Sfântul Trifon, pomenit luni Slujbă la Catedrala arhiepiscopală din Constanța. Vor fi scoase spre cinstire moaștele Sfântului

  • Luni, 2 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Trifon, ocrotitorul câmpurilor și al livezilor.
  • De la ora 6.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mică a apei (Aghiasma Mică), urmată de Rugăciunile Sfântului Trifon și de Sfânta Liturghie.
Luni, 2 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Trifon, ocrotitorul câmpurilor și al livezilor.

Cu acest prilej, de la ora 6.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mică a apei (Aghiasma Mică), urmată de Rugăciunile Sfântului Trifon și de Sfânta Liturghie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Totodată, vor fi scoase spre cinstire moaștele Sfântului Trifon, informează Arhiepiscopia Tomisului.

Despre Sfântul Trifon

Sfântul Trifon s-a născut în satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfârşitul secolului al III-lea, regiune care astăzi aparţine Turciei.
 
Dumnezeu i-a dăruit din copilărie darul vindecării bolnavilor şi putere asupra demonilor. Pe când avea 17 ani, a scos de sub stăpânirea diavolului pe fiica împăratului roman Gordian. După şase zile de post şi rugăciune, Sfântul Trifon le-a descoperit păgânilor existenţa diavolului. La porunca să, diavolul s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, având ochii ca de foc. Prin această minune a atras pe mulţi păgâni la creştinism.
 
Mai târziu, în vremea împăratului Deciu, persecutorul creştinilor, Trifon a fost prins şi supus la multe chinuri: a fost lovit cu bâtele, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi şi dus desculţ prin oraş, pe vreme de iarnă. Toate acestea sfântul le-a îndurat cu răbdare. Pentru că nu va sluji zeilor, a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. S-a rugat lui Dumnezeu să moară înainte de a fi supus la pedeapsa dată de împărat. Astfel, când soldaţii au ridicat sabia să-i taie capul, sfântul şi-a şi dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, scrie creștin -ortodox.ro.
 
Creştinii au luat trupul Sfântului Trifon, cu intenţia de a-l îngropa în Niceea. Însă, sfântul li se va descoperi şi le va cere să-l ducă trupul în satul natal, Lampsac. Mai târziu, moaştele Sfântului Trifon au fost mutate la Constantinopol şi apoi la Roma.

Sfântul Trifon este cunoscut în credinţă populară că cel ce păzeşte livezile de omizi şi lăcuste, iar pe oameni, de nebunie. În vechime, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în această zi şi chemau preotul să le stropească cu agheazmă livezile şi via, că aceastea să fie ferite de nerodire şi de seceta sau grindină.
Sursa: CrestinOrtodox.ro

Citește și: Sinaxar 1 februarie 2016 Sfântul pomenit azi păzeşte livezile de omizi, iar pe oameni, de nebunie

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Biserica nu poate fi anexă a poliției“ De ce s-au respins pretențiile Arhiepiscopiei Tomisului în procesul pentru credință. Avem motivarea judecătorilor (document)

22 Apr 2021 460

ÎPS Teodosie ”E foarte limpede că fructele de mare nu sunt de post”

21 Apr 2021 1023

Procesul pentru credință. Arhiepiscopia Tomisului, decăzută din dreptul de a-și modifica cererea de chemare în judecată

14 Apr 2021 941

Decizie de ultimă oră a Tribunalului Constanța Arhiepiscopia Tomisului a pierdut procesul pentru credință!

13 Apr 2021 21479

ÎPS Teodosie – „Vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri“ Tribunalul Constanța ar putea schimba azi măsurile anti-Covid bisericești

12 Apr 2021 1393

„Scut“ pentru Arhiepiscopia Tomisului Aproape 40 de reclamanți și intervenienți în procesul pentru credință, de la Tribunalul Constanța

09 Apr 2021 1456

ÎPS Teodosie critică autoritățile privind înmormântările „Nu ne batem joc de omul care moare ca să învieze”

06 Apr 2021 1006

Purtarea măștilor și vaccinul anti-Covid Un reclamant din procesul pentru credință, deschis de Arhiepiscopia Tomisului, cere dovezi de la Ministerul Sănătății, DSU și Guvern!

03 Apr 2021 1783

S-a schimbat data procesului pentru credință, deschis de Arhiepiscopia Tomisului. Se mărește numărul reclamanților

01 Apr 2021 761

„Apărarea drepturilor poporului român“ Proces pentru credință, la Tribunalul Constanța, de Buna Vestire. Declarațiile Dianei Șoșoacă, avocatul Arhiepiscopiei Tomisului

26 Mar 2021 2186

Diana Șoșoacă, prezentă la Tribunalul Constanța, de Buna Vestire. Ce a declarat senatorul

25 Mar 2021 3353

VIDEO ÎPS Teodosie „Am cerut la autorități ca noaptea să puteți veni la biserică”

17 Mar 2021 3648

ÎPS Teodosie „Fumatul e mai grav ca beția. Cine fumează nu postește”

15 Mar 2021 2597

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie a specificat că jurământul monahal nu îi permite să dețină proprietăți. Acesta va dona curând terenurile de la Techirghiol și Vatra Dornei

12 Mar 2021 1830

ÎPS Teodosie, despre avere „Nu sunt bogat. Am hainele de pe mine”

11 Mar 2021 3656