Actualitate

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, 122 de ani de la înfiinţare

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a sărbătorit marți, 8 octombrie, 122 de ani de la înființare. Pe 8 octombrie 1897, prin Înaltul Decret nr. 3110 semnat de Regele Carol I a fost aprobat „Regulamentul de funcționare al Școlii de submecanici și submaeștri de marină”, instituție precursoare a actualei școli.
 
În istoria sa de peste un secol, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, unica instituție cu acest profil din țară, a oferit marinei militare și comerciale peste 8.000 de profesioniști specializați în exploatarea, întreținerea și repararea tehnicii și armamentului de la bordul navelor.  
 
„Aniversarea celor 122 de ani de învățământ postliceal de marină este un moment bun pentru a evoca istoria noastră de până acum și de a remarca evoluția profesiei de maistru militar de marină. Faptul că, an de an, consolidăm structurile Forțelor Navale Române cu noi promoții de absolvenți apreciați inclusiv de partenerii noștri din NATO, în contextul misiunilor externe, ne oferă justificarea și motivația necesare pentru a duce mai departe obiectivele acestei școli. Anul acesta am avut parte de un aflux considerabil de candidați la cele două sesiuni de admitere. Este îmbucurător să știm că, în continuare, oferim perspective de carieră atractive pentru tineri. La aniversarea celor 122 de ani de existență a Școlii Militare de Maiștri Militari de Marină, ne luăm angajamentul de a ține pasul cu nevoia de personal tehnic din cadrul Forțelor Navale Române și de a continua să oferim educație de calitate, la standarde internaționale, viitorilor tehnicieni din marina militară”, susține comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandorul Viorel-Vasile ROMAN.
 
Elevii militari participă activ, în scop de instruire, la misiuni și exerciții militare navale, sub îndrumarea maiștrilor militari cu experiență, de la bordul navelor de luptă. De asemenea, la finalul primul an de studiu, elevii militari desfășoară stagiul de pregătire marinărescă la bordul navei-școală „Mircea”.
Pe lângă instruirea de specialitate pe care o oferă tinerilor, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale are o preocupare deosebită și față de mediul înconjurător. De mai multe ori pe an, elevii militare și cadrele militare iau parte la activități de voluntariat și de conștientizare a populației privind riscurile la care este supus mediul.
 
Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” are o durată de doi ani şi formează, din absolvenţi de liceu, maiştri militari de marină în opt specializări: Timonier şi tehnică de navigaţie navală, Artilerie navală şi antiaeriană, Rachete navale şi antiaeriene, Arme sub apă, Comunicaţii navale şi observare semnalizare, Radiolocaţie navală, Motoare şi maşininavale, Motoare şi instalaţii electrice navale.
 
La sfârșitul perioadei de școlarizare, după susținerea examenelor de competenţă profesională, absolvenţilor li se acordă: Brevet de maistru militar, Certificat de calificare profesională, nivel 5 și sunt repartizați în unitățile Forțelor Navale.

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marinarii militari participă la Exercițiul multinațional NUSRET 20

14 Oct 2020 481

LIVE VIDEO & TEXT Medalia Fregata „Regele Ferdinand”, lansată la Muzeul Marinei Române Constanța

02 Oct 2020 670

Medalia Fregata „Regele Ferdinand”, lansată mâine la Muzeul Marinei Române Constanța

01 Oct 2020 491

Corveta Amiral Petre Bărbuneanu, exerciții comune cu Forțele Navale ale Ucrainei

23 Sep 2020 655

Eroii Vasile Claudiu Popa și Adrian Postelnicu, comemorați. Mesajul Forțelor Navale Române

22 Sep 2020 821

Deschiderea noului an școlar în structurile Forțelor Navale

15 Sep 2020 619

7 septembrie 1930. Sosesc la Constanța distrugătoarele Regele Ferdinand și Regina Maria și intră în componența Diviziei de Mare

07 Sep 2020 837

Călători pe veci pe mările celeste Galeria amiralilor trecuți în marea veșnicie

25 Aug 2020 1386

160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române. Ziua Marinei Române, la ceas de sărbătoare. Pandemia a schimbat ceremonia

15 Aug 2020 1533

Repetiții generale, în Portul Militar Constanța, pentru ceremonia de sărbătorire a Zilei Marinei Române (video)

13 Aug 2020 986

Manifestările de Ziua Marinei Române, adaptate noilor condiții impuse de pandemia de coronavirus

05 Aug 2020 1010

Forțele Navale Misiuni militare pe mare, îndeplinite cu succes

28 Jul 2020 454

Forțele Navale Române. Exercițiul „Sea Breeze 20”, la final (galerie foto)

28 Jul 2020 506

Forțele Navale Instrucția multinațională în Vestul Mării Negre continuă

20 Jul 2020 563

Ministerul Apărării, precizări legate de decizia instanței în procesul privind achiziționarea corvetelor pentru Forțele Navale

14 Jul 2020 489