Secetă în județul Constanța. În localitatea Furnica se va furniza apă după un program prestabilit

Secetă în județul ConstanțaCa urmare a fenomenului de secetă accentuată din ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere a consumului de apă potabilă la nivelul sistemelor centralizate operate de RAJA S.A., în special în zonele rurale.

Potrivit SC RAJA SA, totodată, la nivelul unor captări de apă subterană se constată scăderea nivelelor hidrostatice și hidrodinamice, precum și a debitelor de apă captate.

„În acest context, datorită cerinței crescute de apă la nivelul zonelor de aprovizionare, nu se poate acumula în rezervoarele de stocare suficientă apă pentru a asigura furnizarea în regim continuu. Pentru a permite refacerea rezervei de apă înmagazinată în rezervoare se impune sistarea periodică a furnizării de apă în rețeaua de distribuție.
În această situație se află sistemul centralizat de alimentare cu apă din localitatea Furnica, motiv pentru care, începând cu data de 15 iulie 2022, RAJA SA se află în neplăcuta situație de a restricționa temporar accesul la apă, respectiv de a furniza apă potabilă după un program zilnic. Astfel, abonații din localitatea Furnica vor avea apă potabilă la robinete zilnic, în intervalul orar 06.00 – 22.00, urmând ca pe timpul  nopții să se refacă rezerva de apă din bazinele de stocare“  - au precizat reprezentanții SC RAJA SA.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei în anumite intervale orare, recomandăm utilizatorilor afectați să-și creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere.

„Amintim consumatorilor din zona afectată că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea în regim continuu a apei“ - au mai precizta reprezentanții SC RAJA SA.

În acest sens, va ducem la cunoștință și prevederile Legii Apelor nr.107/1996 (actualizată) referitoare la utilizarea apei destinate alimentării cu apă potabilă a localităților:

”Art.10. (1) Satisfacerea cerințelor de apă ale populației are prioritate față de folosirea apei în alte scopuri. De asemenea, au prioritate, față de alte folosințe, alimentarea cu apă pentru animale, refacerea rezervei intangibile de apă după incendii, precum și debitele necesare menținerii echilibrului ecologic al habitatului acvatic.
 
(4) Apele subterane, corespunzătoare calitativ, sunt resurse strategice destinate în primul rând pentru alimentarea cu apă a populației și animalelor, precum și pentru asigurarea igienei și sănătății populației. ...............

ART. 12.
(1) Utilizatorii de apă sunt obligați să economisească apa prin folosire judicioasă. De asemenea, au obligația să asigure întreținerea și repararea instalațiilor proprii și, după caz, a celor din sistemele de alimentare cu apă și canalizare.
(2) În vederea folosirii judicioase a apei, utilizatorii de apă vor folosi cele mai bune tehnologii disponibile, care permit utilizarea unor cantități reduse de apă, precum și un consum mic de apă prin recircularea și/sau refolosirea apei.

ART. 14.
       
(1) Dacă, din cauza secetei sau a altor calamități naturale, debitele de apă autorizate nu pot fi asigurate tuturor utilizatorilor autorizați, se aplica restricții temporare de folosire a resurselor de apă.

„Recomandăm cetățenilor comunei să utilizeze responsabil apa potabilă, cu prioritate pentru băut, nevoi igienico-sanitare și casnice, evitarea risipei de apă si accentuarea reutilizării apei pentru nevoi gospodărești (dacă este posibil).


Pentru a putea face față secetei care este tot mai accentuată, este de asemenea foarte important ca în această perioadă să se evite folosirea apei potabile în scop agricol și pentru grădinărit.
Apa trebuie folosită cu responsabilitate, strict pentru consum propriu și în scop menajer!“ - au precizat reprezentanții SC RAJA SA

     
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 365 milioane de lei pentru fermierii afectați de seceta pedologică

17 Nov 2022 469

Apele Române Sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă și producerea de energie electrică

07 Nov 2022 519

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se menţine în cea mai mare parte a Dobrogei

02 Nov 2022 419

Lacul Techirghiol, secat din cauza căldurii din vara care a trecut (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Oct 2022 1154

Zeci de județe au raportat pagube din cauza secetei. Printre ele, Constanța și Tulcea. Principalele culturi de toamnă afectate

26 Sep 2022 636

ZIUA LIVE. După criza sanitară, cea a carburanţilor și seceta severă, urmează probleme cu facturile la termoficare și la gaze. Analizăm riscurile pentru județul Constanța

12 Sep 2022 1035

Suprafaţa agricolă afectată de secetă se apropie de 431.000 de hectare în 34 de judeţe. Printre ele, Constanța și Tulcea

29 Aug 2022 589

Imagini impresionante de la cetatea Noviodunum. Odată cu scăderea cotelor Dunării vestigiile de sub apă s-au arătat

25 Aug 2022 1520

Comisia Europeană Seceta din Europa „pare să fie cea mai gravă înregistrată în ultimii cel puţin 500 de ani“

23 Aug 2022 672

Londonezii vor avea restricții la consumul de apă

17 Aug 2022 751

Culturi afectate de secetă în județele Constanța și Tulcea și nu numai. 372.050 ha afectate! Anunțul Ministerului Agriculturii

17 Aug 2022 624

ANM Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se menţine pe suprafeţe agricole extinse din ţară

11 Aug 2022 589

Apele Române Seceta face ravagii în țară. Sute de localități și foraje sunt alimentate restricționat (GALERIE FOTO)

09 Aug 2022 593

Secetă în toată țara! Sute de localități, alimentate restricționat cu apă. Care este situația la CNE Cernavodă

26 Jul 2022 835

Premierul Ciucă a dispus măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor cauzate de caniculă și secetă (DOCUMENTE)

20 Jul 2022 850