Șeful Statului Major al Apărării, la a XV-a ediție a Balkan CHOD Forum


 
  •  Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, în zilele de 15 și 16 iunie, la a XV-a ediție a „Conferinței șefilor Apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară” (Balkan Countries Chief of Defence Conference on Military Cooperation / Balkan CHOD Forum), care a avut loc în localitatea Ohrid din Republica Macedonia de Nord.

 Inițiativa regională vizează întărirea securității și asigurarea unui climat de stabilitate în Balcani, dezvoltarea mecanismului regional de gestionare a crizelor și creșterea interoperabilității forțelor.

Principala temă din agenda șefilor Apărării s-a intitulat „Utilizarea forțelor armate (bunele practici) pentru gestionarea ultimelor provocări în context național și regional”. Totodată, obiectivele reuniunii au urmărit îmbunătățirea cooperării regionale și identificarea unor noi modalități de răspuns la provocările de securitate din regiune, în special la riscurile și amenințările de tip asimetric. S-a subliniat nevoia executării instruirii în comun în vederea obținerii nivelului dorit de interoperabilitate și a asigurării asistenței mutuale.

 România sprijină acțiunile de menținere a securității în regiunea Balcanilor. „Stabilitatea acestei zone europene se înscrie între prioritățile strategice. Așadar, cu participarea unor reprezentanți ai NATO și UE, inițiativa Balkan CHOD Forum este o sursă care generează creșterea încrederii reciproce între țările membre, fiind o platformă de cooperare militară, proprie Balcanilor, care contribuie la asigurarea climatului de stabilitate”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

În marja conferinței din Republica Macedonia de Nord, șeful Apărării din România a purtat discuții cu omologii din Bosnia și Herțegovina, generalul-locotenent Senad Mašović, și din Serbia, generalul Milan Mojsilović.

 La lucrările reuniunii de la Ohrid, din acest an, au fost invitați, în calitate de observatori, șeful Apărării din Croația și reprezentanți militari ai NATO, UE și Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA pentru Europa și Africa (USAREUR-AF). La final, șefii Apărării din Balcani și-au reafirmat angajamentul de a extinde și întări cooperarea militară regională.


Conferința anuală a șefilor Apărării din Balcani, un instrument complementar altor inițiative regionale, urmărește dinamizarea cooperării între nouă state ale Europei de Sud-Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia). Președinția reuniunii se asigură prin rotație de națiunile membre, în ordine alfabetică.


Țara noastră a fost gazda conferințelor din 2010 (ediția a IV-a) și din 2019 (ediția a XIII-a). Unul dintre proiectele importante materializate în cadrul Balkan CHOD Forum este „Rețeaua de exerciții și instruire din Sud-Estul Europei”, instrument de interconectare a centrelor de instruire prin simulare ale țărilor membre. România a participat la cele două exerciții prin simulare Balkan Bridges (2015 și 2019), derulate în cadrul acestui proiect.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 476

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 397

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 280

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 227

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 228

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 404

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 773

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 305

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 240

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu omologul din Regatul Țărilor de Jos

16 Apr 2024 236

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 508

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 771

​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța angajează paznic. Detalii

15 Apr 2024 500

MApN Media Day la Exercițiul multinațional „Sea Shield 24”

12 Apr 2024 314

Locuri de muncă Constanța Unitatea Militară 02311 Constanța angajează. Detalii

12 Apr 2024 828