Sindicaliştii şi primarii, nemulţumiţi de salariile din administraţia publică locală Valentin Vrabie, despre creşterile salariale ale primarilor - „Nu voi accepta acest cadou otrăvit!” (galerie foto)

Primarii comunelor din judeţul Constanţa, împreună cu filiala locală a Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) „Cartel ALFA”, s-au reunit, vineri, în sala de Şedinţe a Casei de Cultură din Constanţa pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la nivelul salariilor personalului din administraţia publică locală. În acest sens, alături de reprezentanţi ai uniunii sindicale CNS „Cartel Alfa”, s-au aflat şi reprezentanţii comunelor Peştera, Poarta Albă, Cumpăna, Independenţa, Topalu, Histria, Crucea, Lipniţa şi Ghindăreşti.

Conform sindicaliştilor, raportul dintre salariul minim şi maxim din sistemul bugetar a fost stabilit la 1-15, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate, astfel încât salariul de bază să constituie partea majorată a câştigului. Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi stabilite prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel că s-au păstrat salariile avute anterior intrării în vigoare a legii cadru. În acest context, ca urmare a creşterii salariului minim pe economie la suma de 850 de lei, s-a creat o situaţie de inechitate între salariaţii din administraţia publică locală şi cei care beneficiază de salariul minim pe economie. Astfel, funcţionarii publici şi personalul contractual cu studii medii care au o vechime în specialitatea studiilor şi o experienţă profesională de minimum 7 ani sunt retribuiţi tot cu salariul de 850 de lei pe lună.

La fel sunt remuneraţi şi cei care au studii superioare, care atât la angajare, cât şi după 6 ani vechime au acelaşi salariu. Conform sindicaliştilor, această stare de fapt se va menţine şi după 1 iulie, când, potrivit prevederilor H.G. 871/2013, salariul minim garantat va creşte până la 900 de lei.
„Implicit, salariile mici din administraţia publică locală vor genera pensii la valoarea pensiilor sociale, care nu vor asigura traiul zilnic unei categorii care şi-aşa a fost defavorizată ani de zile din cauza veniturilor salariale mici. Menţinerea actualului nivel salarial, care nu stimulează lucrătorii, va crea premisele migrării forţei de muncă spre domeniul privat, motiv pentru care solicităm public aplicarea grilelor de salarizare reglementate de Legea 284/2010”, a spus preşedintele filialei judeţene a CNS „Cartel Alfa”, Ion Caraignat.

Reprezentanţii administraţiilor publice locale constănţene susţin demersul sindicaliştilor şi propun ca, până la reglementarea acestei situaţii, nici ei să nu accepte mărirea salarială propusă după data de 1 iulie, prin amendamentul introdus la ordonanţa 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea.
„Eu, cel puţin, nu voi accepta acest cadou otrăvit din partea guvernanţilor. Propun colegilor primari să dăm dovadă de solidaritate faţă de colegii noştri, să sistam legea de majorare a remuneraţiei noastre până la rezolvarea problemelor funcţionarilor publici din administraţia locală. Este un semn de protest şi de solidaritate din partea noastră. Dacă legea se va pune totuşi în aplicare, eu voi împărţi diferenţa de salariu în mod egal cu toţi ceilalţi colegi din primărie. Nu contează că procentul va fi unul mic, dar voi face o redistribuire a surplusului salarial, în mod egal, pentru că în acea instituţie nu muncesc doar eu, iar noi, primarii, nu facem nimic fără o echipă bună şi motivată”, a declarat Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera.

La discuţii a participat şi primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju, în dublă calitate de preşedinte al filialei Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R). „Ca reprezentant al A.Co.R, propun să depunem un memoriu în care să cerem creşterea nivelului salarial al colegilor noştri bugetari din administraţia publică locală. În contextul dat, recomand ca documentul în cauză să fie semnat de noi şi să fie înaintat celor două camere ale Parlamentului, precum şi Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, s-a pronunţat primarul Mariana Gâju.

Şi primarul de la Poarta Albă susţine creşterea salarială a angajaţilor din administraţia publică. „Satisfacţiile primarului nu vin neapărat din salariu. Chiar dacă nouă ni se măreşte salariul până la 10.000 de lei, noi lucrăm cu o echipă, nu putem substitui munca depusă de colegii noştri. Este foarte important să atragem tinerii pregătiţi în sistemul bugetar. Ei nu vin să lucreze în primării pentru un salariu de 700-800 de lei. Trebuie stabilit un salariu de minimum 1.200 de lei. Până la urmă, ei sunt cei care muncesc să producă acele documente pe care noi le semnăm”, este de părere primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Propunerea primarului Valentin Vrabie este susţinută şi de preşedintele filialei Constanţa a CNS „Cartel Alfa”, Ion Caraignat: „Desigur, este de salutat propunerea domnului Vrabie de a suprima creşterea salarială a primarilor în semn de solidaritate pentru colegii bugetari. Nu este de bun augur ca primarii să primească acele creşteri salariale, în vreme ce în primării cunosc situaţii în care, urmare a controalelor curţii de conturi, o parte dintre lucrători sunt nevoiţi să restituie sumele încasate prin contractele sau acordurile colective de muncă, fapt ce accentuează sărăcirea aceste categorii”. Întâlnirea sindicaliştilor cu primarii de comune din ţară este prima de acest fel. „Miercuri, vom avea o întrevedere cu reprezentanţii A.Co.R la nivel judeţean şi vom vedea ce paşi avem de urmat pentru a depune un memoriu în acest sens cu semnăturile noastre ministerelor de resort”, a conchis Caraignat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Personalul din muzeele publice amenință cu proteste din luna ianuarie 2024

28 Dec 2023 844

Grevă japoneză la Institutul Național de Statistică! Salariaţii vor picheta sediul Parlamentului României şi sediul Institutului Naţional de Statistică Bucureşti

25 Apr 2023 811

Sindicatul din Institutul Național de Statistică București, în greva japoneză pe durata întregii zile de muncă

06 Jun 2022 1168

Ce se va întâmpla cu cei 87 de angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase cărora le expiră detașările la sfârșitul săptămânii?

16 Mar 2022 4993

SANITAS Constanța. Încă o zi de protest (galerie foto+video)

29 Oct 2021 2552

SANITAS Constanța. Membri de sindicat din DGASPC își cer drepturile (galerie foto și video)

26 Oct 2021 2725

DGASPC, pe un butoi de pulbere! CJC caută soluții, angajații se pregătesc de proteste

21 Oct 2021 2301

Constanța. Protest al angajaților ARSVOM împotriva trecerii în subordinea IGSU (galerie foto)

22 Jul 2021 2923

Participă și 15 membri de sindicat din cadrul din cadrul Federației Chimie- Petrochimie Lazăr Edeleanu Năvodari Noi proteste în fața Guvernului României

14 Apr 2021 1718

Se înființează Consiliul Consultativ al societății civile. Funcționează în subordinea Consiliului Județean Constanța. Cine face parte din el?

10 Feb 2021 1902

UPDATE Poziţia oficială a CN APMC Bogdan Hossu - "CN APM Constanţa nu are în prezent un contract de operare pentru serviciile de stingere a incendiilor"

18 Jul 2019 1816

Grevă japoneză în întreprinderile și organizațiile afiliate Cartel Alfa. Detalii

03 Oct 2018 1688

Proiectul noii Legi a pensiilor va fi pus în dezbatere publică. Sindicaliștii susțin că femeile sunt discriminate de noile prevederi

09 Aug 2018 1858

Sindicaliştii din industria de apărare pichetează din nou Guvernul. Ce îi solicită premierului

16 May 2018 2066

UPDATE. Imagini de la eveniment. „STOP Legile Justiției! Nu scăpați!“ Protest de amploare în această seară la Constanța (galerie foto + video)

26 Nov 2017 5850