„Sistemul criminal care ucide de 30 de ani“ Constanța, în zilele neputinței și ale doliului. Continuă înmormântările în urma incendiului de la Terapie Intensivă Covid

  • Șapte femei au murit în incendiul de la Constanța. Erau mame, surori, soții, erau apreciate și iubite. Și așteptate acasă, de toți cei dragi.
  • Paraschiva Datcu, una dintre aceste femei nevinovate ce au pierit în incendiul din spitalul unde venise să se facă bine, a fost condusă ieri, 3 octombrie 2021, pe ultimul drum.
  • „Mama mea era spre bine, conștientă, cooperantă, vorbea. A murit conștientă, mi-a omorât-o sistemul ăsta criminal. Că așa poți să-l numești, un sistem criminal care de 30 de ani nu se mai oprește, a omorât oameni nevinovați“, a declarat Sergiu Datcu, fiul femeii.
 
„Un sistem criminal care, de 30 de ani, nu se mai oprește, omoară oameni nevinovați“.
 
Aceste cuvinte, care par să descrie un film cu mafioți, din America anilor 1930, sunt, din păcate, descrierea fidelă a realității pe care, acum, o trăiesc rudele celor șapte femei care și-au pierdut viața în urma incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Tragedia s-a produs vineri, 1 octombrie 2021, în jurul orei 10.00, dar, ca într-un teatru al absurdului, pare să nu reprezinte, în fapt, decât o repetiție a precedentelor incendii declanșate lunile acestea în spitalele Covid din țară.
 
Șapte oameni - șapte femei au murit în incendiul de la Constanța. Erau mame, surori, soții, erau apreciate și iubite. Și așteptate acasă, de toți cei dragi. Internate în Secția de Terapie Intensivă a spitalului Covid din Constanța, acestea ar fi putut, sau nu, să supraviețuiască temutului virus. Dar familiile lor nu vor mai afla niciodată răspunsul la această întrebare, căci acestea au pierit din cauza flăcărilor ce au cuprins secția unde ele se agățau de viață, cu ultimele puteri.
 
„Sora mea a murit cu zile“
 
Paraschiva Datcu, una dintre aceste femei nevinovate ce au pierit în incendiul din spitalul unde venise să se facă bine, să mai aibă o șansă la viață, a fost condusă ieri, 3 octombrie 2021, pe ultimul drum.
 
Slujba a avut loc la Biserica de lemn, din Năvodari, de la ora 13.00.
 
La ceremonie au participat nu numai familia și prietenii acesteia, ci și toți cei care nu au putut rămâne impasibili la tragedia produsă.

 
Sora Paraschivei Datcu, Violeta Datcu, în lacrimi, dă glas neputinței care ne cuprinde pe toți într-o astfel de tragedie:
 

„Domnule Cîțu, câți miniștri mai schimbați? Câți mai schimbați? Unul apucă să facă ceva și apoi imediat îl schimbă, pentru ce? Pentru bani? Când nu mai ai viață, nu îți mai trebuie niciun ban, nimic! Sora mea a murit cu zile, nici eu nu mai pot. Am venit de-o săptămână de la București, să o văd în viață, să se facă bine!“
 
„Mi-au omorât mama, pur și simplu, mi-au omorât-o!“
 
Sergiu Datcu, fiul victimei, a împărtășit din oroarea care apasă sufletele în astfel de momente:
 
„Trăiesc o dramă! Mi-au omorât mama, pur și simplu, mi-au omorât-o! Au sufocat-o ca la Auschwitz! În Certificatul constatator de la Medicină Legală au spus că a suferit stop cardiac respirator acut și inhalare de dioxid de carbon. Practic, i-au băgat gaze ca la Auschwitz, i-au găsit plămânii și traheea neagră. (...) Mama mea era spre bine, conștientă, cooperantă, vorbea. A murit conștientă, mi-a omorât-o sistemul ăsta criminal. Că așa poți să-l numești, un sistem criminal care de 30 de ani nu se mai oprește, a omorât oameni nevinovați“
 
Maria Stoica, decedată la Spitalul de Boli Infecțioase, a fost și ea condusă tot ieri pe ultimul drum de fiica sa, de familie și de toți apropiații săi din satul Urluia, din comuna Adamclisi.
 
La rândul său, Iliana Satcâu, decedată, de asemenea, la Spitalul de Boli Infecțioase, va fi înmormântată în comuna Mircea Vodă, urmând ca marți să fie condusă pe ultimul drum de fiica sa, de întreaga familie și de prietenii care o așteptau, însănătoșită, acasă.
 


Cine a pierit în incendiu

 
Tragedia care a îndoliat județul Constanța nu este prima de acest gen, nu este o surpriză pentru autorități. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, spital Covid, nu este primul spital Covid din țară care ia foc, în ultimele câteva luni. I-au precedat Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț și Institutul Matei Balș, din Capitală.
 
La Constanța, persoanele care și-au pierdut viața și față de familiile cărora cei responsabili trebuie să dea socoteală sunt Iliana Satcâu (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Georgeta Alupoaie (decedată la Spitalul Militar), Maria Cristescu (decedată la Spitalul Județean), Paraschiva Datcu (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Negisar Bevlit (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Angela Paladi (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase) și Maria Stoica (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase).
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
 

Citește și:
 Medic Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
„Dorim să păstrăm încrederea cetățenilor acestui oraș“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Demisă după tragedia de la Infectioase Zi decisivă pentru dr. Stela Halichidis în procesul cu Primarul Constanței. A câștigat în primă instanță

01 Oct 2023 1826

Dr. Halichidis, la judecată cu Primarul Municipiului Constanța! S-a stabilit data pronunțării

19 Sep 2023 1150

Noutăți din ancheta incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Urmează eventuale puneri sub acuzare

03 Aug 2023 2057

Curtea de Apel Constanța, anunț important! Este vizat cazul medicului Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!

20 Jun 2023 2102

Demisă în urma incendiului din octombrie 2021 Dr.Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Infecțioase, l-a învins în instanță pe PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANTA! Nemulțumiri

08 May 2023 2423

Demisă după incendiu! Radiografia procesului în care dr. Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Infecțioase din Constanța, a câștigat în instanță!

18 Feb 2023 3755

EXCLUSIV - „Eu vreau doar să se facă dreptate!“ Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, victorie uriașă în instanță! (MINUTA)

16 Feb 2023 5924

Coincidență stranie! O nouă alarmă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, chiar în ziua în care se aștepta verdictul în proces (VIDEO)

10 Feb 2023 1498

Judecătorii mai au nevoie de timp să se pronunțe în dosarul Stelei Halichidis

26 Jan 2023 1391

Înlăturată după incendiul care a distrus Terapia Intensivă S-a stabilit data la care Stela Halichidis s-ar putea întoarce în fruntea Spitalului de Boli Infecțioase

21 Jan 2023 1779

A fost aflată cauza incendiului! Procurorii din Constanța știu de ce a luat foc Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

19 Jan 2023 3096

Lovitură pentru Spitalul de Boli Infecțioase. Ministerul Investițiile și Proiectelor Europene nu vrea să accepte forța majoră în cazul echipamentelor distruse în incendiul de la ATI (DOCUMENTE)

30 Dec 2022 2367

Procesul dr. Halichidis a fost amânat!

10 Nov 2022 1508

Proces pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în care au murit șapte oameni în incendiu! Martorul lui Halichidis

31 Oct 2022 1569

A trecut un an Tragedie, cu victime! Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Secția ATI, mistuită de flăcări

01 Oct 2022 1881