Slujba de Înviere, transmisă online şi tradusă, în limbaj mimico-gestual, de către un preot militar


 
  • Slujba de Înviere - în limbaj mimico-gestual
Preotul Ilie ne va fi alături și anul acesta, LIVE pe pagina de facebook a MApN, pentru a interpreta Sfânta Slujbă în limbajul mimico-gestual.

Preotul Ilie Mirel este preot la Parohia Parc Rahova 1 Sfântul Dumitru și, de 21 de ani, preot militar la Corpul de Control și inspecție al MApN.

A fost numit “ostașul cu două uniforme” și “Militarul din brațele lui Hristos” pentru că părintele Ilie iubește două uniforme – atât cea a preoției, cât și haina militară.
În 1990, după absolvirea unui liceu civil, a început cursurile Școlii de subofițeri din Pitești, urmând ca, doi ani mai târziu, chiar de ziua lui, să pășească pentru prima dată în unitatea de parașutiști din Clinceni.

De la “eu nu o să pot să sar niciodată cu parașuta“ la a fi instructor de parașutare a fost doar un pas – și multă voință de autodepășire.

După aproape doi ani de facultate de drept, Mirel a simțit că drumul lui în viață este altul. Întâlnirea cu preotul din satul său natal din Teleorman l-a determinat să urmeze facultatea de teologie.

“Dumnezeu a rânduit un drum pentru fiecare din noi. Noi suntem datori să ne căutăm fiecare menirea noastră și, odată găsită, să facem tot ce putem pentru a aduce, în domeniul respectiv, un pic de lumină sau mângâiere.”

Părintele Ilie a slujit la penitenciarul din Rahova, la casa de bolnavi de SIDA din Vidra, la azilul de bătrâni din Ciolpani și în prezent este preot al comunității de surzi din București. Nu s-a ferit să ajungă acolo unde este neputință și suferință pentru că acolo este cea mai mare nevoie de Dumnezeu. S-a atașat de fiecare om pe care l-a întâlnit și a trăit alături de el bucuria sau durerea.


"Când îi ești alături atât de mult timp, lupta lui devine și lupta ta. Mai ales pe ultima sută de metri, preotul are pe umerii săi o responsabilitate uriașă, o încredere totală din partea credincioșilor pe care trebuie să o onorezi."

La azilul de bătrâni, Mirel avea trei persoane cu care îi era dificil să comunice deoarece acestea aveau deficiențe de auz și vorbire. Astfel, Mirel a decis să urmeze un master și un curs de limbaj mimico-gestual, pentru a elimina orice obstacol în comunicare.

Așa a ajuns, în 2013, preot la Biserica Sfântul Elefterie Vechi a comunității surzilor din capitală. Unde, mărturisește el, nu a avut cea mai caldă primire.

“Este foarte greu să intri în rândurile celor cu deficiențe, dar odată ajuns nu mai pleci niciodată din inima lor. La început am fost primit cu reticență, mi-au întors spatele și mi-au spus că nu vor mai veni la biserică. Au crezut că eu l-am dat cumva la o parte pe preotul care a slujit înaintea mea și i-am luat locul, atât de mult s-au atașat de preotul lor. În timp, le-am câștigat încrederea și sunt onorat să fiu primit de fiecare cu multă dragoste.

Persoanele cu deficiențe de auz sunt mai naturale, mai dezinvolte, nu se ascund după măști. Ei transmit exact ceea ce simt. Să știți că ei au mult mai multă credință ca noi și mai multă încredere în Dumnezeu. Paradoxal, ei “ascultă” mai mult și trăiesc mai intens.

Cei care cunosc astfel de persoane sigur îmi vor da dreptate.”

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patriarhul Daniel Înainte de a fi o sărbătoare, Paștele nostru este o Persoană – Iisus Hristos

16 Apr 2023 1193

Tradiții pentru spor și sănătate în Noaptea de Înviere. De ce nu este bine să atingem sarea

15 Apr 2023 1351

Primarul Kievului Credincioșii, chemați să urmărească online slujba de Înviere, de teama unor „provocări”

23 Apr 2022 1351

În Noaptea de Înviere, pompierii militari vor fi prezenți în proximitatea a 15 lăcașe de cult din județul Constanța

21 Apr 2022 1134

Lumina Învierii la malul Mării Negre. Programul complet

21 Apr 2022 1756

Constanța Restricții de circulație în zona Peninsulară pentru Slujba de Înviere

21 Apr 2022 1298

Sondaj de opinie Sărbătorile de Paște, petrecute acasă, spun 89% dintre respondenți

05 May 2021 1922

ZIUA LIVE. Părintele Marius Moșteanu, paroh la Parohia Sfântul Nicolae Vechi „Postul trebuie să fie un mod de viață în care trebuie să ne bucurăm, că îi dăm organismului și altceva“

29 Apr 2021 5209

„Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere, este loc pentru toţi!“ Îndrumările ÎPS Teodosie pentru Noaptea de Înviere. Cum se va desfășura slujba de Paște

29 Apr 2021 2688

Autoritățile au luat decizia Credincioșii vor putea merge la biserică în noaptea de Înviere

25 Mar 2021 1985

LIVE. ÎPS Teodosie, despre slujba de Paște „De data aceasta bisericile nu se vor mai închide. Voi ține slujba la miezul nopții”

11 Mar 2021 1834

Paște 2021 Vicepreședintele CNCAV, declarație despre slujba de Înviere din acest an

09 Mar 2021 1675

Reacția Bisericii Ortodoxe Române, după decizia ÎPS Teodosie de a repeta slujba de Paște

21 May 2020 6371

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sosește diseară cu Lumina Sfântă la malul Mării Negre. Care e programul slujbei de Înviere

18 Apr 2020 4169

Slujba de Înviere ţinută în Biserica Militară din incinta MApN va fi transmisă online

17 Apr 2020 2548