Șeful Statului Major al Apărării, la a XV-a ediție a Balkan CHOD Forum


 
  •  Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, în zilele de 15 și 16 iunie, la a XV-a ediție a „Conferinței șefilor Apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară” (Balkan Countries Chief of Defence Conference on Military Cooperation / Balkan CHOD Forum), care a avut loc în localitatea Ohrid din Republica Macedonia de Nord.

 Inițiativa regională vizează întărirea securității și asigurarea unui climat de stabilitate în Balcani, dezvoltarea mecanismului regional de gestionare a crizelor și creșterea interoperabilității forțelor.

Principala temă din agenda șefilor Apărării s-a intitulat „Utilizarea forțelor armate (bunele practici) pentru gestionarea ultimelor provocări în context național și regional”. Totodată, obiectivele reuniunii au urmărit îmbunătățirea cooperării regionale și identificarea unor noi modalități de răspuns la provocările de securitate din regiune, în special la riscurile și amenințările de tip asimetric. S-a subliniat nevoia executării instruirii în comun în vederea obținerii nivelului dorit de interoperabilitate și a asigurării asistenței mutuale.

 România sprijină acțiunile de menținere a securității în regiunea Balcanilor. „Stabilitatea acestei zone europene se înscrie între prioritățile strategice. Așadar, cu participarea unor reprezentanți ai NATO și UE, inițiativa Balkan CHOD Forum este o sursă care generează creșterea încrederii reciproce între țările membre, fiind o platformă de cooperare militară, proprie Balcanilor, care contribuie la asigurarea climatului de stabilitate”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

În marja conferinței din Republica Macedonia de Nord, șeful Apărării din România a purtat discuții cu omologii din Bosnia și Herțegovina, generalul-locotenent Senad Mašović, și din Serbia, generalul Milan Mojsilović.

 La lucrările reuniunii de la Ohrid, din acest an, au fost invitați, în calitate de observatori, șeful Apărării din Croația și reprezentanți militari ai NATO, UE și Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA pentru Europa și Africa (USAREUR-AF). La final, șefii Apărării din Balcani și-au reafirmat angajamentul de a extinde și întări cooperarea militară regională.


Conferința anuală a șefilor Apărării din Balcani, un instrument complementar altor inițiative regionale, urmărește dinamizarea cooperării între nouă state ale Europei de Sud-Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia). Președinția reuniunii se asigură prin rotație de națiunile membre, în ordine alfabetică.


Țara noastră a fost gazda conferințelor din 2010 (ediția a IV-a) și din 2019 (ediția a XIII-a). Unul dintre proiectele importante materializate în cadrul Balkan CHOD Forum este „Rețeaua de exerciții și instruire din Sud-Estul Europei”, instrument de interconectare a centrelor de instruire prin simulare ale țărilor membre. România a participat la cele două exerciții prin simulare Balkan Bridges (2015 și 2019), derulate în cadrul acestui proiect.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cinci luni de la moartea militarului român Gabi-Victor Roman, decedat în timpul misiunii din Kosovo

14 Aug 2022 1143

Ziua Imnului Național, sărbătorită în toate garnizoanele din țară

29 Jul 2022 502

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

28 Jul 2022 613

Expoziție de tehnică militară automobilistică intitulată Ziua Motomecanizatelor la Muzeul Militar Național

28 Jul 2022 384

Tineri sportivi ai CSA Steaua, felicitați de ministrul apărării naționale

27 Jul 2022 398

Nou-născut, transportat de la Iași cu o aeronavă medicală la Pisa

27 Jul 2022 526

Șeful Statului Major al Apărării și comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, în vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța

26 Jul 2022 505

Armata Română în doliu! A murit colonelul în retragere Constantin Zaveti

25 Jul 2022 663

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană în vizită la sediul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii”, din Târgu Mureș

25 Jul 2022 514

MApN Două aeronave C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor trimise în Slovenia în misiune de stingere a incendiilor

24 Jul 2022 635

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 500

Pacient în stare gravă, transportat cu o aeronavă militară la un spital din Germania

21 Jul 2022 720

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va participa la ceremonia militară și religioasă prilejuită de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

19 Jul 2022 464

Ministrul apărării naționale, la reuniunea aniversară „Femeile, pacea și securitatea”. Când va avea loc evenimentul

15 Jul 2022 509

Legea privind achiziția a 32 de avioane multirol, promulgată

14 Jul 2022 449