Societăţile care emit acţiuni la purtător ar putea dispărea. Ce pregătesc parlamentarii (document)

Pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor se află un proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Camera Deputaţilor este cameră decizională, Senatul adoptând proiectul la finele lunii septembrie. Actualmente, proiectul se află în stadiul primirii raportului de la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Mai multe reglementări vor viza societăţile, mai ales că, potrivit legii, firmele nu vor mai putea emite acţiuni la purtător.
 
În prezent, în România, activitatea de prevenire şi sancţionare a spălării banilor şi cea de prevenire şi combatere a finanţării terorismului sunt reglementate conform legii. Printre instrumentele europene şi internaţionale transpuse de actul normativ discutat se numără şi o serie de directive adoptate de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.
 
Spălarea banilor şi finanţarea terorismului se produc deseori în context transnaţional, de aceea orice măsură adoptată numai la nivel naţional sau chiar la nivel comunitar, fără a ţine seama de cooperarea şi coordonarea internaţională, va avea efecte limitate.
 
Actualmente, societăţile pe acţiuni pot emite fie acţiuni nominative, fie acţiuni la purtător. În cazul acţiunilor nominative, numele proprietarului este înscris în documentul care atestă existenţa şi felul acţiunii, în timp ce în cazul acţiunilor la purtător numele proprietarului nu este menţionat, acesta fiind prezumat a fi cel care posedă acţiunea. Instituţia acţiunii la purtător ridică însă, tot mai accentuat, problema lipsei transparenţei acţionariatului, iar cunoaşterea în orice moment a acţiunilor este esenţială în implementarea măsurilor de prevenire şi combatere a spălării banilor, a luptei împotriva terorismului şi finanţării acestuia, a prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.
 
Printre schimbările preconizate se numără tema transparentizării structurii acţionariatului. În considerarea numărului redus de societăţi emitente de acţiuni la purtător înregistrate în România şi având în vedere soluţiile pentru care au optat şi alte state europene - Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Italia etc. - în transpunerea directivei europene, se propune eliminarea posibilităţii societăţilor pe acţiuni de a emite acţiuni la purtător şi acordarea unui termen rezonabil (18 luni) de efectuare a conversiei acţiunilor la purtător în acţiuni nominative în cazul societăţilor pe acţiuni deja înmatriculate în Registrul Comerţului.
 
De asemenea, se doreşte crearea şi operaţionalizarea Registrului Beneficiarilor Reali. Actualmente, informaţiile privind identitatea asociaţilor (societăţi în nume colectiv, respectiv societăţi cu răspundere limitată) sunt înregistrate în Registrul Comerţului, care este public. Informaţiile privind identitatea acţionarilor sunt înregistrate, în cazul societăţilor închise, în registrele acţionarilor sau sunt ţinute de o societate cu registru independent.
 
Având în vedere mecanismele actuale de evidenţă a structurii persoanelor juridice de drept privat în România şi a altor construcţii juridice, proiectul propune ca registrul beneficiarilor reali să fie divizat în funcţie de modalitatea de înregistrare a acestor persoane juridice şi de competenţele instituţionale în materia înregistrării, evidenţei. Informaţiile privind beneficiarul real sunt obţinute de Oficiul Registrului Comerţului, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere autentică sau dată în faţa funcţionarului de la Registrul Comerţului.
 
De asemenea, pentru a se asigura eficienţa mecanismului de evidenţă a beneficiarilor reali, prin proiect se propune şi un regim sancţionator gradual pentru nerespectarea termenelor de depunere a declaraţiilor (amendă contravenţională, iar în caz de neconformare repetată dizolvarea juridică). Proiectul stabileşte persoana responsabilă a face declaraţia, precum şi momentul la care trebuie depusă.
 

Este important de clarificat faptul că la nivelul întregii ţări sunt înregistrate 483 de societăţi emitente de acţiuni la purtător, raportat la nivelul total de 9.187 de societăţi pe acţiuni, conform documentaţiei proiectului de lege, cu data de referinţă 30.12.2017, aproximativ 5,26% din totalul societăţilor pe acţiuni sunt afectate. Dintre acestea 21,95% dintre societăţile emitente de acţiuni la purtător sunt în procedură de faliment, dizolvare sau lichidare voluntară ori în întrerupere temporară a activităţii.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Un nou restaurant deschis în localitatea Neptun. Iată cine îl conduce

02 Mar 2024 600

Știri Constanța Amenzi pentru societăți ce efectuează lucrări pe bulevardele Aurel Vlaicu și Tomis

29 Feb 2024 521

O nouă firmă deschisă în portul Constanța. Iată cu ce se ocupă

28 Feb 2024 606

Două firme, desemnate câștigătoare Primăria Stejaru, județul Tulcea, scoate din conturi peste 2 milioane de lei pentru înființarea unui centru de colectare (DOCUMENT)

22 Feb 2024 837

Firme Constanța O nouă firmă deschisă în localitatea Mihail Kogălniceanu. Iată cu ce se ocupă

12 Feb 2024 1701

Șantierul Naval Constanța caută firmă pentru proiectare și execuție lucrări de construire centrală electrică fotovoltaică cu capacitatea de 3,2 MWp

12 Feb 2024 671

Primăria Cumpăna, județul Constanța, anunț ce vizează înscrierea datelor în Registrul agricol

30 Jan 2024 626

Firme Constanța Poarta Deltei SRL Tulcea fuzionează cu Prod Transports Cereals SRL Constanța

19 Jan 2024 750

O nouă firmă de transporturi deschisă la Constanța. Iată cine o conduce

14 Jan 2024 1011

Firme Constanța O nouă firmă deschisă în Cumpăna. Iată cu ce se ocupă Powerflex Dynamics SRL

11 Jan 2024 759

O nouă firmă de transporturi, deschisă la Constanța de o societate din Olanda

08 Jan 2024 765

Corpul de control al prim-ministrului, control la ANR! Iată ce nereguli au fost găsite. Mai multe vizează nava ALEZZI

03 Jan 2024 1740

Constanța Lichidatorul judiciar al fermelor de porci de la Pecineaga și Movila Verde, sancționat de Garda de Mediu

12 Dec 2023 785

Știri Constanța Acțiune pentru prevenirea furturilor din societăți comerciale (FOTO)

18 Nov 2023 825

Un cetățean din Constanța și-a deschis firmă de construcții în București

17 Nov 2023 687