Sindicatul Liber al Navigatorilor, moment emoționant la monumentul „Crucea Marinarilor”După cum este cunoscut, Ziua Marinei Române este o sărbătoare a mării, o sărbătoare a românilor care și-au dedicat sau își dedică parte din viață acesteia.

Cei sărbătoriți astăzi, marinari, lucrători portuari și toti cei care au tangență cu marea, cu întinsul apelor trebuiesc scoși în evidență.  Noi ceilalți, toți aceia care îi sprijinim, le apărăm interesele, le dăm misiuni pe mare ori beneficiem de activitatea lor, trebuie să ii apalaudăm, să îi felicităm și să îi asigurăm de întreaga noastră întelegere și pe mai departe.

Tradiția marinărească românească trebuie să fie puternică iar comunitatea să fie strans unită, mai bună și cu mai multă empatie față de acei care astăzi sunt sărbătoriți.

Viața pe mare este una foarte grea, cu multe sacrificii și durere dar este deopotrivă și una de exceptie, o viață a elitelor, a celor care nu au voie să greșească.

Marea își ia tributul ei câteodată nedrept de dureros și injust. Dar oamenii aceia sunt mereu în inimile noastre, a celor dragi și ei sunt mereu pomeniți.

Ieri , de Ziua Recunoștinței, la Monumentul “Crucea Marinarilor”, monument ridicat și cu sprijinul Sindicatului Liber al Navigatorilor,  s-a desfăsurat un emotionant moment de pomenire și pioasă rugăciune pentru cei ce și-au găsit liniștea veșnica lucrând pe întinsul apelor, moment urmărit și de câteva familii de navigatori și copii acestora. Comitetul Executiv SLN s-a rugat pentru liniștea tuturor navigatorilor români care astăzi nu mai sunt printre noi și a depus o coroană de flori “In memoriam”

Câteva date statistice:

Astăzi, în România sunt peste 50.000 de navigatori maritimi și fluviali și peste 25.000 de lucrători portuari sau oameni care își desfașoară într-un fel sau altul activitatea lor pe întinsurile apelor.

 


ü Sindicatul Liber al Navigatorilor a semnat în acest an contracte de muncă standard  ITF care acoperă un număr record de peste 5.000 de navigatori, la care se mai adaugă și un numar însemnat de membri de sindicat care naviga pe diverse nave acoperite de alte contracte.

 Pe timpul de când a fost declatrată pandemia la nivel global, SLN a acordat asistență tuturor navigatorilor cu probleme, am fost aici pentru toti. Am propus și sprijinit adoptarea de decizii guvernamentale care să înlesnească activitatea schimburilor de echipaje, am sprijinit și implementat recomandările internaționale cu privire la activitatea navigatorilor, la documentele și certificatele navigatorilor și împreună cu structuri ale Autorităților Maritime  am asistat navigatorii pentru rezolvarea corectă a problemelor lor.  În acest moment situația schimburilor de echipaj devine din nou îngrijoratoare, înregistrându-se un număr înca important de navigatori care nu pot fi repatriați din cauza restricțiilor impuse de unele țări.

În primele 7 luni ale anului 2021, SLN a asistat un numar record de 756 de navigatori cu probleme și a reusit recuperearea unei sume impresionante de peste jumătate de million de dolari

 De la începutul anului, 12 cazuri deosebite soldate cu decese, accidente, disparitii de la bord, criminalizare a navigatorilor au fost înregistrate la sindicat

Dincolo de toate aceste situații, cu atât mai mult astăzi trebuie să privim în viitor și să lăsăm moștenire generațiilor ce vor urma, o tradiție marinarească puternică și  un concept maritim (educațional , de pregatire și perfectionare, de atestare și brevetare) modern și atractiv.

Sindicatul Liber al Navigatorilor urează tuturor navigatorilor, familiilor acestora, tuturor celor care își sărbătoresc astăzi numele, Marinei Române  si presei care a sprijinit neincetat navigatorii romani -  LA MULTI ANI !

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comandant român de navă reținut în Cipru. Care ar fi motivele. Reacția SLN

03 Aug 2021 2102

Sindicatul Liber Navalistul, protest la Ministerul Economiei

08 Jun 2021 1163

„Anunțăm plecarea în ultimul voiaj” Doliu în lumea marinarilor. Mesajul Sindicatului Liber al Navigatorilor

23 Jan 2021 4499

SLN, precizări importante despre vaccinarea personalului navigant

22 Jan 2021 2023

SLN Personalul navigant se va putea vaccina anti COVID-19, în etapa a II-a

18 Jan 2021 1448

Printre marinari, și un român Patru navigatori, răpiți într-un atac de piraterie în Golful Guineei

30 Nov 2020 1591

Interviu cu inspectorul ITF Adrian Mihălcioiu, liderul SLN, despre criza „Covid“, resimțită de pe mare „Au fost mii de membri ai echipajelor ţinuţi o lună, două sau trei în condiţii aproape mai rău ca la închisoare“

04 Jul 2020 4208

Ziua Internațională a Navigatorului. SLN. Campania 2020 Enough is Enough -Navigatorii „lucrători cheie” (galerie foto+video)

25 Jun 2020 2152

Cerințe pentru navigatori Dorel Constantin Onaca, Membru al Boardului de conducere al Agenției Europene de Siguranță Maritimă - „Este o luptă contracronometru pe care putem să o câștigăm sau să o pierdem”

12 Apr 2020 9167

Comandantul Adrian Florin Tǎnase, arestat aproape șase luni în Catania, s-a întors acasă

26 Mar 2020 1521

Azi este judecat, la Tribunalul din Catania, un comandant de navă român. Acuzaţiile sunt grave. SLN îl apără

11 Feb 2020 3294

Reprezentanţii SLN au participat la negocierile dintre Asociaţia Armatorilor Norvegieni (NSA) şi sindicatele europene ale navigatorilor

25 Jan 2020 2724

Un an plin cu de toate Sindicatul Liber al Navigatorului, la bilanț

21 Dec 2019 1706

Vesti bune în cazul comandantului Tănase Adrian Florin. Ce s-a hotărât în urma memoriului său disperat

18 Dec 2019 1355

Tradiție marinărească în Romȃnia SLN a sărbătorit, ieri, Ziua Internaționalǎ a Navigatorului

26 Jun 2019 1420