Secretarul de stat Simona Cojocaru a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din statele UE, în format videoconferință

  • Consiliul Afacerilor Externe (CAE) şi Comitetul Director al Agenţiei Europene de Apărare (CD EDA) în formatul miniștrilor apărării s-au reunit în sistem de videoconferinţă.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale Simona Cojocaru a participat marți, 16 iunie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în format al miniștrilor apărării din statele membre ale UE, desfășurată în format videoconferință.

Activitatea a debutat cu discuții ale miniștrilor apărării privind consolidarea angajamentelor UE în misiunile și operațiile derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), precum  și în contextul pandemiei COVID - 19. A fost dezbătută și problematica finanțării acțiunilor operaționale ale Uniunii Europene prin instrumentul Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

A doua temă majoră a fost dedicată inițiativelor din domeniul apărării, fiind abordate aspectele ce vizează funcționalitatea acestora. Coerența între Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Fondul European de Apărare (EDF) și Procesul de revizuire anuală coordonată a apărării (CARD) a constituit un punct central al dezbaterilor.

În ultima parte a reuniunii, discuțiile s-au concentrat pe problematica resurselor financiare alocate Fondului European de Apărare și Mobilităţii Militare, din perspectiva viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 - 2027.

Secretarul de stat Simona Cojocaru a salutat extinderea discuțiilor dincolo de implicațiile pandemiei COVID-19 și a pledat pentru o concentrare a eforturilor pe furnizarea de orientări ulterioare cu privire la creșterea rezilienței UE, precum și a consolidării rolului de actor global. De asemenea, a evidențiat importanţa inițiativelor UE din domeniul apărării pentru consolidarea acțiunii globale a Uniunii, coerența acestora fiind extrem de relevantă în ceea ce privește relația cu NATO. Totodată, oficialul român a subliniat necesitatea asigurării unei finanțări adecvate, prin intermediul viitorului Cadru Financiar Multianual, în special în ceea ce privește la Fondul European de Apărare și Mobilitate Militară.

De asemenea, în marja CAE a avut loc videoconferința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (CD EDA), pe parcursul căreia au fost discutate obiectivele și prioritățile Agenției în următorii ani, având în vedere lecțiile învățate în urma pandemiei COVID-19. În acest context, au fost expuse rezultatele procesului de reflecție pentru stabilirea pe termen lung a obiectivelor și priorităților Agenției (EDA Long Term Review) privind transpunerea nivelului de ambiţie al Uniunii Europene în elemente concrete pe palierul dezvoltării de capabilităţi pentru apărare.

România a încurajat implementarea proiectelor privind dezvoltarea de capabilități și a inițiativelor UE din domeniul apărării, inclusiv sub egida PESCO, în vederea asigurării unui răspuns mai eficient al Uniunii Europene la crizele viitoare.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

14 Jun 2024 301

MApN România – Canada, Memorandum de Înțelegere în domeniul Apărării

14 Jun 2024 263

MApNReuniunea Grupului de contact pentru Ucraina în domeniul apărării și întâlnirea miniștrilor român și ucrainean ai apărării, la Bruxelles

14 Jun 2024 320

Forțele Terestre Române au început recepționarea primului sistem Bayraktar TB2

13 Jun 2024 565

MApNZiua Porților Deschise și mitingul aerian BOBOC AIR SHOW - BOBAS 2024

13 Jun 2024 376

MApNManifestări dedicate Zilei Eroilor

13 Jun 2024 309

MApNȘeful Statului Major al Apărării, la Conferința șefilor Apărării din Europa Centrală

13 Jun 2024 279

MApNMinistrul Tîlvăr, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

13 Jun 2024 256

MApNManifestări dedicate Zilei Eroilor

12 Jun 2024 384

MApN Redeschiderea căminului de garnizoană al Statului Major al Forțelor Navale, din București

11 Jun 2024 483

MApNParticiparea șefului Apărării la Conferința șefilor Apărării din Balcani

07 Jun 2024 360

MApNÎntâlniri de lucru ale ministrului apărării naționale, la Berlin, cu reprezentanți ai unor companii internaționale

06 Jun 2024 263

MApNÎntâlnirea ministrului apărării naţionale cu expozanții români la ILA 2024, Berlin

06 Jun 2024 268

MApNDeschiderea exercițiului Ramstein Legacy 24

05 Jun 2024 284

Exercițiul internațional de apărare antiaeriană Ramstein Legacy 24, în Poligonul Capu Midia din județul Constanța

04 Jun 2024 601