Semnarea contractului de finanțare pentru ,,Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat, moment important pentru IICCMER (VIDEO)

Imagine de la eveniment, foto: Guvernul României Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cadrul ceremoniei de semnare a contractelor pentru două proiecte importante – Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat”, la care a fost prezent, linia de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă adresată culturii şi creşterii ofertei culturale, că aceste proiecte se înscriu în efortul european de a crea o cultură a comemorării şi rememorării, România dovedind că îşi respectă angajamentele internaţionale.

A fost un  moment important pentru Istoria Comunismului în România, un moment emoționant pentru echipa IICCMER, evenimentul ce a marcat semnarea contractului de finanțare pentru ,,Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat și a Centrului Educațional privind Comunismul în România., transmit reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. 

 ”Un viitor democratic şi prosper nu se poate clădi în absenţa condamnării ororilor petrecute în România secolului XX, interiorizării lecţiilor trecutului şi apărării fundamentelor statului de drept. Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va reflecta contribuţia comunităţii evreieşti la dezvoltarea şi modernizarea statului român, va pune în valoare cultura şi tradiţiile evreieşti şi va vorbi publicului larg despre atrocităţile petrecute în timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanităţii.

Va fi, aşadar, un spaţiu al rememorării permanente, al educaţiei civice şi al cercetării, un spaţiu care va onora diversitatea şi multiculturalitatea, dar şi un pilon al luptei împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură”, a spus şeful Executivului. 


Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat a fost unul dintre locurile centrale ale represiunii comuniste din România

”Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat a fost unul dintre locurile centrale ale represiunii comuniste din România, iar atrocităţile şi crimele care au avut loc acolo, dar şi în celelalte închisori şi lagăre de muncă trebuie condamnate fără încetare şi cunoscute de publicul larg”, a precizat premierul. 

”Evenimentul de astăzi reprezintă o etapă importantă a procesului de concretizare a celor două muzee, însă mai sunt de parcurşi paşi importanţi până la finalizarea lor”.

”În acest context, doresc să reiterez importanţa implicării, cu aceeaşi determinare ca până acum, a tuturor actorilor responsabili. Muzeele vor fi administrate de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, instituţii cu rol fundamental în cercetarea trecutului recent, aflate în coordonarea directă a Prim-Ministrului, ceea ce constituie o garanţie pentru bunul mers al proiectelor”, a spus premierul în discurs.,a mai precizat Ciucă.  


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă disciplină obligatorie pentru liceu! Ce trebuie să știe liceenii

04 Mar 2023 1325

Ultima dezbatere publică organizată de IICCMER în acest an, dedicată unui alt episod trist din istoria recentă a României

06 Dec 2022 1040

IICCMER, de Ziua Arhivelor Naționale „Păstrarea documentelor de arhivă, esențiale pentru identitatea unei țări“

31 Oct 2022 1078

Un simbol al rezistenţei anticomuniste a murit la această dată. Despre cine este vorba

06 Oct 2022 1125

IICCMER solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități ridicat în Pitești

16 Sep 2022 1066

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, de Ziua Limbii Române „Să ne bucurăm că astăzi, avem dreptul să ne exprimăm liber cuvintele din vocabular, fără să fim constrânși“

31 Aug 2022 913

25 mai 1949 Se aprobă de către Consiliul de Miniştri proiectul de realizare a canalului Dunăre-Marea Neagră. Mesajul ICCM

25 May 2022 1522

68 de ani de când s-a stins din viaţă, la închisoarea comunistă Jilava, monseniorul Vladimir Ghika, diplomat, scriitor şi preot greco-catolic

17 May 2022 1341

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului Cum decurgea o zi de 1 Mai în timpul regimului comunist

01 May 2022 1396

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului Workshop despre trecerile ilegale de frontieră Est-Vest în timpul Războiului Rece. Când și unde va avea loc

02 Nov 2021 1395

IICCMER A apărut volumul „Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă, 1970-1990” de Liviu Tofan. Lucrare esențială pentru generația tânără

25 Oct 2021 3195

Klaus Iohannis „În această zi ne amintim și omagiem actul curajos al Regelui Mihai și eroismul Armatei române”

23 Aug 2020 1805

Campanie de investigare a crimelor comunismului de la Penitenciarul din Târgu Ocna

26 Sep 2019 1580

Noi detalii în dosarul „Crimele comunismului”. Ce spun procurorii

14 Nov 2017 1861

Lui Klaus Iohannis i s-a solicitat să ceară în CSAT desecretizarea documentelor Revoluţiei

19 Dec 2015 1982