Senatul a decis cui poate asigura protecţie SPP



Plenul Senatului a eliminat, ieri, prevederea care permitea Serviciului pentru Protecţie şi Pază (SPP) să asigure protecţie şi preşedinţilor de partide parlamentare, la cererea acestora, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). De asemenea, senatul a eliminat şi prevederea potrivit căreia activitatea SPP devine secret de stat.
 
În proiectul de lege iniţiat de Guvern se stipula completarea articolului 14 cu un nou alineat - 5, potrivit căruia „SPP poate asigura protecţie şi preşedinţilor de partide parlamentare, stabiliţi potrivit alin. 2“, însă senatorii jurişti şi membrii Comisiei pentru apărare au eliminat, prin amendament, această prevedere.
 
Totodată, a fost eliminată şi propunerea de modificare a articolului 31, alin. 1, în sensul că „activitatea SPP constituie secret de stat“.
 
De asemenea, prin proiectul de lege adoptat de Senat se abrogă alin. 3 al articolului 14, potrivit căruia „SPP poate suplimenta, în limita efectivelor aprobate, forţele şi mijloacele destinate prin lege protecţiei demnitarilor străini, pe timpul şederii lor în România, la cererea acestora, contra cost“.
 
A fost modificat şi alin. 4 al articolului 14, în sensul că „SPP poate asigura, cu aprobarea CSAT, protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei prevăzuţi la alin. 2, precum şi altor persoane, la cererea acestora“.
 
În caz de criză, instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, apărării şi ordinii publice pot scoate, cu titlu gratuit, produse (carburanţi) de la rezerva de stat. Totodată, SPP poate suplimenta, în limita efectivelor aprobate, forţele şi mijloacele destinate prin lege protecţiei demnitarilor străini, pe timpul şederii lor în România, la cererea acestora, contra cost.
 
Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța SPP, licitație restrânsă pe 1,84 de milioane de euro pentru lucrările la un obiectiv din Constanța (DOCUMENT)

23 Aug 2023 1747

Fostul președinte Traian Băsescu a deschis un al doilea proces împotriva SPP

26 May 2022 1589

Serviciul de Ambulanță Județean Constanța cumpără servicii de pază și protecție

18 Apr 2021 2136

Se caută o firmă de pază şi protecţie pentru Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa (document)

24 Apr 2020 1895

Alertă. Un subofiţer SPP a fost găsit împuşcat în camera sa din incinta bazei ONU din Libia. Autoritățile au deschis o anchetă

12 Dec 2018 2543

Ce a declarat Gabriel Leș, ministrul Apărării, înainte de începerea paradei militare

01 Dec 2018 1717

Mii de militari români și străini participă la parada organizată de Ziua Naţională a României, la Arcul de Triumf din Bucureşti. Programul festivităților

29 Nov 2018 3110

SPP a intrat, oficial, în categoria serviciilor secrete

31 Oct 2015 1848

Julia Pierson, directoarea Secret Service, a demisionat

01 Oct 2014 1804