Școala Altfel, la RAJA Constanța. Elevii au avut ocazia să învețe despre calitatea apei potabile și descoperă procesul de epurare

Sursa foto: RAJA SAÎn această perioadă, sute de elevi constănțeni și-au anunțat vizita la RAJA Constanța, pentru a descoperi circuitul apei din natură la robinetele din casele noastre și înapoi în emisar, în cadrul Programului național Școala Altfel. Compania de apă a pregătit, la rândul ei, o mulțime de surprize educative pentru cei mici, având scop principal prevenirea poluării mediului înconjurător.

Potrivit unui comunicat al SC RAJA SA, marți, 14 martie 2023, elevi ai Liceului “Ioan N Roman”, însoțiți de cadre didactice, au trecut pragul Stației de epurare a apelor uzate care se află în partea de nord a municipiului Constanța. 

„În camera de comandă SCADA, spațiul destinat monitorizării și operării “din butoane”, copiii au primit informații cu privire la derularea obiectivelor la nivelul fluxului tehnologic, apoi au făcut un tur amplu al Stației de epurare, cunoscând, în premieră pentru ei, spațiile în care apele uzate menajere preluate din sistemul de canalizare sunt curățate prin procese mecanice și biochimice, în mod continuu. În același timp, oaspeții au fost sfătuiți să nu arunce resturile din gospodărie în toalete și chiuvete, riscând astfel obturarea conductelor. În acest context, liceenii au conștientizat faptul că și ei pot contribui la protejarea mediului înconjurător, prin propriile acțiuni.

Activitățile instructiv-educative găzduite de RAJA SA au continuat și în ziua de 15 martie 2023, prilej pentru elevii din clasa a II-a de la Școala gimnazială “Gheorghe Țițeica” să cunoască activitatea companiei locale de apă, de data aceasta la sediul său central. După prezentarea unui filmuleț tematic despre rolul RAJA în comunitate, Bari Turchian, Șef al Laboratorului de apă potabilă Palas, a prezentat câteva metode orientative pentru a efectua experimente “de teren”, precum determinarea clorului, PH-ului apei, turbidității sau durității apei. În același timp, reprezentantul RAJA a încurajat copiii să bea cu încredere apa de la robinet, deoarece aceasta este verificată în permanență în laboratoarele de specialitate ale societății, dar și de către Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, i-a îndrumat pe cei mici să nu arunce oriunde deșeurile menajere și să protejeze sursele de apă“ - au mai precizta reprezentanții SC RAJA SA.


Foto: RAJA SALa finalul vizitei, elevii s-au oprit și la Stația de pompare apă potabilă din incinta sediului central al companiei, care deservește partea centrală a municipiului Constanța.

„Prichindeii s-au arătat foarte curioși în privința procesului tehnologic al apei și au adresat o multitudine de întrebări despre modul în care apa ajunge la robinet, despre potabilitatea acesteia, dar și despre etapele transformării apei uzate și redarea ei circuitului natural. Astfel, au plecat spre case mai documentați, dar și cu broșuri informative care le dezvăluie pe înțelesul tuturor povestea apei de-a lungul întregului său parcurs.  

Prin activitățile derulate la nivelul companiei, RAJA SA urmărește îndeaproape una dintre țintele cuprinse în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, care vizează îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării, eliminarea depozitării deșeurilor și reducerea la minimum a produselor chimice și materialelor periculoase, reducând proporția apelor uzate netratate, sporind substanțial reciclarea și utilizarea sigură“ - au mai precizat reprezentanții SC RAJA SA.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RAJA SA, gazdă, în cadrul Programului Național Școala Altfel, pentru elevii de la Școala Gimnazială “Remus Opreanu” din Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 374

Elevii în prim-plan! Polițiștii din Constanța discută cu ei despre siguranță și responsabilitate

13 Apr 2024 452

Acțiuni ale polițiștilor IPJ Constanța la o școală din Năvodari

10 Apr 2024 440

Acțiuni ale polițiștilor în școli din municipiul Constanța și la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu

09 Apr 2024 512

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța descoperă lumea poliției în cadrul programului „Școala altfel” (FOTO)

21 Feb 2024 607

Elevii din cadrul Școlii Gimnaziale “Ioan Nenițescu” Tulcea, în vizită la ISU Delta (GALERIE FOTO)

20 Feb 2024 620

„Școala altfel” la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța

19 Feb 2024 737

„Școala altfel”, alături de polițiștii din Constanța. Iată ce au învățat elevii (FOTO)

10 Nov 2023 766

„Școala Altfel”, la Ministerul Afacerilor Interne. Iată ce au aflat elevii

09 Nov 2023 787

IPJ Tulcea promovează siguranța și educația în cadrul programului "Școala altfel"

08 Nov 2023 846

ISU Argeș Sute de copii au participat la activitățile pompierilor argeșeni din cadrul „Școala Altfel”

27 Oct 2023 700

Preșcolarii de la Grădinița cu program normal "Năsturel" Constanța, „mici vedete" în cadrul Programului național „Școala altfel" (GALERIE FOTO)

27 Oct 2023 1474

Elevii Școlii Generale Gala Galaction din municipiul Mangalia, vizitați de polițiști (GALERIE FOTO)

26 Oct 2023 683

Mangalia Copiii, în vizită la pilotul campion Emil Ghinea. „M-am bucurat să le povestesc despre sport și motorsport“ (GALERIE FOTO)

14 Oct 2023 943

Asociația Elevilor din Constanța arată cu degetul „Ministerul Educației legalizează fondul clasei!”

13 Oct 2023 1052