Solicitant controversat la Direcţia de Urbanism. Partenerul de afaceri al lui Strutinsky face modificări în blocul Coralia (galerie foto)

La secţia Urbanism a Primăriei Constanţa a ajuns o solicitare de eliberare a unui certificat de urbanism pentru modificarea unui imobil din staţiunea Mamaia. Solicitantul este cunoscutul om de afaceri de origine norvegiană Kay Tonnes Thorkildsen, cunoscut la nivel local mai mult prin prisma faptului că şi-a trecut la capitolul asociaţi un nume greu al business-ului constănţean: Sorin Gabriel Strutinsky, arestat în prezent pentru 30 de zile, fiind bănuit că ar fi primit peste 2 milioane de euro pentru a interveni la instituţii publice pentru plata unor lucrări. Tocmai vechiul prieten şi cel care deţine părţi sociale şi administrează mai toate firmele în care apar numele primarului Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, şi al preşedintelui CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu. Astfel, Strutinsky şi Kay Tonnes Thorkildsen sunt asociaţi în societatea North Bridge Energies, pe care norvegianul şi botoşăneanul adoptat de Constanţa o împart cu persoana juridică din Bermude, North Bridge Group Ltd.

 Afaceristul norvegian Kay Tonnes îşi reconfigurează apartamentul

Thorkildsen a mai avut contacte şi cu alţi afacerişti constănţeni. În Monitorul Oficial nr. 2813 din anul 2006, se arată că Miţu Vasea şi-a cesionat părţile sociale pe care le deţinea la SC Rofrench Connection SRL către Westhouse Group, reprezentată la acea vreme prin preşedintele CA, Kay Tonnes Thorkildsen, şi RomReal Invest Ltd, persoană juridică din Insulele Bermude. Kay Tonnes Thorkildsen a devenit astfel administratorul societăţii preluate de la fratele lui Traian Vasea.

Kay Tonnes Thorkildsen a solicitat eliberarea unui certificat de urbanism în scopul recompartimentării unui apartament, care nu poate fi folosit pentru închiderea terasei. Locuinţa cu pricina este situată pe bulevardul Mamaia nr. 324, staţiunea Mamaia. Certificatul de urbanism are o valabilitate de 24 de luni - de pe 2 februarie până pe 2 februarie 2017.

De la milioane de metri de teren, la apartamente în buricul târgului

Nici apartamentul pentru care afaceristul de origine norvegiană solicită certificat de urbanism nu este tocmai un spaţiu care poate fi uşor trecut cu vederea. Romreal, radiată de la Registrul Comerţului în ianuarie 2014, este firma-mamă a Westhouse-ului românesc. Cu o istorie picantă în lumea imobiliarelor de pe litoralul românesc, societatea condusă de norvegianul Kay Tonnes Thorkildsen deţine încă nenumărate terenuri în judeţul Constanţa, după ce, de la instalarea crizei financiare, a încercat să scape de ele, fără prea mari reuşite.

Nu mai puţin de 11 terenuri deţinea Westhouse în zona Constanţei, însumând1.232.333 mp de teren, cu loturi în Ovidiu, Mamaia Nord (56.167 mp), piaţa Balada (7.188 mp), zona Carrefour (15.000 mp) sau Constanţa (865.062 mp). Din numeroasele proiecte pe care le aveau la acea dată, norvegienii de la Westhouse nu au finalizat decât Corallia Residence, imobilul de la intrarea în staţiunea Mamaia cu care se lăudau că l-ar fi vândut în totalitate. Lucru care, din câte se pare, nu prea era adevărat. Căci apartamentul pentru care Kay Tonnes a solicitat certificat de urbanism pentru recompartimentare este situat tocmai în ansamblul rezidenţial Coralia. Firma care, anul trecut, a funcţionat cu cinci angajaţi, declara o cifră de afaceri de 407.587 de lei şi un profit negativ de -17.026.842 de lei.
 
Afacerile lui Kay Tonnes, în rechizitoriul DNA pe numele lui Tudorel Calapod
 
Mai mult, numele lui Kay Tonnes Thorkildsen apare şi într-un dosar în care fostul primar de la Năvodari, Tudorel Calapod, a fost trimis în judecată de DNA. În dosar apar două societăţi comerciale patronate de Westhouse Invest SRL.
 
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi în articolul Westhouse, Kay Tonnes şi Strutinsky: Fostul primar din Năvodari şi fostul şef de la Cadastru, deferiţi justiţiei (document) , publicat de cotidianul ZIUA de Constanţa în urmă cu câteva luni.

 Afaceri cu „trezorierul“ Sorin Strutinsky 

Westhouse şi Kay Tonnes Thorkildsen, CEO al RomReal, au făcut business-uri şi cu asociatul lui Mazăre şi al lui Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky. Este vorba despre societatea North Bridge Energies, pe care Thorkildsen şi Strutinsky o împart cu persoana juridică din Bermude, North Bridge Group LTD. Prin hotărârea nr. 1 din 29 noiembrie 2010, Marius Lungu a decis să cesioneze o parte din părţile sociale pe care le deţinea către restul de asociaţi. Aşa că, în urma modificării, SC North Bridge Energies SRL a fost împărţită astfel: North Bridge Group LTD - 31,67%, Kay Tonnes Thorkildsen - 31,66%, Maris-Armand Lungu - 5% şi Gabriel Sorin Strutinsky - 31,67%.

 O altă poveste marca Thorkildsen - Autogara Tomis III

 În luna noiembrie 2010, RomReal Ltd a anunţat vânzarea terenului de 5,437 mp pe care, la un moment dat, se afla Autogara Tomis III. Printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei, RomReal anunţa că preţul tranzacţiei a fost de 2,3 milioane de euro cash. Potrivit raportului financiar pe cel de-al treilea trimestru al lui 2010, RomReal a folosit 2,1 milioane de euro din suma obţinută din vânzarea terenului pentru a acoperi o parte din creditul contractat la Alpha Bank. La începutul lui 2011, compania, prin vocea CEO-ului Kay Tonnes Thorkildsen, a anunţat că termenul de plată a creditului de la Alpha Bank a fost prelungit cu încă doi ani, până pe 30 noiembrie 2012. Pe terenul vândut a apărut primul magazin Lidl din Constanţa. Westhouse cumpărase terenul de 5.210 mp pe 26 mai 2006 de la SC Goldony Company SRL, firmă reprezentată prin Vasilica Ion, în calitate de acţionar şi administrator. La rândul său, Goldony Company cumpărase fosta autogară prin contractul de vânzare-cumpărare 678 din 18 aprilie 2006, încheiat cu Vasile şi Elena Babinciuc, prin mandatar Cameliu Vasilică Babinciuc. Soţii Babinciuc dobândiseră terenul cu titlul de bun devălmaş prin contractul de vânzare-cumpărare 8151 din 15 decembrie 2004. Părinţii afaceristului Cameliu Babinciuc, cunoscut ca apropiat al primarului Radu Mazăre, cumpăraseră terenul de la SC Tomis Car SA în temeiul contractului de vânzare-cumpărare active nr. 5523 din 31 august 2004 şi al actului adiţional la acesta, autentificat sub nr. 3127 la data de 4 iulie 2005. Informaţiile spun că familia Babinciuc a pus mâna pe autogară pentru numai 3,3 miliarde de lei vechi, preţul unui apartament cu trei camere la acea dată. La acel moment, Garda Financiară Constanţa efectuase o verificare foarte riguroasă a modului în care s-a făcut privatizarea societăţii Tomis Car SA.

Ancheta a scos la iveală faptul că preţurile de vânzare a autogărilor Nord, Sud şi Autocoloana Marfă 3 au fost mult subevaluate, fiind cumpărate, cu ajutorului FPS-ului, de membri PSD sau de apropiaţi ai partidului, asociaţi ai lui Corneliu Iacubov şi prieteni cu Miron Mitrea.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.