#SimteNisipul Cu cine a făcut un parteneriat Constanta ReStart în proiectul pentru plaje fără chiștoace

  • Proiectul „Tu ce vrei să simți pe plajă?“ reprezintă o campanie pentru o plajă curată, derulată de City Park Mall, în parteneriat cu ZOOM Beach și ConstantaRestart.
  • Motto-ul campaniei este #SimteNisipul, un îndemn ce încurajează oamenii să aibă un comportament responsabil față de mediu.
  • Proiectul se derulează în perioada 1-31 august 2020.
Asociația Constanta ReStart, înființată de avocatul Cătălin Filișan, în parteneriat cu City Park Mall și ZOOM Beach, derulează un amplu proiect de conștientizare socială cu privire la impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător, dar și asupra oamenilor, chiștoacele aruncate pe plajă.
Proiectul „Tu ce vrei să simți pe plajă?“ reprezintă o campanie pentru o plajă curată, derulată de City Park Mall, în parteneriat cu ZOOM Beach și ConstantaRestart. Astfel, în cadrul proiectului, mucurile de țigară adunate de pe plajă devin opere de artă.
Motto-ul campaniei este #SimteNisipul, un îndemn ce încurajează vizitatorii plajei ZOOM Beach să aibă un comportament responsabil față de mediu și să se relaxeze pe o plajă curată.
Proiectul se derulează în perioada 1-31 august 2020 și, potrivit inițiatorilor, acesta își propune să le ofere turiștilor o alternativă comodă și, mai ales, responsabilă de aruncare a mucurilor de țigară în scrumiere portabile, astfel încât plajele să devină un loc mai curat.
La sfârșitul campaniei, deșeurile colectate vor fi transformate în lucrări artistice, pentru a evidenția cât de afectată este fauna marină de acest tip de poluare, dar se vor transforma și în acțiuni concrete pentru un aer mai curat în Constanța.

Tablouri neconvenționale create de artiștii coordonați de Maria Teodorescu


O echipă de artiști, coordonată de Maria Teodorescu, va crea mai multe tablouri neconvenționale, din mucuri de țigară, lucrări expuse pe galeriile City Park Mall, iar operele de artă vor fi scoase la licitație. Fondurile astfel obținute vor fi donate Asociației Constanța Restart și vor ajuta la continuarea acțiunii de plantare inițiată anul trecut în Ovidius Park și sprijinită încă de la început de City Park Mall.
Potrivit organizatorilor, Maria Teodorescu este doctorand la Universitatea de Arte din Iași și s-a remarcat prin utilizarea unor materiale și tehnici neconvenționale, astfel că, la doar 18 ani, a expus primele sale opere, create din pietre și bucăți de lemn găsite în pădure. Ulterior și-a completat portofoliul cu lucrări din materiale specifice construcțiilor, precum bucăți de parchet, carton gipsat sau resturi de material. Nu este la primele tablouri alcătuite din mucuri de țigară, pe care le consideră o provocare în realizarea unor lucrări și mai complexe.
Mucurile provenite de la țigări reprezintă 30-40% din totalul articolelor colectate în timpul curățeniei de pe coaste și din medii urbane, la nivel global, spun inițiatorii acestei campanii.
În România, mucul de țigară este cel mai răspândit tip de deșeu de pe plaje. Potrivit ONG-ului Mare Nostrum, citat de organizatorii campaniei, doar în sesiunea septembrie 2019 au fost strânse aproape 18.000 de chiștoace de țigară de pe plajele litoralului românesc. Mucurile de țigară sunt toxice, însă acest lucru este puțin cunoscut chiar și de către fumători. Fiind fabricate din fibre de acetat de celuloză, acestea au un termen de descompunere foarte mare și conțin chimicale care dăunează mediului înconjurător.
Un chiștoc de țigară este asimilat de mediul înconjurător abia în 10 ani. Până la 10 miliarde, dintre cele 15 miliarde de țigări vândute zilnic, sunt aruncate în mediu. Cel mai întâlnit gunoi întâlnit la nivel mondial este deșeul provenit de la țigări. Acestea sunt doar trei dintre motivele care au stat la baza inițierii acestei campanii.

Citește și:

Constanţa Restart:
Liceeni şi pensionari, două generaţii la antipozi, o singură speranţă - un oraş mai verde prin forţe proprii
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Moștenirea!

17 Dec 2023 1390

Avocatul Filișan și Constanța Restart, pregătiți pentru un nou proiect University Park - un nou parc de două ori mai mare și mult mai frumos. Cum va arăta? (GALERIE FOTO)

15 Dec 2023 4421

Asociația Constanța ReStart Inițiativa #Mulțumesc! Plaja Ta a mobilizat constănțenii în activitatea de ecologizare (FOTO)

28 Oct 2023 893

Asociația Constanța ReStart #Mulțumesc! Plaja Ta, inițiativa de ecologizare revine în Constanța

23 Oct 2023 634

Universitatea Ovidius din Constanța a parcurs o nouă etapă în formarea cadrelor didactice prin proiectul european proiectul RESTART4EDU

01 Apr 2022 1191

Universitatea „Ovidius” din Constanța Proiect de formare a cadrelor didactice, finanţat din fonduri europene

10 Jan 2022 1451

Constanța Restart Exemplu pentru constănțeni! Copiii au ajutat la plantarea de copaci în Ovidius Park (galerie foto)

07 Nov 2021 2136

Universitatea Ovidius din Constanța. Întâlnire transnaţională în cadrul unui proiect de E-learning, în Belgia

29 Oct 2021 1576

LIVE TEXT Asociația Constanța ReStart dă tonul. Constănțenii igienizează plajele, pornind din zona Modern (galerie foto+video)

02 Oct 2021 3191

Asociația Constanța ReStart invită constănțenii la o acțiune de ecologizare a plajelor în acest weekend

29 Sep 2021 1740

ZIUA-n amiaza mare Avocatul Cătălin Filișan- „Am în spate o echipă de eroi”

18 Jun 2021 5017

Sondaje de opinie. Parcul Ovidius, exemplu de implicare în viața comunității, pentru autoritățile constănțene!

14 Jun 2021 2142

Sondaj de opinie Parcul Ovidius, palmă sau exemplu de implicare în viața comunității, pentru autoritățile constănțene?

07 Jun 2021 3569

ConstanțaTv prezintă istoria Ovidius Park. De la început până, ieri, la inaugurare (video)

06 Jun 2021 3069

Avocatul Cătălin Filișan, președintele Constanța Restart „Parcul Ovidius reprezintă un simbol a ceea ce înseamnă lupta pentru protecția mediului și a muncii în echipă“

06 Jun 2021 3195