Actualitate

Situaţia Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa discutată în Parlament. Răspunsul CJC la cele semnalate de Robert Turcescu

Deputatul PMP Constanța, Robert-Nicolae Turcescu, a semnalat, în plenul Camerei Deputaților, situația critică în care se află Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa.

"Această unitate medicală este singura structură care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru aproape 770.000 de locuitori ai judeţului Constanţa, precum şi coordonarea regională pentru Regiunea Sud-Est, primind pacienţi transferaţi de la unităţi din judeţele limitrofe (Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi). De asemenea, Unitatea de Primire Urgenţe Constanţa asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru turiştii români şi străini sosiţi pe litoral în sezonul estival, fapt care duce la o creştere substanţială a numărului pacienţilor în această perioadă" - precizează Robert Turcescu. 

Acesta susţine că, pentru anul 2017 bugetul aferent Titlului II cheltuieli materiale aprobat este de 6.491 mii lei, reprezentând 54,09% din bugetul solicitat (12.000 mii lei) şi 61,38% din bugetul anului 2016 (10.575 mii lei) aprobat pentru aceeaşi destinaţie.

"Subdimensionarea bugetului pune în pericol activitatea unităţii medicale menţionate şi creează disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea activităţii medicale. Mai mult, acest buget a fost transmis trimestrializat, cea mai mică sumă fiind alocată pentru trimestrul III (1.373 mii lei), respectiv exact pentru perioada sezonului estival, în care numărul de pacienţi este imens. Toate acestea au dus la situaţia în care, în prezent, pentru trimestrul II deja nu mai există fonduri necesare pentru plata furnizorilor de medicamente, materiale sanitare, reactivi sau investigaţii paraclinice, aşa încât Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa se află în situaţia blocării activităţii" - adaugă Robert Turcescu. 

 
Robert Turcescu a mai adăugat:

 ”Aceasta este situaţia unui spital dintr-un judeţ condus de către un lider al PSD. Dacă nici propriilor lideri de judeţe, Guvernul PSD nu le-a dat suficienţi bani pentru a face o astfel de unitate medicală funcţională, vă daţi seama care e situaţia în celelalte judeţe ale ţării, care nu sunt conduse de către PSD-işti? Dacă Horia Ţuţuianu, lider de top al PSD şi preşedinte al CJ Constanţa, a ajuns să îmi scrie mie, deputat PMP, o scrisoare în care numeşte bugetul primit de la Guvernul său drept "nerealist şi subdimensionat", vă daţi seama cât de gravă e problema de acolo?
În calitate de deputat de Constanţa am de gând să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a obţine o corectare a bugetului Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa”.


Ca urmare a afirmatiilor lui Robert Turcescu, legate de situatia Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Sfantul Apostol Andrei” Constanta, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu, face urmatoarele precizari:

“Regret ca domnul Robert Turcescu, deputat al judetului Constanta, a dat o alta interpretare solicitarii mele, facuta catre toti parlamentarii alesi in judetul nostru, referitoare la un subiect atat de important cum este sistemul sanitar constantean - respectiv Unitatea de Primiri Urgente. Sanatatea este un sector prea serios pentru mine iar eu cred ca putem schimba ceva in acest domeniu doar daca ne vom aseza impreuna la masa discutiilor. Prioritatea mea in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta este aceea de a tine cont de nevoile cetatenilor judetului Constanta. Am vazut in toti parlamentarii de Constanta niste parteneri de dialog. Cred in continuare ca am parteneri de dialog in cadrul celorlalte partide politice. La Constanta, avem un spital de dimensiuni impresionante, pe care dorim sa-l modernizam, pe care dorim sa-l dotam, pentru care ne zbatem sa obtinem fonduri. Voi continua sa invit toti reprezentantii partidelor politice la discutii, mai ales pe teme atat de importante precum sistemul sanitar. Ma intereseaza parerea oamenilor, colegilor politicieni pentru ca singurul nostru scop este sa lucram pentru oameni si sa adoptam solutia cea mai buna pentru populatie” sustine Marius Horia Tutuianu.

Reprezentanţii CJC precizează că in aceasta luna, din partea cabinetului presedintelui Consiliului Judetean Constanta - Marius Horia Tutuianu a fost transmisa catre toti demnitarii reprezentativi pentru judetul Constanta o adresa prin care erau informati despre situatia financiara a UPU Constanta.

“Am transmis aceasta adresa institutiilor statului si tuturor reprezentantilor judetului Constanta in Parlamentul Romaniei pornind de la premiza ca toti suntem in slujba cetateanului. Daca ma gandeam la aceste lupte, cu siguranta ca nu as fi dat ocazia colegilor din alte formatiuni politice sa se foloseasca de aceasta informare in scopuri de promovare personala. Inca de la investire am declarat ca voi bate personal la usile tuturor ministerelor pentru a aduce fonduri pentru judet si in principal pentru sanatate. Asta am facut, apeland pe toate caile la toti demnitarii, indiferent de culoarea politica. Cred ca este firesc sa mentin un dialog cu toti cei care reprezinta interesele judetului nostru, mai ales in contextul in care toate actiunile mele sunt transparente. De asemenea, este firesc sa aducem la cunostiinta autoritatilor publice centrale problemele cu care ne confruntam, deoarece nu intotdeauna reprezentantii Guvernului cunosc in detaliu proiectele unui judet. Este de datoria noastra, ca manageri ai judetelor, sa anuntam institutiile statului despre proiectele noastre. Am considerat ca este firesc sa informam si reprezentantii judetului in Parlamentul Romaniei.  Consider ca domnul Turcescu, in mod eronat, a asociat problemele cu care se confrunta UPU cu o vendeta politica. Am cautat sprijin la parlamentarii constanteni, deoarece bugetul Romaniei este aprobat de Parlament. Chiar daca domnul Turcescu a folosit acest demers al meu intr-un atac politic, eu inca ma bazez pe votul dumnealui in Parlamentul Romaniei, intrucat este deputat ales al judetului Constanta. Sunt convins ca, acum, dupa ce am expus aceasta problema, vom gasi solutii la nivel central”, mai sustine presedintele CJC.

UPU Constanta asigura coordonarea regionala pentru regiunea Sud Est, primind pacienti transferati de la alte unitati din judetele limitrofe (Tulcea, Ialomita,Calarasi), dar si pentru turistii romani si straini sositi pe litoral in perioada sezonului estival
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incredibil. Aleea de acces către heliportul Spitalului Județean Constanța, blocată de mașinile parcate (galerie foto)

14 Nov 2018 1075

Spitalul Judeţean Constanţa a cumpărat medicamente. Ce firme vor furniza produsele (document)

13 Nov 2018 312

ITM Constanța, despre accidentul de muncă, petrecut, săptămâna trecută, la Mobitom SA

11 Nov 2018 388

Caz șocant în județul Tulcea. O femeie a fost împușcată de concubinul ei. Principalul suspect, găsit decedat

07 Nov 2018 771

Incendiu de amploare la Spitalul Județean Satu Mare. Zeci de pacienți, evacuați. Mai multe echipaje de pompieri intervin

07 Nov 2018 196

Consumabile pentru Centrul de Hemodializă din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa (document)

07 Nov 2018 237

Contract uriaş Cine va spăla, dezinfecta şi călca lenjeria Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (document)

06 Nov 2018 881

Managerul SCJU, Cătălin Grasa, a explicat „Problemele erau identificate, dar nesoluţionate“. Secţiile de la Policlinica 2 vor fi inaugurate până la finele lui 2018

06 Nov 2018 654

Incendiu la Spitalul Judeţean din Sibiu

04 Nov 2018 262

Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean Constanţa. Ce echipă de medici a efectuat intervenţia. Cât a durat şi la ce se referă

03 Nov 2018 6903

Fosta elevă a Colegiului Național de Arte ,,Regina Maria” Constanța, agresată în curtea unității de învățământ. Cadrele medicale de la SMURD, chemate în ajutor

31 Oct 2018 4111

Echipamente medicale noi pentru secţiile Spitalului Judeţean Constanţa (document)

31 Oct 2018 619

Spitalul Județean Constanța a achiziționat de la Smart Medical Solutions SRL echipament pentru chirurgie (document)

30 Oct 2018 514

Ambulanţa care transporta un copil la spital, implicată într-un accident de circulaţie

25 Oct 2018 463

Aparatură nouă pentru secția Anestezie Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (galerie foto)

24 Oct 2018 524

Furt din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Personalul de gardă din recepția UPU, jefuit

15 Oct 2018 2226

Spitalul Judeţean Constanţa scoate la concurs mai multe posturi vacante

11 Oct 2018 615

Spitalul Județean Constanța a scos la licitație un contract care vizează „Casa Soarelui“. Ce lucrări se fac (document)

11 Oct 2018 944

Spaţiile comerciale din Spitalul Judeţean Constanţa, scoase la licitaţie

09 Oct 2018 337

Ce firme au câștigat contractele pentru furnizarea de antineoplazice către Spitalul Județean Constanța (documente)

05 Oct 2018 465

Certificat de urbanism pentru desfiinţarea unor imobile din curtea Policlinicii 2 din Constanţa

04 Oct 2018 685

Spitalul Judeţean Constanţa încheie un acord-cadru pentru achiziţia de reactivi (document)

03 Oct 2018 316

Spitalul Judeţean Constanţa a achiziţionat mai mulţi reactivi şi consumabile pentru diverse secţii (document)

02 Oct 2018 396

Spitalul Clinic Judeţean Constanţa cumpără medicamente antineoplazice (document)

02 Oct 2018 320

Echipamente pentru Secția de Gastroenterologie din Spitalul Județean Constanța (document)

29 Sep 2018 251

De doi ani, bolnavii oncologici sunt puși pe drumuri Secția de Radioterapie din Spitalul Județean Constanța, redeschisă anul viitor?

29 Sep 2018 1010

Spitalul Judeţean Constanţa cumpără servicii de curăţenie şi dezinfecţie (document)

29 Sep 2018 951

UPDATE Ambulanţă implicată într-un accident în municipiul Constanţa. Şoferul vinovat a părăsit locul faptei (galerie foto)

25 Sep 2018 2028

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cumpără consumabile pentru dializă renală (document)

24 Sep 2018 353

Contractul de asigurare a hranei în sistem de catering, scos la licitație de Spitalul Județean Constanța. Condiții pentru ofertanți (document)

22 Sep 2018 798

Spitalul Județean Constanța cumpără produse pentru electrochirurgie (document)

20 Sep 2018 266

Bilanțul sezonului estival al Spitalului Județean Constanța Sute de internări pe zi. Ce mesaj a transmis managerul Cătălin Grasa (galerie foto)

18 Sep 2018 569

Spitalul Judeţean Constanţa a achiziţionat un serviciu de întreţinere şi reparaţie a echipamentelor medicale (document)

13 Sep 2018 475

Peste 16.000 de lei pe lună dă Spitalul Judeţean Constanţa pentru serviciul de asistenţă tehnică (document)

12 Sep 2018 359

Spitalul Judeţean Constanţa repară două pompe de contrapulsaţie intraaortică din dotarea Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară (document)

12 Sep 2018 430

Spitalul Judeţean Constanţa cumpără medicamente antineoplazice (document)

11 Sep 2018 349

Societatea Stop SRL, controlată de Costică Zelca, va amenaja o parcare. Unde va fi amplasată

08 Sep 2018 1393

Spitalul Judeţean Constanţa cumpără materiale sanitare pentru clinica ATI (document)

07 Sep 2018 396

Gardul de la Secția de Psihiatrie Palazu Mare va fi schimbat. Cât va costa lucrarea

31 Aug 2018 446

Medici constănţeni - „Nu ignoraţi ciupiturile de insecte“! Cum să tratezi o muşcătură de ţânţar

27 Aug 2018 655

Tragedie Mămica, transferată de la Isis la Spitalul Județean Constanța cu ruptură uterină, a plecat dintre noi

26 Aug 2018 35958

Iată calendarul concursurilor pentru ocuparea mai multor funcţii de medic în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa!

24 Aug 2018 513

Ada-Sena va furniza materiale de curăţenie către Spitalul Judeţean Constanţa. Ce valoare are contractul (document)

23 Aug 2018 394

Parcarea verde de lângă Spitalul Judeţean Constanţa, exemplu pentru proiectele ce urmează să fie contractate şi implementate în POR 2014-2020?

23 Aug 2018 515

Spitalul Judeţean Constanţa organizează licitaţie pentru cumpărarea de materiale de construcţie (document)

23 Aug 2018 460

Un bărbat care a participat la protestul Diasporei din 10 august a decedat. Ce spun autorităţile

20 Aug 2018 1215

Consiliul Județean aprobă închirierea unor spații aflate în administrarea Spitalului Județean Constanța

20 Aug 2018 708

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a încheiat un nou acord-cadru. Iată cu cine a semnat! (document)

17 Aug 2018 1005

Meniu de sărbătoare, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL pacienţilor din Constanţa, de Adormirea Maicii Domnului

15 Aug 2018 876

Spitalul Judeţean Constanţa cumpără materiale sanitare pentru Secţia de Primiri Urgenţe (document)

14 Aug 2018 434