Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, la ceas aniversar! Sărbătorește 125 de ani de existență

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” organizează vineri, 7 octombrie, începând cu ora 10:00, ceremonia militară prin care instituția sărbătorește 125 de ani de existență. Școala de învățământ postliceal militar de marină, unică din punct de vedere al profilului în peisajul educațional din România, este continuatoarea tradițiilor Școlii de submecanici și submaeștri de marină, înființată prin Înaltul Decret nr. 3110 din 08 octombrie 1897, semnat de Regele Carol I.
   
Potrivit unui comunicat al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, în cadrul festivității, la care va lua parte locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, școala va fi distinsă cu Emblema de Onoare a Armatei României. De asemenea, Monetăria Statului aduce un omagiu prestigiului instituției, prin lansarea unei medalii aniversare „125 de ani de la înființarea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale «Amiral Ion Murgescu»”, inclusă în Programul Medalistic al anului 2022, secțiunea Aniversări: Personalități și evenimente istorice.
   
Stabilită inițial la Galați, actuala Școală Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și-a găsit adevărată casă, la malul mării, la Constanța, de mai bine de 120 de ani. Tot de atunci, instituția de învățământ a devenit rampa de lansare în carieră pentru exponenții uneia dintre categoriile de personal esențiale ale Forțelor Navale Române, maiștrii militari de marină – specialiștii în tehnică și echipamente de luptă de la bordul navelor militare. În decursul istoriei sale, școala a pregătit circa 9.000 de cadre militare cu studii medii care au deservit Forțele Navale Române, marina comercială, precum și alte structuri din sistemul național de siguranță, apărare și ordine publică.
   
Anul acesta, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale aniversează și 30 de ani de când poartă numele primului amiral al Marinei Militare Române, viceamiralul Ioan Murgescu. În 1896, amiralul Ioan Murgescu se afla la comanda Marinei Militare Regale, postură care i-a permis să facă toate demersurile necesare pentru înființarea unei școli care să pregătească „maeștri șefi de specialitate” care să deservească necesitățile tehnice de la bordul navelor de război. Inițiativa viceamiralului Ioan Murgescu s-a dovedit cât se poate de oportună, fapt vizibil și prin aceea că utilitatea acestei instituții de învățământ militar postliceal se păstrează până în prezent.
   
Astăzi, la 125 de ani, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale pregătește maiștri militari de marină în nouă specialități și se bucură de garanția calității oferită de acreditarea primită din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Durata studiilor este de doi ani, iar la finalul perioadei de pregătire, absolvenții sunt avansați la gradul de maistru militar clasa a V-a, obțin un certificat de calificare profesională nivel 5 și sunt repartizați, în funcție de specialitatea aleasă și de rezultatele obținute la examenul de absolvire, pe funcții în cadrul unităților Forțelor Navale Române sau ale partenerilor beneficiari, după caz.

   Jurnaliștii interesați să asiste la ceremonia aniversară, sunt așteptați vineri, 7 octombrie 2022, în intervalul orar 09.30-09.45, la sediul Școlii Militare de Maiștri Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, str. Dezrobirii, nr. 80, Constanța. De asemenea, reprezentanții mass-media sunt rugați să transmită până joi, 6 octombrie 2022, ora 14:00, pe adresa de e-mail: contact@smmmfn.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon) pentru facilitarea accesului în unitate. Persoană de contact: Pcc Cristina SÎMBETEANU, telefon: 0721.090.100.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Jurământ Militar la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

19 Oct 2023 669

Constanța Festivitate de deschidere a noului an de învățământ, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

08 Sep 2023 822

Şcoala Militară de Maiştri Militari Constanța scoate la concurs zeci de locuri

17 Aug 2023 1059

LIVE TEXT Festivitatea de depunere a Jurământului Militar la Academia Navală și la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Oct 2022 2276

La ceas aniversar Monetăria Statului dedică Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale noul produs lansat pe piață, inclus în Programul Medalistic 2022

12 Oct 2022 878

Imagini de la eveniment 125 de ani tradiție în învățământul militar postliceal de marină (GALERIE FOTO)

08 Oct 2022 1151

Fotoreportaj! „Încoronarea de la Alba Iulia – 100”. Imagini de la festivitatea de absolvire a studenților și elevilor militari din Forțele Navale

28 Jul 2022 2219

Constanța Festivitate de absolvire pentru studenții și elevii militari din Forțele Navale Române (GALERIE FOTO + VIDEO)

28 Jul 2022 1979

Festivitate de înaintare în primul grad de ofițer și maistru militar pentru absolvenții promoției 2022 ai Academiei Navale „Mircea cea Bătrân“

27 Jul 2022 1010

Miruna Huțanu e și arbitru Centură neagră 2 Dan la karate pentru o elevă a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale

14 Mar 2022 4498

Evaluare de final de semestru, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Ce spun elevii despre subiectele de la primul examen al acestei sesiuni (GALERIE FOTO)

01 Feb 2022 1287

Posturi vacante la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”

01 Dec 2021 2108

Constanța Liga Militarilor Profesioniști, plachetă de excelență pentru luptătorul Ștefan Ilașcu (GALERIE FOTO)

19 Nov 2021 3364

Ştefan Ilaşcu, elev la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale Campion în ring, dar urmează şi o carieră sub arme

28 Oct 2021 4315

Constanța Handbalista Bianca Căldare, elev la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” (galerie foto)

15 Oct 2021 6704