Se implementează proiectul pentru realizarea documentației tehnico-economică a Parcului arheologic Noviodunum

Cetatea Noviodunum, foto: ZIUA de Constanța PRIMĂRIA ORAŞULUI ISACCEA în parteneriat cu INSTITUTUL DE CERCETĂRI ECO-MUZEALE “GAVRILĂ SIMION” TULCEA, implementează proiectul pentru realizare documentație tehnico-economică (Proiect Tehnic) Parcul arheologic Noviodunum. “Restaurare și punere în valoare a monumentului istoric „Cetatea Noviodunum”.


Activitățile se derulează în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice (administrat de Institutul Național al Patrimoniului), subprogramului Elaborare a documentațiilor tehnico – economice pentru investiții asupra monumentelor istorice, pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice.


Obiectivele generale ale proiectului sunt conservare-restaurare, interpretare, prezentare și punere în valoare monumentului „Cetatea Noviodunum”.


Anvergura sitului și complexitatea problemelor pe care le ridică restaurarea și punerea în valoare, impune un scenariu de intervenție în direcția restaurării, conservării monumentelor, dar în același timp se dorește și realizarea unei infrastructuri de vizitare/expunere. Destinația sitului este una culturală, cu funcțiune mixtă, turistică, muzeală și de cercetare., transmite un comunicat din partea ICEM Tulcea. 


Valoarea culturală excepțională a sitului, care a condus la punerea sa sub protecție legală multiplă, corelată cu problemele severe de conservare, impune necesitatea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare.


Au fost stabilite direcțiile de abordare a întocmirii fazei de proiectare DTAC, a fost discutat scenariul expozițional, pe baza tematicii expoziționale formulată la faza DALI (în prezent se desfășoară activitatea de selectare a materialelor expuse), realizare studiu geotehnic, completare releveu și integrarea unor informații locale, precum și realizare de săpături arheologice locale pentru definirea unor niveluri de călcare (Incinta de SE – Turnul Mare) și evidențierea traseelor unor ziduri aflate în mare parte a timpului sub apele Dunării (latura de nord a incintei). În paralel cu activitățile specifice de teren se lucrează la elaborarea fazei DTAC pe specialități – arhitectură/restaurare, rezistență, instalații, peisagistică, intervenții asupra materialului istoric., a mai precizat sursa citată anterior. 




 
Unul dintre cele mai importante situri din zona de nord a Dobrogei
 
Amintim, în cadrul unui amplu proiect dedicat istoriei Dobrogei, intitulat #Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația Millennials, jurnaliștii ZIUA de Constanța au vizitat Cetatea Noviodunum, iar cu această ocazie, Aurel Daniel Stănică, resposabilul sitului Noviodunum a făcut următoarele precizări:
 
„Este unul din cele mai importante situri din zona de nord a Dobrogei. Un sit pluristratificat care prezintă istoria Dobrogei pe mai multe perioade istorice. Toponimul este de origine celtică. Așezarea a fost descoperită la finalul secolul XIX, de mai multe colective de arheologi și istorici de seamă. Am putea spune că din acel moment în firmamentul arheologiei dobrogene apare și pontonul vechi ca fiind anticul Noviodunum. Avem, deci, un sit pluristratificat cu locuire aparținând periodei medie-bizantină, medievale, mai precis secolele X-XV, apoi coborâm pe firul istoriei perioadei romane, sec I-VII și perioade mai vechi“.
 
Acesta a mai explicat că „locul este cunoscut îndeosebi pentru că a fost sediu al flotei de la Dunăre, dar și un important centru urban care primise titlul de municipium. Totodată, se pare că a fost și centru episcopal. Trebuie să punctăm că martirii de la Niculițel au fost martirizați aici. Pentru perioada medie bizantină și medievală, orașul era destul de important. Mulți spun că aici ar fi fost Vicina, una din enigmaticele localitățin care încă nu au o localizare exactă“.




Citește și:

Contract de circa 150.000 de euro Cine va elabora proiectul pentru restaurarea Cetății Noviodunum. Legătură cu Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

#Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația Millennials: Noviodunum, o cetate milenară (galerie foto+video)




 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 290

Consiliul Local Municipal Medgidia, în ședință ordinară. Iată ce se va discuta

28 Mar 2024 276

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 267

Proiectul este pe masa consilierilor din Constanța Veteranii din teatrele de operații pot beneficia de gratuitate la transportul public (DOCUMENT)

27 Mar 2024 549

Construirea noului CET antrenează licitații după licitații. Primăria Constanța caută supervizori !

27 Mar 2024 399

LIVE TEXT Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință ordinară. Iată ce se discută (DOCUMENTE+FOTO)

27 Mar 2024 778

Consilierii din Constanța vor vota pentru actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți reabilitării și modernizării a două drumuri județene (DOCUMENT)

26 Mar 2024 477

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 393

Un nou proiect de educație pentru științele oceanice la Liceul Teoretic „Ovidius ”Constanța

26 Mar 2024 368

Repartizarea unor spații către Teatrul „Căluțul de Mare” și către Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 588

Ministerul Educației Proiect de modificare Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023

25 Mar 2024 536

Ședință CJ Constanța Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

25 Mar 2024 482

Proiectele, pe masa consilierilor locali Două școli din Constanța, reabilitate energetic. Valoarea lucrărilor a fost majorată (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 501

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 562

Consilierii locali din Constanța vor vota pentru aprobarea Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă al municipiului (DOCUMENT)

25 Mar 2024 463