Școala din Tuzla ar putea purta numele scriitorului Stelian Filip. Vezi cum este posibil

tuzla.jpgDirectorul școlii gimnaziale numărul 1 cu clasele I-VIII din Tuzla, Afrodita Marcoșanu, este decisă să facă în acest an noi demersuri pentru a da unității de învățământ numele scriitorului Stelian Filip, decedat în urmă cu trei ani la Tuzla.

Directoarea a precizat că atât în 2010 cât și în 2011 a făcut eforturi pentru ca acest lucru să se realizeze, însă fără sorți de izbândă. Afrodita Marcoșanu a explicat că anul școlar trecut (2011-2012), dar și acum  trei ani, Inspectoratul Școlar Județean Constanța i-a refuzat cererea motivând că scriitorul Stelian Filip nu s-a născut la Tuzla.

Anul acesta, directoarea crede că școala va dobândi titulatura dorită. Motivul? Afrodita Marcoșanu susține că legea a fost modificată, din acest an Consiliul Local fiind cel care poate lua o decizie în privința denumirii școlii, și nu Inspectoratul Școlar Județean ca până acum. Directoarea a precizat că imediat după reluarea cursurilor, ce va avea loc în data de 14 ianuarie, va iniția noi demersuri pentru ca școala din Tuzla să poarte numele scriitorului Stelian Filip. Directoarea mizează pe sprijinul Consiliului Local Tuzla, fiind de părere că membrii acestuia vor fi de acord ca școala numărul 1 din Tuzla să devină Școala Stelian Filip. „Stelian Filip a crescut în Tuzla și ne-a încântat cu scrierile sale. A fost membru al Uniunii Scriitorilor și a devenit post-mortem cetățean de onoare al comunei. Și fata sa, Viorela Filip, este o reputată cântăreață, talentată și iubită de oameni", a apreciat directorul școlii.

Afrodita Marcoșanu a menționat că dacă va reuși să dea școlii numele scriitorului Stelian Filip are în plan și introducerea unui curs opțional dedicat acestuia pentru ca elevii să afle cât mai multe detalii despre viața și opera sa.

Ce părere are primarul Constantin Micu

La rândul său, primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, a precizat că va susține demersul directoarei astfel încât Școala numărul 1 să devină Școala Stelian Filip și crede că același lucru vor face și consilierii locali. Primarul a ținut să amintească și că scriitorul Stelian Filip este cetățean de onoare al comunei Tuzla.

Cine a fost scriitorul Stelian Filip

Scriitorul Stelian Filip, în vârstă de 85 de ani, a murit pe 2 ianuarie 2010, în comuna Tuzla, unde a şi fost înmormântat.

Poet şi prozator, Stelian Filip, s-a născut pe 18 septembrie 1924. Este tatăl cântăreţei Viorela Filip, iar mama sa, Floarea Filip, este strănepoată a poetului Octavian Goga.
Printre cele mai recente cărţi scrise de Stelian Filip se numără „Catrene... muşatesciene!" (2007), „Galaxia ochilor noştri" (2008) şi „Parodii adevărate" (2009).
Stelian Filip a fost elev al şcolii primare din Tuzla şi a urmat cursurile liceale la Constanţa şi Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti, susţinând o teză de licenţă pe tema operei lui Caragiale. În 1946, Stelian Filip a debutat în revista „Papagalul", iar în 1954, în revista „Tânărul scriitor".

Pe rând, a fost profesor, metodist cultural, redactor şi apoi redactor-şef în Radio-Televiziunea Română. Timp de 15 ani, scriitorul care a copilărit pe meleaguri dobrogene a reprezentat România în oficiul internaţional de radio şi televiziune.
Opera lui Stelian Filip însumează 19 volume, dintre care ultimul, o antologie a creaţiei sale, „Fabuliada", apărută în 2009, la Editura Eminescu.
Printre ultimele cărţi scrise de Stelian Filip se numără şi „Catrene... muşatesciene!" (2007), „Galaxia ochilor noştri" (2008) şi „Parodii adevărate" (2009). Stelian Filp se înscrie în rândul marilor poeţi satirici contemporani.
La un an de la moartea scriitorului a devenit cetăţean de onoare al comunei Tuzla, prilej cu care mai marii comunei au promis că şcoala din localitate îi va purta numele.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Îmbunătățirea securității la Școala Gimnazială Nr. 1 Limanu prin sistem de supraveghere video IP (DOCUMENT)

28 Mar 2024 301

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța

28 Mar 2024 768

#citeșteDobrogea Un amiral sacrificat

26 Mar 2024 512

Cumpărări directe Constanța Tecrad Inginerie SRL asigură dirigenția de șantier pentru lucrările de la Școala Gimnazială nr. 3 Culmea, din Ovidiu (DOCUMENT)

26 Mar 2024 485

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 779

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1070

O învățătoare de la Școala „Ferdinand“, acuzată că este agresivă cu elevii. Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța – „Se va redeschide cercetarea disciplinară!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 2131

Proiectele, pe masa consilierilor locali Două școli din Constanța, reabilitate energetic. Valoarea lucrărilor a fost majorată (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 501

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 458

Licitații publice Compania controlată de Marius Tudorel Constantin primește încă un contract prin atribuire directă de la Primăria Constanța (DOCUMENTE)

23 Mar 2024 538

A fost emis certificatul de urbanism Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanța, reabilitat energetic

22 Mar 2024 627

Tulcea Pregătire pentru situații de urgență. Elevii Școlii Gimnaziale Greci participă la un exercițiu de evacuare (FOTO)

22 Mar 2024 330

Licitații Constanța Primăria Murfatlar, contract de peste 720.000 de euro cu Sade Global SRL pentru Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“, din oraș (DOCUMENT)

21 Mar 2024 507

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Cuza-Vodă angajează îngrijitor

21 Mar 2024 501

Licitații Tulcea Achiziții de peste 230.000 de lei pentru Școala Gimnazială „Nicolae Iorga“ din Grindu (DOCUMENT)

21 Mar 2024 787