Actualitate

Şerban Sturdza - „Clădirea trebuie pusă în valoare cât mai repede” Cazinoul din Constanţa, redeschis vizitatorilor (galerie foto)

Cea mai frumoasă bijuterie a Constanţei, Cazinoul, a fost redeschis, ieri, cu ocazia organizării dezbaterii „Patrimoniul Regal la Marea Neagră”. Evenimentul a reunit o parte a elitei culturale locale, reprezentanţi ai administraţiei locale, iubitori de artă, dar şi constănţeni dornici să mai vadă o dată strălucirea Cazinoului de altădată.
 
Printre persoanele participante la evenimentul organizat în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”, proiect al Asociaţiei Revistei „Timpul”, s-au numărat: academicianul Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti, Daniel Şandru, secretar de Stat, coordonator al Departamentului Centenar, din subordinea Cancelariei prim-ministrului şi director onorific al revistei de cultură contemporană „Timpul“, Raluca Ştirbăţ, pianistă şi iniţiatoarea campaniei de salvare a casei lui George Enescu de la Mihăileni, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, Radu Cornescu, arhitect, Florin Anghel, profesor la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, dar şi unul dintre urmaşii lui George Enescu, Ștefan Botez. De menţionat că dezbaterea a fost moderată de către Daniel Citirigă.
 
În cadrul dezbaterii, academicianul Șerban Sturdza a arătat că restaurarea aproape finalizată, cu bani strânşi prin colectă publică, a imobilului în care a trăit George Enescu, de la Mihăileni, trebuie să reprezinte un model şi pentru administraţia de la Constanţa.
 
„Ca să protejăm această moştenire (n.r. referire la Cazinoul din Constanţa), cel mai bun mod este dezbaterea. Pentru că ne aflăm în această clădire, ar trebui să ne gândim dacă nu cumva trebuie să schimbăm puţin abordarea faţă de patrimoniul nostru. Clădirea aceasta are nevoie să fie pusă în valoare cât mai repede. Sperăm că această chestiune să se rezolve cât mai repede. Subiectul este unul foarte complicat”, a atras atenţia academicianul Șerban Sturdza.

„Cazinoul mi-a marcat copilăria!”

Și pianista Raluca Știrbăţ deplânge situaţia în care a ajuns clădirea: „Cazinoul mi-a marcat copilăria. Este trist că, în atât de mulţi ani, această bijuterie, această clădire unică în lume s-a redeschis doar pentru o zi”. Pianista a mai spus că istoria Cazinoului este una bogată şi ar merita fructificată.
 
Cu ocazia dezbaterii, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat că licitaţia prin care urma să fie aleasă o firmă care să se ocupe de restaurarea Cazinoului s-a desfăşurat în ziua de 4 august, însă data a fost din nou amânată. Făgădău a mai afirmat că nu va accepta o intervenţie majoră asupra proiectului. În contextul concursului „Oamenii Timpului”, Făgădău a propus-o pe dr. Doina Păuleanu, reputat critic de artă, afirmând că „modelele trebuie aşezate în faţă”.
 
În altă ordine de idei, constănţenii aflaţi ieri în interiorul Cazinoului au putut participa şi la expoziţia „Scurtă istorie în imagini a Cazinoului din Constanţa”, cuprinzând mai multe imagini ce ilustrează diverse etape în care s-a aflat de-a lungul vieţii clădirea-emblemă a oraşului-port.
 
De asemenea, aseară, iubitorii de cultură au putut participa la un concert extraordinar susţinut la Muzeul de Artă din Constanţa de pianista Raluca Ştirbăţ, preşedintele Societăţii Internaţionale „George Enescu“ din Viena.
 
Colocviile „Oamenii Timpului”, moderate şi gândite special pentru comunităţile în care activează de către managerii regionali, se vor desfăşura după următorul calendar: Craiova (20 septembrie), Cluj-Napoca (22 septembrie), Sibiu (24 septembrie), Bucureşti (4 octombrie), Piatra Neamţ (7 octombrie), Iaşi (8 octombrie), Suceava (9 octombrie) şi Timişoara (15 octombrie). În acest an, aceste colocvii beneficiază de o recunoaştere extraordinară din partea unora dintre instituţiile-emblemă ale României, dar şi de sprijinul Ministerului Culturii.

Cazinoul, istorie cu peripeţii

Construită între anii 1903 şi 1910, în stilul Art-Nouveau, după planurile unui arhitect român de origine elveţiană, Daniel Renard, clădirea-emblemă de pe faleza constănţeană a fost inaugurată pe 15 august 1910. Cazinoul a reprezentat multă vreme elita intelectuală a ţării noastre. De asemenea, aici veneau oameni care doreau să-şi joace averea la jocurile de noroc, dar şi persoane care voiau să petreacă şi să pună la cale căsătorii.

„A fost un loc important pentru că avea, pe de o parte, strălucirea unei clădiri reprezentative, şi, pe de altă parte, clădirea aceasta avea deschidere către Europa. Oamenii care voiau să fie discreţi în Europa veneau aici ca să se piardă în anonimat şi, în acelaşi timp, ca să facă averi şi afaceri fabuloase”, a precizat directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu.

Reputatul critic de artă Doina Păuleanu a adăugat că, după spusele unui scriitor contemporan, pe aici se scurgeau râuri de diamante, aici se etalau cele mai minunate toalete şi astfel Cazinoul devenise un centru de interes al unei lumi mondene.

Reamintim faptul că, şi în luna noiembrie a anului trecut, Cazinoul a fost redeschis pentru două zile, perioadă în care aproximativ 3.000 de oameni au trecut pragul clădirii, un fapt care arată importanţa imobilului pentru Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Raluca Știrbăț

18 Sep, 2016 00:46

"Pianista, la origini constănţeancă..." ?!?!? :) )))) Vă rog modificați. Mulțumesc.

Articole asemanatoare

Lucrările avansează pe faleza Cazinoului din Constanța!

09 Jul 2020 436

Aglomeraţie mare în apropierea Cazinoului din Constanța Cu mic cu mare, la coadă pentru o tură cu roata în stil londonez (galerie foto+video)

05 Jul 2020 731

Constanța Lucrări pe faleza Cazinoului, la balustradă, pavilioane și stâlpi (galerie foto)

05 Jul 2020 756

Constanța Au fost recondiționate băncile de pe faleza Cazino. Reparații și pentru cele din Piața Ovidiu (galerie foto)

02 Jul 2020 591

Arh. Radu Cornescu, despre lucrările la Cazinoul din Constanța „Grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase“ (galerie foto)

30 Jun 2020 1763

Soldați americani și români, premiați pe faleza Cazino

27 Jun 2020 995

Apariţie spectaculoasă în zona Cazinoului din Constanța (galerie foto+video)

25 Jun 2020 661

Constanța Mai este puțin până la inaugurarea roții panoramice din apropierea Cazinoului (galerie foto + video)

24 Jun 2020 1087

Roata în stil londonez, din apropierea Cazinoului din Constanța, este aproape gata! (galerie foto+video)

21 Jun 2020 5002

Ziua Mondială a Plimbărilor Ajungând la mare, poți face transforma o plimbare simplă în una memorabilă. Iată de ce

19 Jun 2020 474

Constanța Lucrări de întreținere și recondiționare a băncuțelor de pe faleza Cazino

11 Jun 2020 604

Parcul Arheologic din Constanța, reabilitat în acest stil. Ziua Mondială Art Nouveau

10 Jun 2020 1601

Fotoreportaj Imagini cum rar se pot vedea. Cazinoul „ascuns“. Ceața l-a învăluit într-o perdea!

08 Jun 2020 1856

Se pregătește un nou regulament de acces? Decebal Făgădău, nu se lasă “Zona Peninsulară va deveni, în cele din urmă, pietonală!”

01 Jun 2020 3285

Primăria Constanța continuă acțiunile de dezinfecție în parcurile din oraș

22 May 2020 1033