Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, 122 de ani de la înfiinţare

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” a sărbătorit marți, 8 octombrie, 122 de ani de la înființare. Pe 8 octombrie 1897, prin Înaltul Decret nr. 3110 semnat de Regele Carol I a fost aprobat „Regulamentul de funcționare al Școlii de submecanici și submaeștri de marină”, instituție precursoare a actualei școli.
 
În istoria sa de peste un secol, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, unica instituție cu acest profil din țară, a oferit marinei militare și comerciale peste 8.000 de profesioniști specializați în exploatarea, întreținerea și repararea tehnicii și armamentului de la bordul navelor.  
 
„Aniversarea celor 122 de ani de învățământ postliceal de marină este un moment bun pentru a evoca istoria noastră de până acum și de a remarca evoluția profesiei de maistru militar de marină. Faptul că, an de an, consolidăm structurile Forțelor Navale Române cu noi promoții de absolvenți apreciați inclusiv de partenerii noștri din NATO, în contextul misiunilor externe, ne oferă justificarea și motivația necesare pentru a duce mai departe obiectivele acestei școli. Anul acesta am avut parte de un aflux considerabil de candidați la cele două sesiuni de admitere. Este îmbucurător să știm că, în continuare, oferim perspective de carieră atractive pentru tineri. La aniversarea celor 122 de ani de existență a Școlii Militare de Maiștri Militari de Marină, ne luăm angajamentul de a ține pasul cu nevoia de personal tehnic din cadrul Forțelor Navale Române și de a continua să oferim educație de calitate, la standarde internaționale, viitorilor tehnicieni din marina militară”, susține comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandorul Viorel-Vasile ROMAN.
 
Elevii militari participă activ, în scop de instruire, la misiuni și exerciții militare navale, sub îndrumarea maiștrilor militari cu experiență, de la bordul navelor de luptă. De asemenea, la finalul primul an de studiu, elevii militari desfășoară stagiul de pregătire marinărescă la bordul navei-școală „Mircea”.
Pe lângă instruirea de specialitate pe care o oferă tinerilor, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale are o preocupare deosebită și față de mediul înconjurător. De mai multe ori pe an, elevii militare și cadrele militare iau parte la activități de voluntariat și de conștientizare a populației privind riscurile la care este supus mediul.
 
Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” are o durată de doi ani şi formează, din absolvenţi de liceu, maiştri militari de marină în opt specializări: Timonier şi tehnică de navigaţie navală, Artilerie navală şi antiaeriană, Rachete navale şi antiaeriene, Arme sub apă, Comunicaţii navale şi observare semnalizare, Radiolocaţie navală, Motoare şi maşininavale, Motoare şi instalaţii electrice navale.
 
La sfârșitul perioadei de școlarizare, după susținerea examenelor de competenţă profesională, absolvenţilor li se acordă: Brevet de maistru militar, Certificat de calificare profesională, nivel 5 și sunt repartizați în unitățile Forțelor Navale.

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marinarii din cadrul Forțelor Navale Române vor marca ziua de 9 Mai printr-o serie de ceremonii militare

07 May 2021 379

112 ani de la înfiinţarea Corpului Maiştrilor Militari de Marină

06 May 2021 637

Forțele Navale Române Peste 400 de cărți, donate bibliotecii Școlii gimnaziale "Gheorghe Lazăr" din Corbu

28 Apr 2021 568

Forțele Navale Române sprijină Campania Națională de Vaccinare

14 Apr 2021 555

Forțele Navale Române Exercițiul multinațional „Sea Shield 21”, desfășurat în zona litoralului

08 Apr 2021 771

Forțele Navale Române Exercițiul „Sea Shield 21” a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia

02 Apr 2021 767

Forțele Navale Române Medalie acordată cu prilejul Zilei NATO în România

02 Apr 2021 668

Forțele Navale Române Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” împlinește 125 de ani de la înființare

31 Mar 2021 623

Șefului Statului Major al Apărării din Spania a vizitat România

26 Mar 2021 663

„Sea Shield 21”, secvență întrunită româno-poloneză desfășurată de artileria de coastă

26 Mar 2021 628

Nava „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” va participa la exercițiul multinațional de luptă contra minelor

25 Mar 2021 647

Forțele Navale Române Secvență de instruire comună, în cadrul Exercițiului multinațional „Sea Shield 21”

23 Mar 2021 651

Iată scopul participării marinarilor militari români la această misiune internațională Misiuni de luptă contra minelor în Marea Ionică

22 Mar 2021 719

„Sea Shield 21” Cel mai mare exercițiu multinațional NATO, organizat de Forțele Navale Române

19 Mar 2021 687

Forțele Navale Române conduc, în zona Mării Negre, „Sea Shield 21”, exercițiu NATO de instruire multinațională întrunită

17 Mar 2021 1368