Şerban Sturdza - „Clădirea trebuie pusă în valoare cât mai repede” Cazinoul din Constanţa, redeschis vizitatorilor (galerie foto)

Cea mai frumoasă bijuterie a Constanţei, Cazinoul, a fost redeschis, ieri, cu ocazia organizării dezbaterii „Patrimoniul Regal la Marea Neagră”. Evenimentul a reunit o parte a elitei culturale locale, reprezentanţi ai administraţiei locale, iubitori de artă, dar şi constănţeni dornici să mai vadă o dată strălucirea Cazinoului de altădată.
 
Printre persoanele participante la evenimentul organizat în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”, proiect al Asociaţiei Revistei „Timpul”, s-au numărat: academicianul Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti, Daniel Şandru, secretar de Stat, coordonator al Departamentului Centenar, din subordinea Cancelariei prim-ministrului şi director onorific al revistei de cultură contemporană „Timpul“, Raluca Ştirbăţ, pianistă şi iniţiatoarea campaniei de salvare a casei lui George Enescu de la Mihăileni, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, Radu Cornescu, arhitect, Florin Anghel, profesor la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, dar şi unul dintre urmaşii lui George Enescu, Ștefan Botez. De menţionat că dezbaterea a fost moderată de către Daniel Citirigă.
 
În cadrul dezbaterii, academicianul Șerban Sturdza a arătat că restaurarea aproape finalizată, cu bani strânşi prin colectă publică, a imobilului în care a trăit George Enescu, de la Mihăileni, trebuie să reprezinte un model şi pentru administraţia de la Constanţa.
 
„Ca să protejăm această moştenire (n.r. referire la Cazinoul din Constanţa), cel mai bun mod este dezbaterea. Pentru că ne aflăm în această clădire, ar trebui să ne gândim dacă nu cumva trebuie să schimbăm puţin abordarea faţă de patrimoniul nostru. Clădirea aceasta are nevoie să fie pusă în valoare cât mai repede. Sperăm că această chestiune să se rezolve cât mai repede. Subiectul este unul foarte complicat”, a atras atenţia academicianul Șerban Sturdza.

„Cazinoul mi-a marcat copilăria!”

Și pianista Raluca Știrbăţ deplânge situaţia în care a ajuns clădirea: „Cazinoul mi-a marcat copilăria. Este trist că, în atât de mulţi ani, această bijuterie, această clădire unică în lume s-a redeschis doar pentru o zi”. Pianista a mai spus că istoria Cazinoului este una bogată şi ar merita fructificată.
 
Cu ocazia dezbaterii, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat că licitaţia prin care urma să fie aleasă o firmă care să se ocupe de restaurarea Cazinoului s-a desfăşurat în ziua de 4 august, însă data a fost din nou amânată. Făgădău a mai afirmat că nu va accepta o intervenţie majoră asupra proiectului. În contextul concursului „Oamenii Timpului”, Făgădău a propus-o pe dr. Doina Păuleanu, reputat critic de artă, afirmând că „modelele trebuie aşezate în faţă”.
 
În altă ordine de idei, constănţenii aflaţi ieri în interiorul Cazinoului au putut participa şi la expoziţia „Scurtă istorie în imagini a Cazinoului din Constanţa”, cuprinzând mai multe imagini ce ilustrează diverse etape în care s-a aflat de-a lungul vieţii clădirea-emblemă a oraşului-port.
 
De asemenea, aseară, iubitorii de cultură au putut participa la un concert extraordinar susţinut la Muzeul de Artă din Constanţa de pianista Raluca Ştirbăţ, preşedintele Societăţii Internaţionale „George Enescu“ din Viena.
 
Colocviile „Oamenii Timpului”, moderate şi gândite special pentru comunităţile în care activează de către managerii regionali, se vor desfăşura după următorul calendar: Craiova (20 septembrie), Cluj-Napoca (22 septembrie), Sibiu (24 septembrie), Bucureşti (4 octombrie), Piatra Neamţ (7 octombrie), Iaşi (8 octombrie), Suceava (9 octombrie) şi Timişoara (15 octombrie). În acest an, aceste colocvii beneficiază de o recunoaştere extraordinară din partea unora dintre instituţiile-emblemă ale României, dar şi de sprijinul Ministerului Culturii.

Cazinoul, istorie cu peripeţii

Construită între anii 1903 şi 1910, în stilul Art-Nouveau, după planurile unui arhitect român de origine elveţiană, Daniel Renard, clădirea-emblemă de pe faleza constănţeană a fost inaugurată pe 15 august 1910. Cazinoul a reprezentat multă vreme elita intelectuală a ţării noastre. De asemenea, aici veneau oameni care doreau să-şi joace averea la jocurile de noroc, dar şi persoane care voiau să petreacă şi să pună la cale căsătorii.

„A fost un loc important pentru că avea, pe de o parte, strălucirea unei clădiri reprezentative, şi, pe de altă parte, clădirea aceasta avea deschidere către Europa. Oamenii care voiau să fie discreţi în Europa veneau aici ca să se piardă în anonimat şi, în acelaşi timp, ca să facă averi şi afaceri fabuloase”, a precizat directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu.

Reputatul critic de artă Doina Păuleanu a adăugat că, după spusele unui scriitor contemporan, pe aici se scurgeau râuri de diamante, aici se etalau cele mai minunate toalete şi astfel Cazinoul devenise un centru de interes al unei lumi mondene.

Reamintim faptul că, şi în luna noiembrie a anului trecut, Cazinoul a fost redeschis pentru două zile, perioadă în care aproximativ 3.000 de oameni au trecut pragul clădirii, un fapt care arată importanţa imobilului pentru Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Raluca Știrbăț

18 Sep, 2016 00:46

"Pianista, la origini constănţeancă..." ?!?!? :) )))) Vă rog modificați. Mulțumesc.

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 738

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 674

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 532

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 883

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța surprins în imagini de sus, cu drona (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1059

Primarul Vergil Chițac „În curând, Cazinoul va redeveni perla Constanței!“ (VIDEO)

11 Feb 2024 906

Primarul Vergil Chițac, în vizită la Cazinoul din Constanța „Îndrăznesc să spun că va fi un rezultat care va depăși toate așteptările”

09 Feb 2024 1073

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734

UPDATE Ambulanța de urgență pe faleza Cazinoului din Constanța (FOTO+VIDEO)

03 Feb 2024 1990

Știri Constanța Imagini de la Faleza Cazinoului din Constanța. Ce măsuri s-au luat pentru un stâlp în pericol de cădere (FOTO+VIDEO)

02 Feb 2024 904

Municipiul Constanța pune la bătaie aproape două milioane de euro pentru reabilitarea terasei Cazinoului, a zidului de apărare și a balustradei (DOCUMENT)

31 Jan 2024 991

Moment muzical în fața Cazinoului din Constanța. Fost concurent de la Vocea României își etalează talentul (VIDEO)

19 Jan 2024 1630

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1216