Sindicalistii din invatamant nu mai vor sa negocieze cu guvernul

# Ignorati de actualul executiv, profesorii au decis sa inghete dialogul social cu reprezentantii guvernului * Pentru ca nu mai cred ca problemele lor vor fi rezolvate de cabinetul Tariceanu, sindicalistii au apelat la Organizatia Internationala a Muncii

Satule de umilintele la care au fost supuse de catre guvernanti, cele patru federatii sindicale din invatamant au sistat orice forma de dialog social cu acestia. Anuntul a fost facut ieri, dupa ce Executivul a emis o ordonanta de urgenta prin care modifica legea invatamantului si amana alocarea a 6% din PIB pentru bugetul Educatiei pentru 2008.Acest lucru a fost stabilit in conditiile in care acelasi guvern estimeaza conform bugetelor multianuale si a previziunilor macroeconomice ca educatia va primi pana in 2010 in jur de 5% din PIB. Mai mult, sindicatele declara ca orice act normativ emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii in afara dialogului cu partenerii sociali este lovit de nulitate si va fi atacat in instantele competente nationale si internationale. Incepand de ieri, reprezentantii federatiilor sindicale nu mai participa la comisiile tehnice de lucru, la comisiile paritare si la cele de dialog social. Ioana Purcarea, presedintele Sindicatului Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar a afirmat ca, "acest refuz se va mentine pana cand reprezentantii guvernului nu-si vor revizui atitudinea fata de parteneriatul social care in acest moment este un act formal, lipsit de continut, cu alte cuvinte un simulacru". Pentru ca si-au pierdut sperantele in actualul executiv, liderii celor patru federatii au semnat o scrisoare pe care au inaintat-o Organizatiei Internationale a Muncii.Audiente la comisarii europeniIn aceasta petitie, sindicalistii se plang de atitudinea guvernului care ramane pasiv la problemele profesorilor si care incalca legea invatamantului. Liderul sindical Ioana Purcarea a precizat ca trimiterea scrisorii a fost necesara datorita incapacitatii guvernului actual de a solutiona problemele stringente ale invatamantului. La ora actuala, peste 100.000 de cadre didactice din toata tara protesteaza prin greva japoneza, fara a pleca de la catedre. Ei sunt nemultumiti de faptul ca ministrul Educatiei, Mihai Hardau, a respins amendamentul la bugetul invatamantului care prevedea ca 420 milioane de lei sa fie realocati de la fondurile pentru investitii pentru cresteri salariale. Profesorii cer cresteri salariale de 30%, fata de 18%, cat a fost ultima oferta a guvernului. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Educatiei Nationale au mai hotarat ca pe langa strangerea de semnaturi pentru demiterea lui Hardau sa se consulte in paralel cu membrii de sindicat privind boicotarea tezei unice si a examenelor nationale care vor avea loc anul viitor.Totodata, sindicatele au anuntat ca vor solicita comisarului european pentru educatie si comisarului european pentru justitie o audienta in care intentioneaza sa denunte ilegalitatile comise de Guvernul Romaniei, adica incalcarea legii invatamantului si nerespectarea prevederilor acordului semnat in noiembrie 2005 care a dus la incetarea grevei profesorilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 545

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 525

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 520

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 732

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 549

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 655

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 711

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 520

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 578

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 555

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 776

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3405

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14165

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 934

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 937