Sindicatul Liber „Navalistul“, protest la Ministerul Economiei şi la Guvern „Am fost minţiţi de toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria“

Membrii Sindicatului Liber „Navalistul“ merg azi la Ministerul Economiei şi la Guvern pentru a atrage atenţia guvernanţilor asupra faptului că întârzierea luării unei decizii cu privire la viitorul şantierului îngreunează situaţia acestuia şi a salariaţilor, cu fiecare zi care trece.
 
Printre solicitările Sindicatului Liber „Navalistul“ se numără: adoptarea unei decizii cu privire la exercitarea/neexercitarea dreptului de preferinţă al Guvernului României cu privire la achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de DSME; avansarea unui calendar concret, cu termene precise, cu privire la procesul transferului de acţiuni, indiferent de caracteristicile acestuia sau părţile acestui proces; informarea corectă, clară şi concretă a salariaţilor cu privire la intenţiile Guvernului României referitoare la situaţia Şantierului Naval din Mangalia; integrarea interesului salariaţilor în procesul de modificare a acţionariatului, cel puţin prin garantarea menţinerii tuturor locurilor de muncă existente în acest moment în cadrul companiei; avansarea unui plan managerial coerent care să vizeze redresarea financiară a companiei concomitent cu creşterea veniturilor salariaţilor companiei, aceştia având în acest moment cele mai mici salarii de la nivelul industriei navale româneşti.
 
„Neputinţa, neştiinţa, lipsa de viziune şi slaba preocupare a actualului Guvern faţă de situaţia companiei Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) ne forţează să ieşim în stradă să ne strigăm nemulţumirea, frustrarea şi îngrijorarea. Protestăm! Protestăm pentru că am fost minţiţi şi amăgiţi, în ultimii doi ani, de către toate guvernele care s-au perindat sporadic pe la Palatul Victoria. Protestăm pentru că bâlbâiala lor ne ştirbeşte viitorul, pentru că lipsa competenţei, laşitatea şi micimea lor sunt suportate de noi, de copiii noştri şi de locuitorii oraşului Mangalia.
 
Protestăm pentru că în ultimele şase luni am tot avut răbdare, am sperat, am fost înţelegători şi am aşteptat ca Guvernul României să livreze o soluţie corectă şi sustenabilă la problemele cu care DMHI se confruntă. Am asistat plini de speranţă la vizitele diverşilor prim-miniştri şi preşedinţi de stat în cadrul şantierului nostru, crezând că vor avea bărbăţia să se preocupe, într-o manieră corectă, de situaţia Şantierului Naval din Mangalia. Din păcate, timpul a demonstrat că rolul acestora nu a fost decât cel de observator, aceştia fiind mai degrabă în vizită în cadrul şantierului, nefiind capabili sau poate doritori să genereze o soluţie la situaţia companiei DMHI din Mangalia.
Reprezentanţii salariaţilor şi-au exprimat constant şi cu argumente îngrijorarea cu privire la situaţia financiară a companiei, acest lucru fiind mai mult decât evident. Datoriile de 1,2 miliarde de euro sau faptul că această companie a livrat un număr record de nave în 2016, în timp ce pierderile creşteau, nu au constituit elemente de îngrijorare, nici pentru mediul politic, nici pentru instituţiile de forţă din această ţară. Nu am observat nicio preocupare pentru reducerea pierderilor înregistrate de statul român generate de transferul profiturilor în alte state, transfer realizat cu implicarea şi susţinerea reprezentanţilor statului român în consiliul de administraţie. Docurile goale, lipsa comenzilor şi a frontului de lucru pentru salariaţi, recurgerea la şomaj tehnic şi la concedii fără plată reprezintă elemente de profundă îngrijorare, atât pentru salariaţii companiei, cât şi pentru locuitorii oraşului Mangalia, oraş care este afectat într-o manieră majoră de situaţia Şantierului Naval.
 
Starea de incertitudine, de confuzie cu privire la viitorul companiei a generat un exod masiv al forţei de muncă superior calificată, fapt ce va determina, pentru orice nou investitor, dificultăţi majore în a îndeplini chiar şi un plan de afaceri mai puţin optimist. Ceea ce se întâmplă cu Şantierul Naval din Mangalia nu este ceva nou pentru România. Capacităţi importante de producţie, unele cu caracter strategic, au fost abandonate, lăsate de izbelişte sau sabotate în ultimii 27 de ani. Facem un apel către cei care #rezistă, către cei care consideră că s-au săturat să fie batjocoriţi şi neglijaţi de statul român, către cei care s-au săturat de corupţia endemică din această ţară şi de nepăsarea generalizată să vină alături de Federaţia Sindicatelor Libere din România şi Sindicatul Liber «Navalistul» să protesteze pe 22 martie 2018, în faţa Ministerului Economiei, în intervalul orar 12.30 - 14.30“, au transmis reprezentanţii Sindicatului Liber „Navalistul“.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Terenuri și clădiri ale Șantierului Naval Mangalia urmează să fie vândute (DOCUMENT)

14 Jan 2023 1485

Scrisoare deschisă a sindicaliștilor de la Șantierul Naval Mangalia. Motivele, protestelor zilnice ale salariaților DSMa

12 Jan 2023 1270

Angajații Damen Mangalia organizează azi un protest la Ministerului Economiei

12 Dec 2022 1528

Sindicatul Liber Navalistul şi FSLR organizează luni un protest la Ministerului Economiei

10 Dec 2022 1256

Sindicatul Liber Navalistul, răspuns la notificarea privind intenția de restructurare a forței de muncă din cadrul Șantierului Naval Damen Mangalia

03 Aug 2021 1772

Sindicatul Liber Navalistul, protest la Ministerul Economiei

08 Jun 2021 2030

Primele condamnări după delapidarea Sindicatului liber Navalistul – Mangalia

10 Feb 2021 3368

Angajaţii de la Șantierul Naval Mangalia protestează săptămâna viitoare

17 Jun 2018 2921

Cum se va desfăşura protestul Sindicatul Liber „Navalistul“ merge la Ministerul Economiei şi la Guvern să-şi strige nemulţumirea

19 Mar 2018 2513