Secetă în toată țara! Sute de localități, alimentate restricționat cu apă. Care este situația la CNE Cernavodă

Secetă. Foto: Apele Române274 de localități din 18 județe și 384 din foraje sunt alimentate restricționat.

Potrivit unui comunicat al Apelor Române, chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare își menține tendința de scădere până la sfârșitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafață.

Administrația Națională „Apele Române” face în continuare apel la calm și responsabilitate socială în direcția folosirii raționale a resurselor de apă și pe cât posibil a economisirii acestora. Pentru activitățile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelați la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor.

În continuare, fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova (cele mai afectate județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran. La nivel național, sunt 274 de localități (din 18 județe) alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 județe).  Detalii, în pagina 2.

„Facem precizarea că rețelele de alimentare cu apă aparțin operatorilor de apă-canal și aceștia sunt cei care stabilesc restricțiile în alimentarea cu apă în funcție de fiecare caz în parte. Restricțiile (raționalizarea apei) sunt necesare întrucât consumul de apă a crescut foarte mult și este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor“ - au precizat reprezentanții Apelor Române.

 
Rezerva din lacuri- în scădere (cu 0.8%)
 
Astfel, în principalele 40 de lacuri de acumulare (administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica), există astăzi disponibil un volum de apă de 3,27 miliarde de metri cubi de apă (comparativ cu 5 iulie: 3,45 miliarde de metri cubi de apă). Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 75,40% (comparativ cu 5 iulie: 82%), fiind într-o ușoară tendință de scădere față de perioada anterioară. 

„Estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național), vom reuși, printr-o gestionarea eficientă a volumelor de apă, să menținem un coeficient de umplere de peste 70%“ - au mai precizat reprezentanții Apelor Române.

 
 
Debite în scădere

Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi mai mici de 30%, mai mari (între 30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Jiu, Prahova, pe cursul Mureșului, pe cursul superior al Trotuşului și pe cursul inferior al Ialomiței. Cele mai mari valori (între 50-80%) din valorile medii multianuale lunare se înregistrează pe cursul superior al Moldovei și pe cursul superior și mijlociu al Bistriței. Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub cotele de atenție.

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în jurul valorii de 1950 mc/s fiind sub media multianuală a lunii iulie, respectiv de (5350 mc/s). Această valoare reprezintă 35% din media multianuală a lunii iulie. Acesta va fi staționar pentru următoarele zile, apoi într-o ușoară scădere ajungând în data de 31 iulie în jurul valorii de 1900 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în scădere.


În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 28 (cm) suficientă pentru funcționarea CNE- până la prima treaptă de avertizare.
 

Conform Raportului de monitorizare realizat de specialiștii Administrației Naționale „Apele Române”, precum și de la nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă, situația la această oră se prezintă astfel:
 
274 localități (sistem centralizat- din sursa de apă de suprafață), 384 localități (din foraje) – alimentate cu restricții

„La această oră, în ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 274 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj, Gorj, Bihor și Arad (18 județe) funcționează în regim restricționat. Cele mai multe localități sunt în județele din Moldova.
În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate care au ca sursă de alimentare din foraje sau drenuri, restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații. Este vorba despre un procent de 20-30% din fântânile care prezintă fenomen de secare. Astfel, în 384 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (13 județe) sunt fântâni secate parțial. Cele mai multe localități sunt în județele din Moldova unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri deja de transportare a apei în vederea asigurării necesarului pentru oameni și animale“ - au precizat reprezentanții Apelor Române.

Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 23 secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, respectiv în bazinele hidrografice Someș-Tisa, Banat, Olt, Mureș, Crișuri și în special în bazinele hidrografice Siret și Prut. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 26 stații hidrometrice din râuri sunt secate (Somes-Tisa, Crișuri, Siret, Prut).
           

„Echipele Administrației Naționale „Apele Române” asigură monitorizarea și gestionarea eficientă a resurselor de apă astfel încât acestea să poată satisface pe cât posibil cerințele tuturor utilizatorilor în sistem centralizat. De asemenea, acordăm sprijin autorităților implicate în misiunile de transport a apei în zonele afectate de secetă și vă asigurăm de tot suportul nostru în atenuarea efectelor generate de secetă.
 
În funcție de evoluția situației, vom reveni cu informații suplimentare“ - informează Apele Române.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Apele Române Poluare cu petrol pe Dunăre

06 Dec 2022 562

Primăria Constanța cere aviz de la Apele Române pentru amenajarea taluzului de la plaja Modern

15 Nov 2022 570

Apele Române Sunt asigurate volumele necesare pentru alimentarea cu apă și producerea de energie electrică

07 Nov 2022 545

ABADL Strategie privind închirierea sectoarelor de plajă/exploatarea sectoarelor de plaja în anul 2023

27 Oct 2022 853

Fără precedent! Tribunalul Constanța întreabă Curtea Constituțională dacă este consituțional ca faleza Mării Negre să aparțină statului

20 Oct 2022 1232

Victorie de răsunet în instanță! Terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, revine în proprietatea Statului Român (MINUTA)

05 Oct 2022 6511

Schimbările climatice au impact major asupra resurselor de apă. Cum ne putem adapta? Anunțul Apele Române

26 Sep 2022 580

Instanța a rămas în pronunțare, în procesul pentru simbolurile stațiunii Mamaia! (DOCUMENT)

22 Sep 2022 1037

Debitul Dunării, sub media multianuală a lunii septembrie. Situația la stația hidrometrică de la Cernavodă

14 Sep 2022 597

Rezervele de apă se refac! Anunțul Apele Române

12 Sep 2022 729

Forțele Navale Române Încă o mină de război, găsită în apele teritoriale ale României. Cine a descoperit-o (VIDEO)

08 Sep 2022 1105

Sorin Lucaci este noul director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Date din CV

29 Aug 2022 1890

Aproape 700 de localități se alimentează în continuare restricționat. Situația la stația hidrometrică de la Cernavodă

23 Aug 2022 780

Apele Române Seceta face ravagii în țară. Sute de localități și foraje sunt alimentate restricționat (GALERIE FOTO)

09 Aug 2022 608

Apele Române Nivelul Dunării, la Cernavodă, aproape de atingerea treptei II de avertizare

03 Aug 2022 964