Actualitate

Situaţia Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa discutată în Parlament. Răspunsul CJC la cele semnalate de Robert Turcescu

Deputatul PMP Constanța, Robert-Nicolae Turcescu, a semnalat, în plenul Camerei Deputaților, situația critică în care se află Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa.

"Această unitate medicală este singura structură care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru aproape 770.000 de locuitori ai judeţului Constanţa, precum şi coordonarea regională pentru Regiunea Sud-Est, primind pacienţi transferaţi de la unităţi din judeţele limitrofe (Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi). De asemenea, Unitatea de Primire Urgenţe Constanţa asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru turiştii români şi străini sosiţi pe litoral în sezonul estival, fapt care duce la o creştere substanţială a numărului pacienţilor în această perioadă" - precizează Robert Turcescu. 

Acesta susţine că, pentru anul 2017 bugetul aferent Titlului II cheltuieli materiale aprobat este de 6.491 mii lei, reprezentând 54,09% din bugetul solicitat (12.000 mii lei) şi 61,38% din bugetul anului 2016 (10.575 mii lei) aprobat pentru aceeaşi destinaţie.

"Subdimensionarea bugetului pune în pericol activitatea unităţii medicale menţionate şi creează disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea activităţii medicale. Mai mult, acest buget a fost transmis trimestrializat, cea mai mică sumă fiind alocată pentru trimestrul III (1.373 mii lei), respectiv exact pentru perioada sezonului estival, în care numărul de pacienţi este imens. Toate acestea au dus la situaţia în care, în prezent, pentru trimestrul II deja nu mai există fonduri necesare pentru plata furnizorilor de medicamente, materiale sanitare, reactivi sau investigaţii paraclinice, aşa încât Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa se află în situaţia blocării activităţii" - adaugă Robert Turcescu. 

 
Robert Turcescu a mai adăugat:

 ”Aceasta este situaţia unui spital dintr-un judeţ condus de către un lider al PSD. Dacă nici propriilor lideri de judeţe, Guvernul PSD nu le-a dat suficienţi bani pentru a face o astfel de unitate medicală funcţională, vă daţi seama care e situaţia în celelalte judeţe ale ţării, care nu sunt conduse de către PSD-işti? Dacă Horia Ţuţuianu, lider de top al PSD şi preşedinte al CJ Constanţa, a ajuns să îmi scrie mie, deputat PMP, o scrisoare în care numeşte bugetul primit de la Guvernul său drept "nerealist şi subdimensionat", vă daţi seama cât de gravă e problema de acolo?
În calitate de deputat de Constanţa am de gând să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a obţine o corectare a bugetului Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa”.


Ca urmare a afirmatiilor lui Robert Turcescu, legate de situatia Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Sfantul Apostol Andrei” Constanta, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu, face urmatoarele precizari:

“Regret ca domnul Robert Turcescu, deputat al judetului Constanta, a dat o alta interpretare solicitarii mele, facuta catre toti parlamentarii alesi in judetul nostru, referitoare la un subiect atat de important cum este sistemul sanitar constantean - respectiv Unitatea de Primiri Urgente. Sanatatea este un sector prea serios pentru mine iar eu cred ca putem schimba ceva in acest domeniu doar daca ne vom aseza impreuna la masa discutiilor. Prioritatea mea in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta este aceea de a tine cont de nevoile cetatenilor judetului Constanta. Am vazut in toti parlamentarii de Constanta niste parteneri de dialog. Cred in continuare ca am parteneri de dialog in cadrul celorlalte partide politice. La Constanta, avem un spital de dimensiuni impresionante, pe care dorim sa-l modernizam, pe care dorim sa-l dotam, pentru care ne zbatem sa obtinem fonduri. Voi continua sa invit toti reprezentantii partidelor politice la discutii, mai ales pe teme atat de importante precum sistemul sanitar. Ma intereseaza parerea oamenilor, colegilor politicieni pentru ca singurul nostru scop este sa lucram pentru oameni si sa adoptam solutia cea mai buna pentru populatie” sustine Marius Horia Tutuianu.

Reprezentanţii CJC precizează că in aceasta luna, din partea cabinetului presedintelui Consiliului Judetean Constanta - Marius Horia Tutuianu a fost transmisa catre toti demnitarii reprezentativi pentru judetul Constanta o adresa prin care erau informati despre situatia financiara a UPU Constanta.

“Am transmis aceasta adresa institutiilor statului si tuturor reprezentantilor judetului Constanta in Parlamentul Romaniei pornind de la premiza ca toti suntem in slujba cetateanului. Daca ma gandeam la aceste lupte, cu siguranta ca nu as fi dat ocazia colegilor din alte formatiuni politice sa se foloseasca de aceasta informare in scopuri de promovare personala. Inca de la investire am declarat ca voi bate personal la usile tuturor ministerelor pentru a aduce fonduri pentru judet si in principal pentru sanatate. Asta am facut, apeland pe toate caile la toti demnitarii, indiferent de culoarea politica. Cred ca este firesc sa mentin un dialog cu toti cei care reprezinta interesele judetului nostru, mai ales in contextul in care toate actiunile mele sunt transparente. De asemenea, este firesc sa aducem la cunostiinta autoritatilor publice centrale problemele cu care ne confruntam, deoarece nu intotdeauna reprezentantii Guvernului cunosc in detaliu proiectele unui judet. Este de datoria noastra, ca manageri ai judetelor, sa anuntam institutiile statului despre proiectele noastre. Am considerat ca este firesc sa informam si reprezentantii judetului in Parlamentul Romaniei.  Consider ca domnul Turcescu, in mod eronat, a asociat problemele cu care se confrunta UPU cu o vendeta politica. Am cautat sprijin la parlamentarii constanteni, deoarece bugetul Romaniei este aprobat de Parlament. Chiar daca domnul Turcescu a folosit acest demers al meu intr-un atac politic, eu inca ma bazez pe votul dumnealui in Parlamentul Romaniei, intrucat este deputat ales al judetului Constanta. Sunt convins ca, acum, dupa ce am expus aceasta problema, vom gasi solutii la nivel central”, mai sustine presedintele CJC.

UPU Constanta asigura coordonarea regionala pentru regiunea Sud Est, primind pacienti transferati de la alte unitati din judetele limitrofe (Tulcea, Ialomita,Calarasi), dar si pentru turistii romani si straini sositi pe litoral in perioada sezonului estival
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine va furniza combustibil către secţiile exterioare ale Spitalului Judeţean Constanţa (document)

18 Jan 2019 322

Ce firmă va furniza materiale pentru curăţenie Spitalului Judeţean Constanţa (document)

14 Jan 2019 353

Spitalul Județean Constanța cumpără materiale sanitare pentru endoscopie (document)

12 Jan 2019 464

Spitalul Județean de Urgență Constanța, acord-cadru pentru 36 de luni. Este vizată Secția de Primiri Urgențe (document)

12 Jan 2019 250

Două firme au încheiat contracte cu Spitalul Județean Constanța. Ce vor livra (document)

12 Jan 2019 232

Mai multe firme vor livra materiale sanitare secţiei de nou-născuţi din Spitalul Judeţean Constanţa (document)

12 Jan 2019 517

O firmă controlată de greci va furniza mai multe bunuri Spitalului Judeţean Constanţa (document)

11 Jan 2019 303

SCJU a atribuit mai multe contracte pentru achiziţia de medicamente antineoplazice (documente)

09 Jan 2019 448

Judecată pe bani grei. Aproximativ nouă milioane de lei Spitalul Judeţean Constanţa s-a întors împotriva unui fost şef!

09 Jan 2019 1096

Val de angajări la Spitalul Judeţean Constanţa. Ce posturi sunt scoase la concurs

08 Jan 2019 1072

Spitalul Regional Constanța - de la necesitate la promisiuni. Ce a declarat președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu

08 Jan 2019 558

Achitare după un proces care a durat trei ani Judecătorii au decis că nu există probe împotriva lui Marius Militaru, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Constanța

07 Jan 2019 1191

Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară din Constanţa, a fost achitat

04 Jan 2019 4372

Primul bebeluș născut în 2019 la Spitalul Județean Constanța este o fetiță

03 Jan 2019 514

Trei firme au semnat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Ce vor livra şi care este valoarea contractelor (document)

31 Dec 2018 532