Senat. Zeci de proiecte de lege, adoptate. Printre ele, instituirea Zilei Românităţii Balcanice

 
Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, 47 de proiecte de lege, printre care se numără instituirea Zilei Românităţii Balcanice, acordarea unei indemnizaţii bunicilor pentru creşterea nepoţilor şi aprobarea oficializării căsătoriilor, la cerere, în grădinile publice, potrivit agerpres.ro. 

Pentru cea mai mare parte a acestor proiecte adoptate tacit, pentru care termenul de adoptare pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului s-a împlinit la 11, 13, 18 şi 26 decembrie 2019, respectiv 27 ianuarie, 4 şi 6 februarie 2020, au fost întocmite rapoarte de admitere sau de respingere în comisiile de specialitate, însă actele normative vot intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri, în forma iniţiatorilor.

Cele 47 de proiecte au fost adoptate tacit în bloc.

O propunere legislativă pentru modificarea legii pensiilor, iniţiată de senatorul PSD Cornel Resmeriţă, prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare în localităţile Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa şi Uricani, precum şi pe o raza de 8 km în jurul acestora.

O altă propunere legislativă, adoptată tacit, iniţiată de deputaţii Claudiu Răcuci şi Florin Roman - PNL şi Adrian Solomon - PSD vizează acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă.

Astfel, suma propusă se va acorda în mod diferenţiat în funcţie de venitul lunar net pe membru de familie, cuantumul maxim al ajutorului fiind echivalentul la 150 de euro pentru fiecare copil de vârsta antepreşcolară.

Prin propunerea legislativă pentru modificarea legii Educaţiei Naţionale, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, se extind facilităţile de transport aferente studenţilor români care studiază în ţară şi celor care au obţinut bursa de studii universitare şi postuniversitare în străinătate. Astfel, aceştia, până la vârsta de 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun de suprafaţă şi subteran transport intern auto feroviar şi naval.

De asemenea, a fost adoptată tacit propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Românităţii Balcanice. Iniţiatorii actului normativ, deputaţi PSD şi ai minorităţilor naţionale, propun instituirea zilei de 10 mai ca zi a românităţii balcanice, urmărindu-se "aducerea în centrul atenţiei publice a necesităţii de solidaritate naţională şi cultural identitară cu minorităţile meglenoromână şi aromână înrudite din Balcani".


O altă zi instituită de Senat, prin adoptare tacită, este Ziua Satului Românesc, în ultima duminică a lunii septembrie, ca urmare a propunerii legislative iniţiate de liberalul Florin Roman.

O propunere legislativă pentru modificarea OUG 111/2010, iniţiată de un grup de parlamentari PNL şi PMP, prevede acordarea unei indemnizaţii unui bunic pentru creşterea nepotului/nepoatei, indemnizaţie egală cu cuantumul stimulentului de inserţie.

Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost modificată, prin adoptare tacită, astfel că a fost majorată limita minimă a amenzii contravenţionale, au fost instituite noi sancţiuni şi stabilite competenţe diferenţiate pentru agenţii constatatori ai contravenţiilor.

Şi proiectul înaintat de parlamentarii USR Dan Barna, George Marussi şi Radu Mihail prin care acordă stimulente financiare românilor care vor să se întoarcă în ţară a fost adoptat tacit luni de Senat. Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat. Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.

Propunerea deputatului PNL Florin Roman pentru modificarea Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă a trecut de Senat prin adoptare tacită. Potrivit iniţiativei legislative", primarul poate să aprobe oficializarea căsătoriilor şi în alte locuri cum ar fi grădinile publice, parcuri, muzee şi alte locuri în aer liber".

Tot prin adoptare tacită a trecut de Senat şi propunerea legislativă de completare a art. 192 din Codul penal, iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, care prevede că suspendarea pedepsei pentru ucidere din culpă este interzisă, dacă infracţiunea a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, a altor substanţe psihoactive ori fără permis de conducere.

OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru apeluri de urgenţă a fost modificată, luni, prin adoptarea unei propuneri legislative iniţiate de Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae. Proiectul de act normativ instituie obligaţia comercializării telefoanelor mobile numai dacă au instalate aplicaţiile unice de apel de urgenţă şi mesaj de urgenţă.

De asemenea, a fost inclusă şi violenţa cibernetică în Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, modificată la propunerea unui grup de parlamentari din întreg spectrul politic.

O altă propunere legislativă iniţiată de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic care a fost adoptată tacit luni de Senat instituie "posibilitatea completării şi depunerii declaraţiilor de avere şi de interese în format electronic certificate cu semnătura electronică calificată".

Senatul a adoptat tacit, pe 21 octombrie, 115 proiecte de lege. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință a Consiliului Local Municipal Constanța. Ordinea de zi completă (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 350

Ședinţă ordinară a Consiliului Local al comunei Valu lui Traian, județul Constanţa. Iată ce se va discuta

19 Apr 2024 388

Ședință de CJC Mihai Lupu forțează retragerea județului Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Care sunt celelalte proiecte? (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 477

Întâlnire dintre operatorii turistici cu activitate pe raza județului Tulcea și factori de decizie din domeniu (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 324

LIVE TEXT Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. Ordinea de zi, suplimentată cu încă un proiect (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 870

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 324

LIVE Text Vlad Matei Pascu, la Tribunalul Constanța. Instanța a rămas în pronunțare (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 1095

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 473

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța Magistratul Iulia Opariuc Dan, aleasă președinte BEJ și magistratul Traian Iancu Laurențiu, locțiitor

15 Apr 2024 1175

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 486

Ședință Consiliul Județean Constanța Reabilitarea, modernizarea și dotarea „Casei Albe” din Constanța, estimată la peste 11,2 milioane de euro!

14 Apr 2024 834

Prefectul județului Constanța a renunțat la procesul cu primarul din Agigea. Cât trebuie să plătească pentru cheltuielile de judecată

13 Apr 2024 493

Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință extraordinară. Ce proiecte sunt înscrise pe ordinea de zi? (DOCUMENTE)

12 Apr 2024 944

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 401

Judecătorii au anulat cererea de chemare în judecată formulată de Mega Instal Gaz Service SRL în contradictoriu cu Consiliul Local şi Primăria Limanu

04 Apr 2024 458