Singurul judeţ fără paturi pentru cei cu boli psihice cronice Ce au găsit inspectorii Avocatului Poporului în secţia exterioară de Psihiatrie Palazu Mare (document)

Inspectorii instituţiei Avocatul Poporului au finalizat o amplă acţiune de investigaţii, la nivel naţional, în 17 unităţi medicale spitaliceşti şi un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii sau, după caz, în subordinea consiliilor locale, a consiliilor judeţene, respectiv a direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în cazul centrului.  
 
Ca urmare a investigaţiilor, a fost întocmit un raport special privind situaţia respectării drepturilor omului în spitalele de psihiatrie din România, pe care îl puteţi consulta în secţiunea “Documente”.
 

Secţia exterioară de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa de la  Palazu Mare

 
În cadrul investigaţiilor, au fost verificate condiţiile de viaţă asigurate pacienţilor -  capacitate spital, grad de ocupare; respectarea drepturilor pacienţilor încadraţi într-un grad de handicap psihic şi/sau de altă natură.
Potrivit raportului, condiţiile de viaţă asigurate pacienţilor din spitalele de psihiatrie s-au dovedit a nu fi dintre cele mai bune, chiar dacă, punctual, în unele dintre spitalele investigate acestea erau satisfăcătoare sau chiar bune.
 
Saloanele pacienţilor erau, cel mai adesea, supraaglomerate, cu spaţiul de deplasare dintre paturi foarte limitat, cu o stare de igienă necorespunzătoare, cu pereţi care necesitau zugrăvire şi instalaţii care aveau nevoie de reparaţii, prevăzute doar cu paturi şi câteva noptiere sau câte un dulap răzleţ, pentru efectele personale ale pacienţilor; unele paturi şi saltele erau în stare bună, altele necesitau înlocuirea, pernele erau, uneori, simple bucăţi tăiate dintr-un burete. Grupurile sanitare comune erau, de cele mai multe ori, în număr insuficient raportat la numărul bolnavilor, cu instalaţii sanitare într-o stare proastă de funcţionare şi nu existau amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi, decât prin excepţie.
 
„Şi în Secţia exterioară de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, situată în cartierul Palazu Mare, saloanele pacienţilor erau supraaglomerate, în unele saloane spaţiul de deplasare dintre paturi fiind foarte limitat. De asemenea, starea de igienă din saloane era necorespunzătoare, pereţii necesitând zugrăvire. Grupurile sanitare comune erau insuficiente raportat la numărul pacienţilor, instalaţiile sanitare nu funcţionau corespunzător şi nu existau amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi.
 
De asemenea, am constatat că în Secţia exterioară de Psihiatrie Palazu Mare nu există nicio sală de mese, pacienţii fiind nevoiţi să mănânce în saloane sau pe holurile secţiei unde au fost instalate câteva mese şi scaune, condiţiile fiind însă improprii. În clădirea actuală existau probleme cu infiltraţiile în saloane, din cauza acoperişului deteriorat şi nu exista linoleum, nici în saloane, nici pe coridor.
 
Ancheta a relevat că în această secţie de psihiatrie, condiţiile de cazare sunt necorespunzătoare pentru pacienţi şi pentru personalul medical, întrucât nu respectă normele legale în vigoare, neajunsurile putând fi remediate numai printr-o acţiune fermă a conducerii spitalului sau prin relocarea secţiei într-o clădire corespunzătoare. De altfel, am fost informaţi că în urma controalelor efectuate de către autorităţile abilitate (Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa şi Ministerul Sănătăţii), s-a dispus un plan de conformare pentru Secţia de Psihiatrie din cadrul SCJU Constanţa până în 2020, astfel că, în prezent, unitatea se afla sub monitorizarea autorităţilor competente. În timpul anchetei, ni s-a mai comunicat şi că judeţul Constanţa este singurul judeţ din ţară unde nu există o secţie de bolnavi psihici cronici.
 
În celelalte judeţe, deşi există secţie de psihiatrie în cadrul spitalelor Judeţene, există şi spitale de monospecialitate de psihiatrie, cu paturi pentru bolnavi acuţi şi cronici”, se arată în raportul realizat de Avocatul Poporului.

 
Citeşte şi: 
 

Fără scandal nu se întâmplă nimic! Secţia exterioară de psihiatrie de la Palazu Mare va beneficia de lucrări de igienizare şi reabilitare


Constănţeanul supărat „Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa arată ca un loc unde s-ar putea turna filme horror“ (galerie foto)

Acoperişul secţiei exterioare Psihiatrie din Palazu Mare va intra în reparaţie
 
Psihiatria din Constanţa a primit în 2018 aproape 800.000 de euro de la CJC. Managerul Cătălin Grasa recunoaşte că nu a folosit banii - „Asta e. Facem ce putem!“ (documente + galerie foto)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport de activitate 2023 Care au fost cele mai grave situații în care Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Constanța s-a autosesizat?! Ce recomandări s-au formulat?

07 Mar 2024 711

Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)

26 Sep 2023 1244

Avocatul Poporului propune modificarea definiţiei accidentului de muncă

09 Mar 2023 1048

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 1001

Avocatul Poporului a solicitat MS corectarea lacunelor legislative privind accesul rudelor la documentele medicale ale pacienţilor

02 Feb 2023 1003

Aniversare Instituția Avocatul Poporului din România aniversează 25 de ani de la înființare

05 Oct 2022 1215

Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

16 Jun 2022 1172

Dezbaterea publică s-a încheiat. De ce primarul Chitac nu vrea să pună pe ordinea de zi a Consiliul Local Municipal noul Regulament al zonei Peninsulare ? (DOCUMENTE)

03 Mar 2022 2642

Salariul minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului unei familii. Concluziile Avocatului Poporului

26 Jan 2022 1378

Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)

29 Dec 2021 2745

Renate Weber, avocatul poporului Peste 100 de mii de copii rămân acasă în urma plecării părinților în străinătate

10 Dec 2021 1422

Președintele AEC, Ariana Dudună, anunță înființarea Federației Elevilor din România

07 Aug 2021 3814

ZIUA-n amiaza mare. Ariana Dudună, AEC „Am depus deja la Avocatul Poporului o sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii bugetului“

06 Aug 2021 2763

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și despre decizia revocării Avocatului Poporului (video)

29 Jun 2021 1887

CCR Revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituțională

29 Jun 2021 1568