Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunile comitetelor militare ale UE și NATO „Situația de securitate din regiunea Mării Negre este radical influențată de ofensiva pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina“

Situația de securitate din regiunea Mării Negre, foto: Unsplash  Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat la Comitetul Militar al Uniunii Europene (EUMC), în data de 18 mai, și la Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO MC), în data de 19 mai, reuniuni organizate la Bruxelles.


Potrivit unui comunicat transmis de MApN, Implementarea „Busolei Strategice”, documentul programatic al Politicii de Securitate și Apărare a UE, a reprezentat principalul subiect al EUMC. Ghidul european de orientare strategică evaluează actualul climat de securitate ca fiind volatil, complex și fragmentat, situație cauzată de amenițările întâlnite la nivel global, regional și european.


Șefii Apărării au apreciat că situațiile de criză din afara granițelor UE au impact direct asupra securității cetățenilor din cadrul Uniunii. În acest context, cele 18 misiuni și operații curente ale UE reprezintă instrumentul care  asigură o situație generală de securitate mai stabilă care se reflectă și pe continentul european. Agenda de lucru a inclus și întrevederi ale celor 27 de șefi ai Apărării din UE cu delegații militare din Bosnia și Herțegovina, Georgia, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru și Serbia.


Agenda de lucru NATO MC a inclus o sesiune dedicată analizei situației de securitate în contextul conflictului din Ucraina, la care au participat și șefii Apărării din statele partenere ale NATO, respectiv Finlanda, Suedia și Ucraina. Membrii NATO MC au purtat discuții privind apărarea colectivă, consolidarea posturii Alianței pe termen lung și implementarea Conceptului de Descurajare și Apărare a zonei Euro-Atlantice, respectiv a Conceptului fundamental al NATO de ducere a războiului., mai recizează sursa citată. 
 

Prezent la reuniune, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că traversăm „o perioadă crucială și periculoasă pentru securitatea euro-atlantică”, subliniind eșecul conducerii Federației Ruse în atingerea obiectivelor strategice: „Ucraina rezistă, iar NATO se menține puternică și cu o solidă unitate transatlantică”.Pe durata celor două reuniuni, generalul Daniel Petrescu a reiterat contribuția Armatei României față de angajamentele UE și NATO și a evidențiat importanța misiunilor și operațiilor acestor organisme în asigurarea stabilității din Balcanii de Vest și în zona extinsă a Mării Mediterane.
 

În cadrul NATO MC, șeful Apărării a transmis că „războiul convențional continuă să aibă relevanță. Situația de securitate din regiunea Mării Negre este radical influențată de ofensiva pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina. Prin urmare, adaptarea posturii aliate este un rezultat al realităților actuale din teren. Constituirea celor patru grupuri de luptă aliate în zona centrală și sud-estică europeană consolidează semnificativ Prezența Înaintată pe flancul estic”.  De asemenea, cu ocazia participării la activități, șeful SMAp a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Germania, Marea Britanie și Republica Moldova. Comitetul Militar al Uniunii Europene reprezintă cel mai înalt forum al Consiliului Uniunii Europene în domeniul Politicii Comune de Apărare și Securitate și este constituit din șefii Apărării din statele membre. Liderii militari își armonizează pozițiile naționale și propun cursuri de acțiune în domeniul securității comune europene.


Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord este cea mai înaltă autoritate militară a NATO. Pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor Apărării se desfășoară, de regulă, de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o ţară membră a Alianţei.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Întâlnire la Constanța între Șeful Statului Major al Apărării și comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli

13 Sep 2022 522

Ceremonie NATO în Turcia. A participat și generalul Daniel Petrescu

05 Aug 2022 637

Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu „În prezent, suntem în măsură să răspundem oricărei provocări de securitate și să contribuim la stabilitatea regională“ (GALERIE FOTO)

31 Jul 2022 764

Doi militari au leșinat în timpul evenimentului din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Intervine elicopterul SMURD (VIDEO)

30 Jul 2022 2901

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă și comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, în vizită oficială în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Jul 2022 925

Ceremonie și exercițiu demonstrativ al forțelor terestre americane dislocate în România, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța

28 Jul 2022 589

Șeful Statului Major al Apărării și comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, în vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța

26 Jul 2022 620

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va participa la ceremonia militară și religioasă prilejuită de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

19 Jul 2022 577

Conducerea MApN, la Black Sea Security Forum. Evenimentul va aborda implicațiile noului Concept Strategic al NATO

07 Jul 2022 608

Iohannis, Dîncu și Petrescu vor participa la Summit-ul NATO de la Madrid

28 Jun 2022 596

Șeful Statului Major al Apărării, la a XV-a ediție a Balkan CHOD Forum

17 Jun 2022 575

Fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești Constanța, la conducerea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (GALERIE FOTO)

06 Jun 2022 1257

Discuții între Șeful Statului Major al Apărării și omologul său din Portugalia în jurul cooperării militare bilaterale

02 Jun 2022 806

LIVE VIDEO+TEXT. Portul Constanța Ministrul Vasile Dîncu, prezent la evenimentul organizat cu ocazia desemnării navei-școală Mircea ca Ambasador al României Sustenabile (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 May 2022 1125

Ministrul Vasile Dîncu, vizită în Portul Militar Constanța

30 May 2022 956