case mai documentați, dar și cu broșuri informative care le dezvăluie pe înțelesul tuturor povestea apei de-a lungul întregului său parcurs.  

Prin activitățile derulate la nivelul companiei, RAJA SA urmărește îndeaproape una dintre țintele cuprinse în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, care vizează îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării, eliminarea depozitării deșeurilor și reducerea la minimum a produselor chimice și materialelor periculoase, reducând proporția apelor uzate netratate, sporind substanțial reciclarea și utilizarea sigură“ - au mai precizat reprezentanții SC RAJA SA.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Școala Altfel“ și „Săptămâna Verde”, în Gara CFR Constanța (FOTO)

19 May 2023 543

Constanța Oră de sport specială pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 23 „Constantin Brîncoveanu“. Pe cine au avut în vizită (GALERIE FOTO)

29 Apr 2023 895

ISU GiurgiuElevi, părinți și profesori în vizită la pompieri

26 Apr 2023 297

Lumea aviației prin ochii copiilor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO)

24 Apr 2023 823

Elevii se întorc miercuri la cursuri. Când vor lua următoarea vacanță

18 Apr 2023 1066

Elevii intră în vacanță de joi! Câte zile libere vor avea școlarii

05 Apr 2023 1867

"Școala Altfel", la o altfel de școală. Experiență de neuitat pentru mai mulți elevi constănțeni (FOTO)

01 Apr 2023 818

„Școala altfel” la Jandarmeria Tulcea (FOTO)

29 Mar 2023 694

Proiectul „Școala Altfel“ Elevi ai Școlii nr. 23 „Constantin Brâncoveanu“, în vizită la baschetbaliștii de la CSM Constanța (GALERIE FOTO)

29 Mar 2023 873

Elevi miliari constănțeni, complici la bucurie în cadrul programului „Școala Altfel” (FOTO)

29 Mar 2023 725

Școala Altfel Ofițeri ai Poliției Constanța, întâmpinați de inimioare curioase, la Școala Gimnazială nr. 37

29 Mar 2023 880

Constanța Ce se va întâmpla cu elevii de la Școala nr.30 „Gheorghe Țițeica”, afectată de incendiu

10 Mar 2023 2758

Când începe înscrierea copiilor la clasa pregătitoare. Calendar oficial

05 Mar 2023 1550

Modificări în structura anului școlar 2023-2024! Principalele schimbări

14 Feb 2023 1378

Structura anului școlar 2023-2024, proiect în consultare publică. Când sunt programate vacanțele

27 Jan 2023 1476