#SimteNisipul Cu cine a făcut un parteneriat Constanta ReStart în proiectul pentru plaje fără chiștoace

  • Proiectul „Tu ce vrei să simți pe plajă?“ reprezintă o campanie pentru o plajă curată, derulată de City Park Mall, în parteneriat cu ZOOM Beach și ConstantaRestart.
  • Motto-ul campaniei este #SimteNisipul, un îndemn ce încurajează oamenii să aibă un comportament responsabil față de mediu.
  • Proiectul se derulează în perioada 1-31 august 2020.
Asociația Constanta ReStart, înființată de avocatul Cătălin Filișan, în parteneriat cu City Park Mall și ZOOM Beach, derulează un amplu proiect de conștientizare socială cu privire la impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător, dar și asupra oamenilor, chiștoacele aruncate pe plajă.
Proiectul „Tu ce vrei să simți pe plajă?“ reprezintă o campanie pentru o plajă curată, derulată de City Park Mall, în parteneriat cu ZOOM Beach și ConstantaRestart. Astfel, în cadrul proiectului, mucurile de țigară adunate de pe plajă devin opere de artă.
Motto-ul campaniei este #SimteNisipul, un îndemn ce încurajează vizitatorii plajei ZOOM Beach să aibă un comportament responsabil față de mediu și să se relaxeze pe o plajă curată.
Proiectul se derulează în perioada 1-31 august 2020 și, potrivit inițiatorilor, acesta își propune să le ofere turiștilor o alternativă comodă și, mai ales, responsabilă de aruncare a mucurilor de țigară în scrumiere portabile, astfel încât plajele să devină un loc mai curat.
La sfârșitul campaniei, deșeurile colectate vor fi transformate în lucrări artistice, pentru a evidenția cât de afectată este fauna marină de acest tip de poluare, dar se vor transforma și în acțiuni concrete pentru un aer mai curat în Constanța.

Tablouri neconvenționale create de artiștii coordonați de Maria Teodorescu


O echipă de artiști, coordonată de Maria Teodorescu, va crea mai multe tablouri neconvenționale, din mucuri de țigară, lucrări expuse pe galeriile City Park Mall, iar operele de artă vor fi scoase la licitație. Fondurile astfel obținute vor fi donate Asociației Constanța Restart și vor ajuta la continuarea acțiunii de plantare inițiată anul trecut în Ovidius Park și sprijinită încă de la început de City Park Mall.
Potrivit organizatorilor, Maria Teodorescu este doctorand la Universitatea de Arte din Iași și s-a remarcat prin utilizarea unor materiale și tehnici neconvenționale, astfel că, la doar 18 ani, a expus primele sale opere, create din pietre și bucăți de lemn găsite în pădure. Ulterior și-a completat portofoliul cu lucrări din materiale specifice construcțiilor, precum bucăți de parchet, carton gipsat sau resturi de material. Nu este la primele tablouri alcătuite din mucuri de țigară, pe care le consideră o provocare în realizarea unor lucrări și mai complexe.
Mucurile provenite de la țigări reprezintă 30-40% din totalul articolelor colectate în timpul curățeniei de pe coaste și din medii urbane, la nivel global, spun inițiatorii acestei campanii.
În România, mucul de țigară este cel mai răspândit tip de deșeu de pe plaje. Potrivit ONG-ului Mare Nostrum, citat de organizatorii campaniei, doar în sesiunea septembrie 2019 au fost strânse aproape 18.000 de chiștoace de țigară de pe plajele litoralului românesc. Mucurile de țigară sunt toxice, însă acest lucru este puțin cunoscut chiar și de către fumători. Fiind fabricate din fibre de acetat de celuloză, acestea au un termen de descompunere foarte mare și conțin chimicale care dăunează mediului înconjurător.
Un chiștoc de țigară este asimilat de mediul înconjurător abia în 10 ani. Până la 10 miliarde, dintre cele 15 miliarde de țigări vândute zilnic, sunt aruncate în mediu. Cel mai întâlnit gunoi întâlnit la nivel mondial este deșeul provenit de la țigări. Acestea sunt doar trei dintre motivele care au stat la baza inițierii acestei campanii.

Citește și:

Constanţa Restart:
Liceeni şi pensionari, două generaţii la antipozi, o singură speranţă - un oraş mai verde prin forţe proprii
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internațională a Plantațiilor Forestiere

13 Mar 2021 642

Constanța Restart a plantat din nou viață în Ovidius Park în memoria dr. Chemal Taner

09 Nov 2020 1787

BC Athletic Constanța Andrei Talpeș - „Sunt optimist. În proiectul nostru, ne ghidăm după mai multe principii sănătoase“

27 May 2020 2947

#ConstantaEsteBine Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța - „Perioada de urgență se va sfârși, cel mai probabil, în luna mai. Vor urma vremuri mai bune“

23 Apr 2020 3876

Cătălin Filișan, fondator Constanța Restart - ”Rugăm toți sponsorii Ovidius Park să doneze acum banii către Spitalul de Boli Infecțioase”

19 Mar 2020 1447

Constanţa Restart Liceeni şi pensionari, două generaţii la antipozi, o singură speranţă - un oraş mai verde prin forţe proprii

03 Feb 2020 2488

#Fapte nu vorbe! Constanța Restart în acțiune, din nou! (galerie foto+video)

01 Feb 2020 4094

Undă verde de la Primăria Constanța pentru Ovidius Park! Iată planurile de amenajare

29 Jan 2020 4156

Constănţeanul supărat Asociaţia „Constanţa Restart“ denunţă actul de vandalism din parcul Tăbăcărie (galerie foto)

06 Jan 2020 5771

Copacii plantaţi în Ovidius Park din Constanţa au nevoie de apă! Dă şi tu o mână de ajutor! (galerie foto)

03 Sep 2019 1730

Trees need people - Constanţa Restart Constănțenii, invitați la acțiunea de voluntariat „Parcul Tăbăcăriei - Îngrijim ce am plantat“ (galerie foto)

17 Jul 2019 1615

Voluntarii „Constanţa Restart“, acţiune de întreţinere a copacilor plantaţi recent în Ovidius Park (galerie foto)

08 Jul 2019 1709

Constanţa Restart Copacii au nevoie de oameni. Să ajutăm arborii sufocaţi de vremea caniculară!

01 Jul 2019 2708

Copacii au nevoie de oameni! Primăria Constanța răspunde apelului și ajută copacii sufocați de vremea caniculară

09 Jun 2019 1205

"Constanţa Restart" trage un semnal de alarmă către autorităţi. Copacii centenari, năpădiţi de buruieni (galerie foto)

05 May 2019 1420