Actualitate

Simpozion la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa 9 mai, zi cu triplă semnificaţie pentru poporul român (galerie foto)

Aula „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a găzduit, ieri, simpozionul „Cucerirea independenţei de stat a României. Ziua victoriei împotriva fascismului - Ziua Europei Unite“.
 
Lavinia Dumitraşcu, de la MINAC, şi Dragoş Sichigea, de la Muzeul Marinei Române, au fost cei care au moderat evenimentul, vorbind despre însemnătatea zilei de 9 mai pentru România. La eveniment au participat zeci de elevi ai unităţilor de învăţământ din Constanţa.
 
„Cea mai importantă pentru neamul românesc este sărbătorirea împlinirii a 140 de ani de la cucerirea independenţei de stat a României“, a declarat, la începutul evenimentului, Lavinia Gheorghe. O importanţă istorică deosebită o are şi ziua victoriei împotriva fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial, din care românii au ieşit învingători.
 
În cadrul evenimentului organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, elevii au aflat mai multe informaţii despre cucerirea independenţei de stat a României şi momentul în care Mihail Kogălniceanu a rostit celebrele cuvinte „Suntem o naţiune liberă şi independentă“.
 
La acţiune au participat elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, Liceul Teoretic „George Călinescu“, Liceul Teoretic „Traian“, Şcoala nr. 16, Şcoala nr. 1 din Valu lui Traian, Şcoala Amzacea. Au prezentat discursuri Cosmina Spânoche, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, coord. prof. Cristina Gâlă; Luana Bebu, de la Şcoala Generală nr. 1 Valu lui Traian, coord. prof. Sorin Stoica; Alexandra Marinciu, de la Liceul Teoretic „George Călinescu“, coord. prof. Iulia Bulacu; Patricia Stoian, de la Şcoala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“, coord. prof. Daniela Niţă şi Victoriţa Elena; Liceul Teoretic „Traian“, coord. prof. Dorina Chivu, Mirela Myrone. Momente artistice speciale au oferit Cristiana Roşca, de la Şcoala Generală nr. 39 „N. Tonitza“, Grupul vocal al Şcolii Gimnaziale nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu“, coordonat de prof. Roxana Gurău, Ansamblul folcloric „Amzăcenii yldizlar“, coord. prof. Laura Danilov, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Amzacea.
 
„Dacă primul moment al realizării unirii românilor a însemnat şi începutul modernizării statului român, cucerirea independenţei de stat este un impuls şi mai mare de afirmare a statului naţional român ca stat independent şi de a acţiona în conformitate cu acest statut. Referitor la Ziua Victoriei împotriva fascismului, să nu uităm că am intrat în acest război în 1918 şi am ieşit cu mari pierderi materiale şi umane“, a declarat Lavinia Dumitraşcu.

Date din istoria zilei de 9 mai

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei, proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.
 
Pe 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.
 
Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul european.
 
Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În 1951, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda - au semnat Tratatul de la Paris privind crearea primei comunităţi europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, a persoanelor, a serviciilor şi a capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesaj emoționant la un an de la dispariția prof. dr. Univ Gheorghe Dumitrașcu. „Tati, a trecut un an de când nu ne-am văzut decât în vise“

17 Jan 2018 850

Un an de la dispariția prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Rude, studenți și colegi prezenți la parastasul din Cimitirul Central Constanța (galerie foto)

13 Jan 2018 1439

Controverse la vârf pentru Palatul Copiilor, Casa Soarelui și terenul de la Pavilionul Expozițional

29 Nov 2017 1300

Consiliul Judeţean Constanţa va acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem prof. Gheorghe Dumitraşcu

22 Nov 2017 2699

„Album Dobrogean“, la Liceul Teoretic „George Călinescu“. Elevii au redescoperit eroii dobrogeni (galerie foto)

13 Nov 2017 912

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

16 Sep 2017 2343

Colaborare ZIUA de Constanţa Istoricul Lavinia Dumitraşcu vă invită să descoperiţi Dobrogea după momentul Unirii cu Ţara (document)

15 Sep 2017 1693

Interviu online Lavinia Dumitraşcu a rememorat revolta pe care a simţit-o când lui Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat de penelişti titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

14 Sep 2017 4362

Moment emoţionant la Muzeul de Istorie Constanţa Învăţătoarea Siminica Boer, peste o jumătate de secol în slujba şcolii (galerie foto)

31 May 2017 3096

Simpozion dedicat zilei de 9 Mai, organizat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

08 May 2017 1147

Mesaj emoţionant al Laviniei Dumitrașcu în memoria tatălui său

31 Mar 2017 1295

Consilierii locali vor vota pentru atribuirea numelor unor străzi In memoriam Gheorghe Dumitraşcu şi Virgil Coman

24 Feb 2017 1037

Trupul lui Gheorghe Dumitrașcu va fi depus azi la casa mortuară a Cimitirului central

18 Jan 2017 1995

La despărțire de Profesorul, Omul, Prietenul Gheorghe Dumitrașcu Lavinia Dumitrașcu - Cuvinte despre tata

17 Jan 2017 20821

Fiica profesorului Gheorghe Dumitraşcu, scrisoare deschisă către liberali - „E cazul să vă cereţi scuze public pentru că v-aţi îndoit de coloana vertebrală a tatălui meu“

03 Apr 2016 2611

Lecţia lui Dumitraşcu! Lecţia lui Făgădău! PNL manipulează grosolan. Profesorul nu a fost colaborator al Securităţii (galerie foto+document)

31 Mar 2016 4393

Primarul interimar analizează Profesorul Gheorghe Dumitraşcu ar putea deveni cetăţean de onoare al Constanţei! (documente)

10 Feb 2016 4497

Apariţie editorială O nouă carte despre Revoluţia din decembrie 1989 a fost lansată la Mangalia

22 Dec 2013 1246