Simpozionul Mitropoliei Tomisului. ÎPS Teodosie, argumente aduse pentru reactivarea acesteia

  • Ieri, 26 mai a avut loc Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești”
  • Au fost aduse argumente pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului



Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești” a fost organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Arhiepiscopia Tomisului și s-a desfășurat miercuri, 26 mai 2021, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23.



În cadrul evenimentului s-au lansat încă 100 de volume a colecției intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin. Astăzi, 26 mai, are loc Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”.



Evenimentul a fost organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Arhiepiscopia Tomisului și s-a desfășurat miercuri, 26 mai 2021, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23, după următorul program:



- Ora 11.00- Conferință extraordinară de presă susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, vicepreședintele Academiei Tomitane și membru titular al Académie Européenne des Sciences, des arts et lettres, din Paris (CV-ul complet la https://academiatomitana.ro/prof-constantin-barbu/). El a răspuns punctual la acuzele și argumentele istorice ale Cancelariei Sf. Sinod, din adresa-răspuns referitor la istoricitatea Mitropoliei Tomisului.






- Ora 12.00- debutul lucrărilor Simpozionului, în cadrul căruia vor lua cuvântul: Acad. Prof. Constantin Barbu, Acad. Prof. Ion Deaconescu, Prof. Dr. Nechita Runcan, Conf. Univ. Dr. Ionuț Holubeanu, Lect. Univ. Dr. Pricop Mircea Cristian.






„De Constanța mă leagă o întâmplare foarte simplă. Când se înființa universitatea în 90, ministrul învățământului era Mihai Șora. Ministrul dădea audiențe și eu beam pepsi în camera lor de odihnă. Așa l-am rugat pe Șora să facă universitatea la Constanța și nu în alt oraș", spune Barbu. Barbu a explicat și de ce Mitropolia Tomisului a existat și va trebui să existe în continuare.

„Patriarhul României este un tip genial, dar cei care au scris scrisoarea catre Arhiepiscopia Tomisului au fost amator”, a mai precizat Barbu. El a mai spus că scrisoarea a fost scrisă de niște proști, pentru că au făcut referire la plagiat în scrisoare.

În jurul orei 12.30, la eveniment s-a alăturat și ÎPS Teodosie.

„Noi aici am adus o lumină. Care a fost în adâncuri, a fost risipită și s-a adunat. Soarele răspandește razele în toate părțile pământului. Pentru împrejurimile acestui tinut, Tomisul este ca un loc în care soarele spiritualității și al civilizatiei și al culturii au rămas aici, chiar dacă razele lui s-au răspândit în toate părțile lumii. Acum, toate razele se adună la locul de baștină
Se cuvenea să ne redobândim valoarea spirituală.



Avem aici cea mai veche civilizație din Europa, comparabilă cu cea din țara sfântă. La Hârșova, este locul cu civilizația cea mai veche. Se cuvenea să ne redobândim valoarea spirituală, a mai adăugat ÎPS Teodosie.

În cadrul evenimentului se vor lansa încă 100 de volume a colecției intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin.

Pe nedrept, de foarte multă vreme, sub influența nefastă a unor factori politici și sociali improprii, românilor li s-a refuzat titlul de noblețe pe care istoria l-a conferit patriei lor.

Din această pricină, dorința sinceră care animă proiectul „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare” este aceea de a contribui la îmbogățirea dialogului dintre specialiști pe tema continuității neîntrerupte a românității pe meleagurile Scythiei Minor (Dobrogea) şi, nu în ultimul rând, de a îmbunătăți condițiile de implementare a valorilor autentice ale culturii istorice a românilor”, a spus ÎPS Teodosie.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iată unde va oficia slujbe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 24 – 30 aprilie 2024

23 Apr 2024 594

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 540

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 529

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 724

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 560

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 508

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 565

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1500

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 604

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2337

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 513

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 622

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 3580

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 734

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 564