Actualitate

Se pregăteşte organizarea a zeci de şantiere pe litoralul românesc. Anunţ important făcut de ABADL! (document+galerie foto)

Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, a prezentat memoriul de prezentare privind organizarea de şantier aferentă proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II, (2014-2020)“, etapa studiului de fezabilitate.
 
Proiectul a cărui organizare de şantier se studiază în prezentul document constă în investiţia pentru protecţia împotriva eroziunii costiere, investiţie care se va implementa pentru fiecare zonă studiată în parte. Scopul proiectului este de a asigura un sistem de protecţie costieră care să reducă riscurile de eroziune şi de inundaţii asociate. În cadrul studiului de fezabilitate au fost definite amplasamentele organizărilor de şantier, suprafeţele organizărilor de şantier, dotările necesare, modul de asigurare a utilităţilor, modul de depozitare a materialelor necesare, a carburanţilor, stocarea temporară a deşeurilor generate. Organizările de şantier fac parte din categoria construcţiilor temporare pe perioada execuţiei.
 
Proiectul privind organizarea de şantier va cuprinde amplasamentul general, delimitări privind amplasarea clădirilor şi a celorlalte construcţii, inclusiv a depozitelor (dar nu de materiale de construcţii) şi a magaziilor, asigurarea utilităţilor, planuri PSI, activităţile şi achiziţiile necesare pentru organizare, cât şi costurile acestora, pentru justificarea valorii totale necesare. Proiectul va fi întocmit conform normativelor de proiectare în vigoare.
 
Având în vedere contractele de proiectare şi execuţie, constructorul este responsabil cu organizarea de şantier pentru personalul său şi pentru depozitarea echipamentelor şi a utilajelor necesare pentru a finaliza lucrările. Constructorul va face toate aranjamentele necesare pentru amenajarea terenului pentru birourile sale, dormitoare, platforme de depozitare, depozite şi alimentarea cu energie electrică, apă potabilă, canalizare şi transportul deşeurilor. Constructorul va întocmi planşele sub îndrumarea inginerului, descriind în detaliu organizarea de şantier, inclusiv dispoziţia generală, limitele, împrejmuirea, poziţionarea birourilor constructorului şi alte clădiri incluzând depozite şi camere de depozitare, utilităţi, planuri şi activităţi PSI, în concordanţă cu reglementările relevante.
 
De asemenea, constructorul va realiza împrejmuirea şantierului înainte de a începe lucrările pe porţiunea delimitată a şantierului. Organizarea de şantier va include birouri de şantier pentru personalul administrativ al constructorului, cât şi separat, birouri de şantier, pentru a fi folosite de inginer si personalul acestuia. Ambele seturi de birouri vor include un număr de birouri separate pentru conducere, sală de şedinţe, bucătărie, toalete şi duşuri, facilităţi auxiliare, cameră de depozitare, cameră echipament mărunt, sală de mese.
 
În cadrul organizărilor de şantier, suprafaţa totală a birourilor atât pentru contractor şi inginer, cât şi pentru personalul administrativ va fi estimată la 300 mp. Organizarea de şantier nu va include zone de depozit tampon pentru materiale, cum ar fi nisip, agregate, piatră sau elemente prefabricate sau clădiri ori zone ce vor fi folosite pentru întreţinerea echipamentelor mari, a utilajelor şi a maşinăriilor. Depozitarea echipamentelor se face pe o platformă impermeabilă, pentru a evita ca eventualele scurgeri de combustibil şi ulei să fie antrenate de apele pluviale. Vor fi respectate standardele în vigoare pentru organizarea de şantier pentru a proteja calitatea apelor în timpul lucrărilor de construcţie de tulburarea sedimentelor şi de deversarea potenţială a materialelor de construcţie.

 Justificarea necesităţii proiectului 

Organizările de şantier sunt necesare implementării proiectului propus, care contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare şi la realizarea obiectivelor Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Prin Axa Prioritară 5 - Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor, se asigură finanţarea măsurilor pentru reducerea riscurilor şi a efectelor negative produse de inundaţii şi eroziunea costieră, respectiv realizarea Obiectivului Specific 5.1 - „Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră“.
 
Organizările de şantier sunt lucrări provizorii necesare pentru execuţia lucrărilor de construcţii în cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere, astfel că, în urma implementării proiectului, să fie îndeplinite următoarele obiective specifice:
- protecţia coastei litoralului Marii Negre pe teritoriul României de efectele eroziunii costiere prin dezvoltarea unui program de lucrări specifice care au în vedere reabilitarea şi protejarea liniei ţărmului, a terenurilor adiacente şi a ecosistemelor de uscat şi marine;
- protejarea infrastructurii economice şi a obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marină;
- implementarea unui program integrat de monitorizare a zonei costiere care să vină în sprijinul operaţiunilor şi lucrărilor de întreţinere, pe termen mediu şi lung (30 de ani).

În ce zone este propusă organizarea de şantier 

Potrivit memoriului, organizarea de şantier propusă pentru zona 2 Mai va fi amplasată în partea de nord a zonei, lângă digul de sud al portului Mangalia. Organizarea de şantier propusă pentru zona Mangalia va fi amplasată la baza falezei, pe plaja dintre structurile costiere vechi M1 şi M2. Pentru zona Saturn, va fi amplasată la baza falezei, pe plaja dintre structurile costiere vechi S1 şi S2. Pentru zona Balta Mangalia -Venus-Aurora - adiacent lacului Mangalia. Pentru Jupiter-Neptun - la nord de structura costieră veche N2. În zona staţiunii turistice Olimp - la baza falezei, pe plaja din zona structurii costiere vechi O1. Pentru zona Coştinesti - la baza falezei. Pentru zona Eforie - centru - vizavi de lacul Belona. Pentru zona Eforie Sud - la baza falezei, pe plajă, în zona structurii costiere vechi ES7.
 
Pentru zona Agigea - la baza falezei, pe plaja dintre structurile costiere vechi AG1. Pentru zona Tomis (Cazino) - în parcarea Portului Constanţa. Pentru zona/lotul Mamaia - lângă hotel Rex din staţiunea Mamaia. Pentru zona Stăvilar Edighiol - în zona stăvilarului, pe malul drept al canalului de legătură a lacului Sinoe cu Marea Neagră.Pentru zona Stăvilar Periboina - în zona stăvilarului, pe malul drept al canalului de legătură a lacului Sinoe cu Marea Neagră.
 
Investiţia are ca obiectiv organizările de şantier în vederea implementării proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)“ - etapa studiului de fezabilitate. Litoralul românesc al Mării Negre este supus fenomenului de eroziune în condiţiile schimbării dinamice costiere. Dinamica costieră constă în erodări determinate de acţiuni ale valurilor provocate de vânt şi depuneri de sedimente, transportate de curenţii marini. Succesul înregistrat la promovarea proiectelor cu finanţare în Faza I (de maxima urgenţă) 2007-2014 conduce la promovarea implicită şi a proiectelor cu finanţare în Faza II 2014-2020, astfel încât să se creeze o linie unică, stabilă şi de maximă eficienţă pentru apărare împotriva eroziunii costiere a litoralului românesc.
 
Pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 - 2020)“ - faza studiu de fezabilitate - desfăşurat în perimetrele 2 Mai, Mangalia (Saturn, Balta Mangalia, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp), Costineşti, Eforie Sud, Eforie Centru, Agigea, Tomis Port - Constanţa Port, Mamaia Centru, Mamaia Nord, Stăvilar Edighiol, Stăvilar Periboina, proiect a cărui organizare de şantier este studiată în acest document, a fost emis Certificatul de urbanism nr. 94 din 16.12.2015 de către Consiliul Judeţean Constanţa şi sunt in curs de obţinere avizele solicitate, respectiv: avize şi acorduri privind utlităţile urbane şi infrastructură; avize şi acorduri privind sănătatea populaţiei; avize şi acorduri specifice ale administraţiei publice centrale şi/sau ale serviciilor descentralizate ale acestora (ARBDD, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Autoritatea Navală Română SA).
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta memoriul proiectului prezentat de ABADL. 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Chirea Maria

13 Sep, 2017 09:54

Ar fi minunat

Articole asemanatoare

Pensiune ecologică pentru pescuit pe malul lacului Siutghiol, supraetajată de Litoral Sun Tour

08 Feb 2018 933

Primăria Constanţa dă în judecată Apele Române - Dobrogea Litoral. Motivul - refuzul ca Neversea să fie organizat pe plaja din Faleză Nord! (galerie foto)

13 Jan 2018 2492

ABADL caută un agent hidrotehnic. Proba scrisă, pe 30 ianuarie

06 Jan 2018 550

ABADL, dată în judecată de trei societăţi. Motivul – un litigiu privind achiziţiile publice. Cine sunt reclamanţii

29 Dec 2017 1026

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a încheiat un contract de prestări servicii. În ce constă contractul (document)

15 Dec 2017 1313

Licitaţie la ABADL pentru două bărci multirol de intervenţie rapidă şi evacuare

17 Nov 2017 485

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral va achiziţiona un utilaj autogreder 6x6 (document)

19 Sep 2017 817

Director nou la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral

13 Sep 2017 1033

Licitaţie pentru motorină lichidă la ABADL. Cât va scoate din conturi autoritatea contractantă (document)

12 Sep 2017 599

Ce răspuns a primit Van Oord Dredging de la APM Constanţa? Sunt vizate perimetrele de împrumut din Marea Neagră

11 Sep 2017 1063

Hristu Huzun are șanse foarte mari să fie directorul ABADL. A promovat toate probele din concurs

08 Sep 2017 976

Hristu Uzun, în cursa pentru funcţia de director al ABADL

06 Sep 2017 1356

ABADL şi-a dat în judecată angajaţii. Mai multe dosare, pe rolul Tribunalului Constanţa

01 Sep 2017 1462

Un singur candidat a rămas în cursa pentru postul de director al ABADL. Ce rezultate s-au obținut la proba scrisă

29 Aug 2017 1562

Patru candidați înscriși la concursul pentru ocuparea funcției de director al ABADL. La primul concurs, din luna mai, niciunul dintre cei patru nu a promovat

22 Aug 2017 1298

Posturi vacante la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral din Constanța. Când au loc concursurile

22 Jul 2017 6347

ABADL achiziţionează două utilaje de ecologizare a nisipului dotate cu echipament de screening (document)

11 Jul 2017 1199

SC Rosa Route SRL a câştigat licitaţia pentru plaja sector Năvodari IV, zona 1, subsector 1 (documente)

05 Jul 2017 1213

Black Sea Oil & Gas SRL, gata să înceapă producţia de gaze în Marea Neagră. Ce a solicitat de la ABADL. Când încep lucrările (documente)

28 Jun 2017 2491

Contractul de închiriere a plajei sector I Năvodari, subsector 17, câştigat de o întreprindere individuală (document)

20 Jun 2017 3640

Exit Events SRL are girul Primăriei Constanţa pentru a deschide o afacere pe plajă

16 Jun 2017 3522

Firma care deţine hotelul Ovidiu din Mamaia amenajează o plajă

15 Jun 2017 1407

Musset Lounge amenajează un sector de plajă din Mamaia

15 Jun 2017 1978

Plajă turistică din Mamaia, amenajată de Geatonyo & Mare Nero SRL. Legături cu Emilian Schwartzenberg şi Ionuţ Barbu

15 Jun 2017 2803

Vanlex Servicii Comerciale SRL a câştigat licitaţia pentru plaja sector I Năvodari, subsector 13 (documente)

07 Jun 2017 1379

S-a îndreptat împotriva ABADL CNSC a declinat contestația depusă de Grup Petrol Marin SA către Tribunalul Constanța

02 Jun 2017 1537

Aqua Playa SRL a câştigat şi contractului de închiriere a plajei sector Năvodari I, subsector 11 (documente)

01 Jun 2017 956

Agenţii economici care au semnat cu ABADL la licitaţia pentru sectoare de plajă din Mamaia, Eforie, Tuzla şi Olimp (document)

31 May 2017 2423

UPDATE Niciun candidat nu a promovat proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director al ABADL

30 May 2017 5680

Cine sunt agenţii economici care au bătut palma cu ABADL la licitaţia pentru sectoare de plajă din Năvodari (document)

30 May 2017 5551

Ştiţi unde se depozitează deşeurile şi algele de pe litoral? ABADL scoate la licitaţie un contract de aproape trei milioane de lei (documente)

30 May 2017 1310

Pericol în parcul Tăbăcărie Malurile lacului s-au prăbuşit, iar autorităţile se fac că plouă (galerie foto+video)

29 May 2017 8125

Aqua Playa SRL a câştigat contractul de închiriere a plajei sector Năvodari, subsector 9 (documente)

24 May 2017 862

Continuă amenajarea de plaje în Mamaia. ABADL a obţinut două autorizaţii. Iată pentru cine!

23 May 2017 908

Doi candidaţi la funcţia de director ABADL au fost respinşi la selecţia dosarelor. Cine sunt cei rămaşi în cursă

22 May 2017 3188

Lucrările de pregătire a plajelor pentru sezonul estival 2017, atribuite unei firme din Bucureşti (document)

13 May 2017 2323

Ce plaje pot fi închiriate Licitaţie la ABADL pentru sectoarele de plajă libere şi pentru baze de agrement nautic (document)

11 May 2017 3724

Iată ce a obţinut ABADL pentru Adriana Strutinsky de la Primăria Constanţa!

09 May 2017 726

Primăria Constanţa, aviz pozitiv pentru Greavu, de la Romned Port Operator SA. Va amenaja o plajă turistică

09 May 2017 1067

Licitaţie la ABADL pentru un autogreder în valoare de circa un milion de lei (document)

01 May 2017 2897

Legături cu Caraivan, ex-partener cu Giurgiucanu din Dosarul Retrocedărilor Safra Mali SRL şi Carmina Steel SRL amenajează o plajă în Mamaia

25 Apr 2017 4284

DNA a făcut public tot rechizitoriul! Cum a „căzut“ Marian Mitrea, fostul director al DADL (document)

04 Apr 2017 2390

Contractul de pregătire a plajelor pentru sezonul estival va fi scos la licitaţie. Iată valoarea sa! (documente)

24 Mar 2017 802

LIVE TEXT Ministrul Turismului, supărat de absenţa reprezentanţilor ABADL la simpozion. Ce vrea să-i determine pe români (video)

03 Mar 2017 1175

Imagini unice! Cum arată plaja Mamaia filmată cu drona. Falii măturate de valuri (galerie foto+video)

22 Feb 2017 4422

Reabilitate pe bani mulţi. Explicaţii şi justificări Cine răspunde de distrugerea plajei din Mamaia (documente+galerie foto)

21 Feb 2017 2597

Licitaţie de jumătate de milion de lei la ABADL Constanţa Se caută firmă în vederea pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2017 (document)

21 Feb 2017 950

Reacţie oficială cu referire la dezastrul din Mamaia. ABADL anunţă refacerea plajelor

17 Feb 2017 1150

Dezbatere publică pentru Van Oord Dredging Contractors BV. Sunt vizate perimetre din Marea Neagră

16 Feb 2017 1442

Cercetat încă de DNA, George Papari revine în februarie la conducerea Apelor Române. Acum este în concediu de odihnă

28 Jan 2017 6181